Νύχτες Ορχήστρας με τα Μουσικά Σύνολα δήμου Αθηναίων

Μουσική
Typography

Νύχτες μαγικές, νύχτες καλοκαιρινές, νύχτες ορχήστρας… έρχονται στην Τεχνόπολη! Στις 18 & 19 Ιουλίου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) διοργανώνει τις Νύχτες Ορχήστρας, ένα ξεχωριστό διήμερο μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού που φιλοδοξεί να αναδειχτεί στο νέο μουσικό θεσμό της πόλης. Τα μουσικά σύνολα του δήμου Αθηναίων, η Athens Big Band και η Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων, καταλαμβάνουν τη σκηνή της Τεχνόπολης για να μας συστήσουν στη φρέσκια αυτή διοργάνωση, για πρώτη φορά φέτος, ταξιδεύοντάς μας μέσα από musicals και soundtracks αξέχαστων κινηματογραφικών επιτυχιών.

Η παιχνιδιάρικη φιγούρα του Ροζ Πάνθηρα, ο γοητευτικός και μυστηριώδης James Bond, ο κουλ ντετέκτιβ Peter Gunn και ο γεμάτος αδρεναλίνη Tom Cruise στις εποχές που έκανε κάποιες «Επικίνδυνες Αποστολές» αναβιώνουν μέσα από συνθέσεις που μας φέρνουν στο μυαλό περιέργως μισάνοιχτες πόρτες, μικροαπατεώνες, άλυτες υποθέσεις και… ξεκαρδιστικές γκάφες. Την Πέμπτη 18 Ιουλίου, η Athens Big Band, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Σάμι Αμίρη, θα παρουσιάσει ένα μοναδικό πρόγραμμα που θα διατρέχει τη χρυσή εποχή των big bands φτάνοντας μέχρι το σήμερα. Ενορχηστρώσεις που συνόδευσαν δημοφιλή έργα της 7ης τέχνης και πρωτότυπες συνθέσεις των Duke Ellington, Sammy Nestico, Ηorace Silver, John Clayton, Henri Mancini και Matt Harris μεταξύ άλλων, θα μας θυμίσουν διαχρονικές κινηματογραφικές σκηνές κι αγαπημένους ήρωες.   

Κι επειδή, οι έρωτες της μεγάλης οθόνης μας έχουν χαρίσει αναμφίβολα κάποια από τα καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών, οι συγκινήσεις δε θα λείψουν ούτε την Παρασκευή 19 Ιουλίου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων που θα παίξει κορυφαία soundtracks από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Where do I begin? Από το «Love Story» με το γνωστό τραγούδι-ύμνο για την αγάπη και τον οσκαρικό «Τιτανικό» με το «My heart will go on» που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει, μέχρι το δραματικό «Οι εραστές του Τερουέλ» και τον καταξιωμένο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ορχηστρικά αποσπάσματα που μας μεταφέρουν κάτι από την ατμόσφαιρα των Αθλίων (Les Misérables) και την εποχή του Αττίκ με τα «Χειροκροτήματα», παρουσιάζονται σε νέες ενορχηστρώσεις των Ελευθέριου Καλκάνη, Λουίζα Αντύπα, Άγγελου Ηλίας και Γιάννη Ταυλά, για συμφωνική ορχήστρα με τη σύμπραξη δύο ανερχόμενων σολίστ, της σοπράνο Βανέσα Καλκάνη και του τενόρου Σταύρου Σαλαμπασόπουλου υπό τη Μουσική Διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη.

Δύο καλοκαιρινά βράδια γεμάτα σινεμά, ατμοσφαιρικές μελωδίες και συναισθήματα! Οι Νύχτες Ορχήστρας έρχονται στην Τεχνόπολη με ελεύθερη είσοδο!

Εσύ θα λείπεις;  

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019
Πού: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Ώρα: 21.00
Είσοδος Ελεύθερη

Λίγα λόγια τη Athens Big Band:

Η Athens Big Band ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του βιρτουόζου πιανίστα Γιάννη Τερεζάκη και έκτοτε καταγράφει μια πολύ ενεργή και σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα του δήμου της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ιστορικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις των πρωτοπόρων δημιουργών της μουσικής φιλολογίας για σύνολο Big Band και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των μουσικών ρευμάτων της τζαζ. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλες τις μεγάλες αίθουσες και σε φεστιβάλ μουσικής και τεχνών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στην ελληνική περιφέρεια. Την έχουν διευθύνει κορυφαίοι μαέστροι και συνθέτες, όπως ο William Russo και ο Don Owens, ενώ έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους σολίστες, όπως οι: Bobby Shew, Vince DiMartino, Veronica Mortensen, Rex Richardson, Fred Hemke Jr, Chico Freeman, Mark Smith, Nils Landgren, Ralph Peterson Jr, Γιώργος Φακανάς, Τάκης Πατερέλης, Δημήτρης Βασιλάκης, Δημήτρης Τσάκας, Γιώργος Κοντραφούρης, Χρήστος Ραφαηλίδης, Γιώτης Σαμαράς, Craig Bailey, Reiner Witzel κ.ά.

Οι μουσικοί που απαρτίζουν την Big Band του Δήμου Αθηναίων έχουν επιλεγεί μεταξύ των ικανότερων Ελλήνων σολίστ και διακρίνονται για την υψηλή δεξιοτεχνία τους στον αυτοσχεδιασμό και την ευελιξία τους στην ερμηνεία των διαφορετικών ρευμάτων της τζαζ.

Μέλη:
Διονύσης Κοκκόλης:Τρομπέτα Ι
Μάνος Θεοδοσάκης: Τρομπέτα ΙΙ
Βαγγέλης Κατσαρέλης: Τρομπέτα ΙΙΙ
Γιάννης Καραγιαννάκης: Τρομπέτα IV
Αντώνης Ανδρέου: Τρομπόνι Ι
Γιώργος Ζαρέας: Τρομπόνι ΙΙ
Άγγελος Τζαμαρίας: Τρομπόνι ΙΙΙ
Κώστας Αλεξανδρής: Τρομπόνι  IV (Μπάσο Τρομπόνι)
Δημήτρης Κόλλιας: Άλτο Σαξόφωνο Ι
Ανδρέας Μουρτζούκος: Άλτο Σαξόφωνο ΙΙ
Κώστας Καραγιάννης: Τενόρο Σαξόφωνο Ι
Κώστας Μακρής: Τενόρο Σαξόφωνο ΙΙ

Λίγα λόγια για τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων:

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1996 και από τότε διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μουσικών δραστηριοτήτων της χώρας, παρουσιάζοντας σημαντικές παραγωγές και επιτελώντας κοινωνικό έργο μέσα από πολυάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στελεχώνεται από 83 μουσικούς και διαθέτει ένα πλούσιο συμφωνικό ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έντεχνη ελληνική μουσική. Έχει παρουσιάσει σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση πολλά έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών (ενδεικτικά αναφέρονται οι: Μ. Τραυλός, Δ. Δραγατάκης, Ι. Βαλέτ, Κ. Γρηγορίου, Ν. Παναγιωτάκης, Δ. Μηνακάκης), ενώ έχει παρουσιάσει σε σκηνική και σε συναυλιακή μορφή πολλές όπερες και οπερέττες ορισμένες εκ των οποίων παρουσιάζονται σπάνια στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία 11 masterclass διεύθυνσης ορχήστρας, στα οποία δίδαξαν, μεταξύ άλλων, εξέχοντες έλληνες αρχιμουσικοί, όπως οι: Θόδωρος Αντωνίου, Γιώργος Πέτρου, Μίλτος Λογιάδης και Μύρων Μιχαηλίδης.

Την ορχήστρα έχουν διευθύνει καταξιωμένοι μαέστροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οι: Λουκάς Καρυτινός, Βύρων Φιδετζής, Νίκος Χριστοδούλου, Νίκος Βασιλείου, Μύρων Μιχαηλίδης, Μίλτος Λογιάδης, Άλκης Μπαλτάς, Γιώργος Μπαλατσινός, Νίκος Αθηναίος, Νίκος Τσούχλος, Marcello Rota, ενώ έχουν συμπράξει μαζί της διακεκριμένοι σολίστ, όπως οι: Julia Rutigliano, Γιώργος Δεμερτζής, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Βασίλης Καβάγιας, Χριστίνα Πουλίτση, Μυρσίνη Μαργαρίτη και Σόνια Θεοδωρίδου.

Οι τρεις μόνιμοι αρχιμουσικοί της ορχήστρας είναι οι: Ελευθέριος Καλκάνης, Μιχάλης Οικονόμου και Ανδρέας Τσελίκας.

 

20years technopolis

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων