Ο Σύλλογος, Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών, «Κ.Ε.Φ.Ι.» για 19η συνεχή χρονιά παρουσιάζει το πρόγραμμα τακτικής ενημέρωσης κοινού, φροντιστών, ασθενών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης του καρκίνου. Έτσι, με έναυσμα τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, το οποίο αποτελεί σημαντική αιτία πρόκλησης και αύξησης κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: Αντικαπνιστική Εκστρατεία & Καρκίνος του Πνεύμονα «Δεν καπνίζω .. επιλέγω την ζωή!».

O Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων , συμμετέχει για 8η συνεχόμενη χρονιά, στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης με δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Παιδική Βιβλιοθήκη σταθμού Λαρίσης και την Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ).

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…», θα διαρκέσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου και αποτελεί μία συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Υλοποιείται από το ΔΕΒ με το συντονισμό της ΕΒΕ και ο σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία απαρτίζεται από τις Καλή Κυπαρίσση, Σοφία Λεβαντή, Ιωάννα Ρωμηού, Μαρία Σταγώνη. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν από καταξιωμένους συγγραφείς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και καλλιτέχνες και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών, τα οποία θα ανακαλύψουν την ομορφιά της ανάγνωσης με  έναν τρόπο ανάλαφρο, ποιητικό σαν παιχνίδι, που θα κεντρίσει και θα καλλιεργήσει τις αισθήσεις, τη φαντασία και τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος πραγματοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για το συντονισμό των δράσεων αξιοποιείται από τις Βιβλιοθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η ιστοσελίδα www.network.nlg.gr.

Για φαντάσου... Αν μπορούσες να ακούσεις τη φωνή των λουλουδιών ή των αστεριών... Αν μπορούσες να ταξιδέψεις μέχρι τον Άρη και να δεις πως μια μέρα οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ζήσουν εκεί! Φαντάσου μια Βιβλιοθήκη να μετατρέπεται σε σχολή μαγείας και μέσα από τα βιβλία να ξεπηδούν οι ήρωες τους ή ακόμα η Βιβλιοθήκη αυτή να γίνεται ένας χώρος για κυνήγι θησαυρού ή μια χρονομηχανή! Φαντάσου τα όνειρα σου να γίνουν μια ιστορία που θα φτιάξεις και θα παίξεις με εσένα πρωταγωνιστή! Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα μπορέσουν να ζήσουν όσα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία  να συμμετάσχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…». Πρόκειται για μια σειρά βιωματικών δράσεων μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον της τοπικής τους Βιβλιοθήκης, που στόχο έχει να αναπτύξει και να απελευθερώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μέσα από

την επαφή τους με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, το θέατρο, τη μουσική, τα μαθηματικά κ.ά.


Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Παιδική Βιβλιοθήκη σταθμού Λαρίσης δήμου Αθηναίων:

Τετάρτη 10 Ιουλίου, ώρα 18:00| Για Φαντάσου… να ήσουν μάγος! για παιδιά 8 έως 14 ετών
Σάββατο 13 Ιουλίου, ώρα 11:00| Για Φαντάσου… Φύσα φύσα το φεγγάρι… για παιδιά 3 έως 6 ετών
Κυριακή 14 Ιουλίου, ώρα 11:00| Για φαντάσου… Το καλοκαίρι «Την ώρα που τα ονείρατα αληθεύουν» για παιδιά 4 έως 10 ετών
Τετάρτη 17 Ιουλίου, ώρα 18:00| Για Φαντάσου… Τη δική σου ιστορία: Εργαστήριο δραματοποίησης λογοτεχνικών κειμένων για παιδιά  7 έως 12 ετών

Οι δράσεις στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη δήμου Αθηναίων:
Τετάρτη 17 Ιουλίου, ώρα 11:00| Για Φαντάσου… Το καλοκαίρι «Την ώρα που τα ονείρατα αληθεύουν» για παιδιά 7 έως 12 ετών

Πέμπτη 18 Ιουλίου, ώρα 11:00| Για Φαντάσου… να ήσουν μάγος! για παιδιά 8 έως 14 ετών
Τετάρτη 24  Ιουλίου, ώρα 11.00| Για Φαντάσου… τα κείμενα και οι εικόνες, οι ήρωες και οι τίτλοι να ξέφευγαν από τα βιβλία για παιδιά 9 έως 11 ετών
Πέμπτη 25  Ιουλίου, ώρα 11:00| Για φαντάσου… Τα μαξιλάρια των ονείρων μου 8 έως 12ετών
Τετάρτη 31  Ιουλίου, ώρα 11:00| Για Φαντάσου… Ότι ταξιδεύεις στο παρελθόν στην αρχαία Αθήνα του Περικλή 8 έως 11 ετών

Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προεγγραφή στα τηλ. 210 8810884 για την Παιδική Βιβλιοθήκη σταθμού Λαρίσης και 210 6929736 για την Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη, καθώς και ηλεκτρονικά με αποστολή email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και paidikilibrary@gmail.com, αντίστοιχα.

 

 

 

Ο  Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων τιμώντας τη μνήμη του επιφανούς Συμιακού Λογοτέχνη και δωρητή του Δήμου Αθηναίων Βασίλη Μοσκόβη, ο οποίος το 1990 δώρισε στο Δήμο Αθηναίων το Σπίτι και τη Συλλογή του με θέμα την ιστορία και τη λαϊκή παράδοση της Δωδεκανήσου, προκηρύσσει διαγωνισμό για συγγραφείς Ιστορικών, Λαογραφικών, Γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Δωδεκανήσων (συνολικά ή ενός νησιού).

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν εκπονήσει μελέτη με θέμα την ιστορία, τη λαογραφία, τη γλωσσολογία κ.α. που αναφέρεται στην ιστορία και τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου και συγγραφείς που παρουσίασαν σχετικές εκδόσεις κατά τα έτη 2016 - 2018, ώστε να κριθούν από την αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου να γίνει η απονομή του εν λόγω βραβείου σε Ειδική Τελετή την άνοιξη του 2019.

Οι μελέτες μπορούν να υποβληθούν έως 11 Φεβρουαρίου 2019 στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, 106 79 Αθήνα), Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης με την ένδειξη «Για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη»  ή να αποσταλούν στην πιο πάνω διεύθυνση και ταχυδρομικώς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο «Δωδεκανησικό Σπίτι», στο τηλ. 210 5151541 (Υπεύθυνη κ. Ελένη Κονιτσιώτη).

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους:
1. Κώστας Αγαπητίδης – Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης»

  1. Μηνάς Αλεξιάδης – Καθηγητής Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α.
  2. Σεβαστή Κυπραίου - Μέλος της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης»
  3. Εμμανουήλ Περσελής – Καθηγητής Θεολογικής του Ε.Κ.Π.Α. (ο οποίος θα αντικαθιστά σε περίπτωση κωλύματος οποιοδήποτε μέλος της επιτροπής)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν την προκήρυξη από τα γραφεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50) ή να την κατεβάσουν από την ιστοσελίδα του Οργανισμού https://opanda.gr/images/2018.pdf

Το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000€.

Ο Βασίλης Μοσκόβης δωρητής του Δήμου Αθηναίων παρέδωσε το Δωδεκανησιακό Σπίτι με τις Συλλογές του στο Δήμο Αθηναίων, το οποίο λειτουργεί από το 1996.
Ο συγγραφέας στο Δωδεκανησιακό Σπίτι παρουσίαζε και αναπαριστούσε διάφορα έθιμα και ζωντανές παραδόσεις της Δωδεκανήσου. Για το λόγο αυτό ο χώρος ονομάστηκε Δωδεκανησιακό Σπίτι και όχι Μουσείο. Από το 1977 καθιερώνει ετήσιο βραβείο για την καλύτερη μελέτη σχετικά με τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου.

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 1996 τη συνέχιση του έργου του Βασίλη Μοσκόβη. Ανακαίνισε  το κτίριο και άρχισε να οργανώνει ειδικές ξεναγήσεις, τόσο στους ενδιαφερόμενους για την επιστημονική μελέτη, όσο και σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τροφοδοτώντας τους νέους μας με λαογραφικά στοιχεία που σιγά-σιγά εκλείπουν, μεταφέροντάς τους αυτούσιο το κλίμα της Δωδεκανήσου.

Σήμερα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, ενώ λειτουργεί και ως Κέντρο Μελετών για τα Δωδεκάνησα.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων τιμώντας τη μνήμη του επιφανούς Συμιακού Λογοτέχνη και δωρητή του Δήμου Αθηναίων Βασίλη Μοσκόβη, προκηρύσσει διαγωνισμό για συγγραφείς Ιστορικών, Λαογραφικών, Γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Δωδεκανήσων (συνολικά ή ενός νησιού).

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν εκπονήσει μελέτη με θέμα την ιστορία, τη γλωσσολογία και τη λαϊκή παράδοση της Δωδεκανήσου και συγγραφείς που παρουσίασαν σχετικές εκδόσεις κατά τα έτη 2015 - 2017, ώστε να κριθούν από την αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου να γίνει η απονομή του εν λόγω βραβείου σε Ειδική Τελετή την άνοιξη του 2018.

Οι μελέτες μπορούν να υποβληθούν έως 10 Φεβρουαρίου 2018 στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, 106 79 Αθήνα), Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης με την ένδειξη «Για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη»  ή να αποσταλούν στην πιο πάνω διεύθυνση και ταχυδρομικώς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο «Δωδεκανησικό Σπίτι», στο τηλ. 210 5151541 (Υπεύθυνη κ. Ελένη Κονιτσιώτη).

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους:

  1. Κώστα Αγαπητίδη – Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης»
  2. Μηνά Αλεξιάδη – Καθηγητής Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α.
  3. Σεβαστή Κυπραίου – Μέλος της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης»
  4. Εμμανουήλ Περσελής – Καθηγητής Θεολογικής του Ε.Κ.Π.Α., ο οποίος θα αντικαθιστά σε περίπτωση κωλύματος οποιοδήποτε μέλος της επιτροπής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν την προκήρυξη από τα γραφεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50) ή να την κατεβάσουν εδώ

Το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000€.

Ο Βασίλης Μοσκόβης δωρητής του Δήμου Αθηναίων παρέδωσε το Δωδεκανησιακό Σπίτι με τις Συλλογές του στο Δήμο Αθηναίων, το οποίο λειτουργεί από το 1996.
Ο συγγραφέας στο Δωδεκανησιακό Σπίτι παρουσίαζε και αναπαριστούσε διάφορα έθιμα και ζωντανές παραδόσεις της Δωδεκανήσου. Για το λόγο αυτό ο χώρος ονομάστηκε Δωδεκανησιακό Σπίτι και όχι Μουσείο. Από το 1977 καθιερώνει ετήσιο βραβείο για την καλύτερη μελέτη σχετικά με τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου.

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 1996 τη συνέχιση του έργου του Βασίλη Μοσκόβη. Ανακαίνισε  το κτίριο και άρχισε να οργανώνει ειδικές ξεναγήσεις, τόσο στους ενδιαφερόμενους για την επιστημονική μελέτη, όσο και σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τροφοδοτώντας τους νέους μας με λαογραφικά στοιχεία που σιγά-σιγά εκλείπουν, μεταφέροντάς τους αυτούσιο το κλίμα της Δωδεκανήσου.

Σήμερα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, ενώ λειτουργεί και ως Κέντρο Μελετών για τα Δωδεκάνησα.

Η Πρωτοβουλία Το 2017 για το 1917  σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων διοργανώνει στον εμβληματικό χώρο του κτιρίου πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο τωρινό Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, μία σειρά ποικιλόμορφων εκδηλώσεων, όπου με επίκεντρο την έκθεση Ρωσική Πρωτοπορία και η Τέχνη Σήμερα, που θα παρουσιαστεί από 30 Οκτώβριου έως 3 Δεκεμβρίου, δρώμενα, ομιλίες και συζητήσεις, επιχειρείται μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας του Mεγάλου Oκτώβρη.

Δεν πρόκειται για επανάληψη επετειακών, μουσειακών εκδηλώσεων, εκδηλώσεων νοσταλγίας ή  απολογητικής. Πρόκειται για μια συνομιλία κι έναν αντισυμβατικό διάλογο ανάμεσα σε καλλιτέχνες, διανοούμενους και κοινό, μια άσκηση ελευθερίας.
H όλη οπτική είναι ένα ταξίδι στο μέγιστο ιστορικό Συμβάν του 1917, στο θυελλώδες Tότε από τη σκοπιά του ταραγμένου Tώρα. Γυρίζοντας πίσω στην Iστορία, καλλιτέχνες και κοινό συναντάνε στη διαδρομή το 1967, την επιβολή της δικτατορίας της στρατιωτικής χούντας, πριν 50 χρόνια, που στον ιστορικό χώρο του EAT-EΣA φέρνει στη μνήμη τα φρικτά της αποτυπώματα. Kαι, επίσης, συναντάνε το 1947, πριν 70 χρόνια, την κορύφωση της εποποιΐας και της τραγωδίας του Aντάρτικου, της προδομένης Eλληνικής Eπανάστασης.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν 50 καλλιτέχνες από όλες τις μορφές έκφρασης (μουσική, εικαστικά, φωτογραφία, κινηματογράφος, θέατρο, ποίηση, performance, χορός, εκδόσεις, ντοκουμέντα:
Ευτυχία Aγγέλη, Ερνέστο Αγγελής, Δημήτρης Αληθεινός, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Βικτώρια Zαφέτ, Γιώργος Ζερβός, Άρτεμις Καρδουλάκη, Μαρία Κοκκίνου, Γιώργος Λαζόγκας, Χριστιάνα Λαμπρινίδη, Κλειώ Μακρή, Ηλίας Λιακόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρομάτης, Σάββας Μιχαήλ, Άννα Μιχαλιτσιάνου, Θόδωρος Μπασιάκος, Εύα Μπέη, Γιάννης Μπόλης, Θάνος Παπαδογιάννης, Έλενα Σαρτόρι, Γιάννης Στεφανάκις, Τριανταφύλλου Κωστής, Τσαντσάνογλου Μαρία, Τσίκουτα Λίνα, Φυσάκης Παύλος, Γιώργος Χαρβαλιάς
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση: Ρούλα Αναγνώστου, Χρύσα Βουδούρογλου, Δημήτρης Ζουρούδης, Μάρκος Καμπάνης, Κυριάκος Κατζουράκης, Κύριλλος Σαρρής, Bέρα Σιατερλή, Δήμητρα Σιατερλή, Ιωάννα Σιδέρη,  Άγγελος Σκούρτης, Γιάννης Στεφανάκης, Γιώργος Χατζημιχάλης

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου| 19:00
Εναρκτήριο ρεσιτάλ πιάνου του Παύλου Αντωνιάδη για την αναγγελία της έκθεσης, με έργα σύγχρονης μουσικής και ρωσικής πρωτοπορίας παρουσία του συνθέτη Wieland Hoban.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου| 19:00
Εγκαίνια της έκθεσης παρουσία του Προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων Κώστα Μπιτζάνη και του Σάββα Μιχαήλ, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας καλλιτεχνών και διανοουμένων. 

Θα ακολουθήσει αναλόγιο με το ποίημα του Αλεξάντερ Μπλοκ Οι Δώδεκα με τον Σάββα Στρούμπο και την Έλλη Ίγγλις της θεατρικής ομάδας Σημείον Μηδέν, μουσική Αρσένι Αβραάμωφ, με ταυτόχρονη προβολή του νοκυμανταίρ Από τον Τσάρο στον Λένιν

Παρασκευή 3, Κυριακή 5 και Τρίτη 7 Νοεμβρίου| 19:00-21.00
Προβολή κινηματογραφικών ταινιών της σοβιετικής πρωτοπορίας (Ντζίγκα Βερτώφ, Σ. Αιζενστάιν κ.ά)

Σάββατο 4 Νοεμβρίου| 20:00-21:00
Performance  του Άγγελου Σκούρτη Τα ερείπια εντός μου

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου| 19:00
Βραδιά Ποίησης – αναγνώσεις

Σάββατο 11 Νοεμβρίου| 19:00
Ο Χορός στην Επανάσταση, ο Χορός ως Επανάσταση
βίντεο για την Ισιδώρα Ντάνκαν, χορευτικά δρώμενα από την χορογράφο Βικτώρια Ζαφέτ

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου| 21:00
Θεατρική Παράσταση «Πόλεμος Ερειπίων» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α , Κυψέλη)
Κείμενα: Ηλίας Πούλος-Δημήτρης Αλεξάκης
Σκηνοθεσία: Irène Bonnaud 
Ερμηνεία: Φωτεινή Μπάνου
Κιθάρα, loops: Βασίλης Τζαβάρας, βιόλα: Μιχάλης Καταχανάς
Είσοδος με δωρεάν δελτία προτεραιότητας.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου| 19:00-21:00
Ρωσική Πρωτοπορία και η Τέχνη σήμερα. Στρογγυλό τραπέζι και συζήτηση με τους Ντένη Ζαχαρόπουλο,  Λένα Σαρτόρι, Πέπη Ρηγοπούλου, Εμμανουήλ Μαυρομάτη και Σάββα Μιχαήλ

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου| 19:30 – 21:00
Το Ουρλιαχτό του
Allen Guinzbeg (απόσπασμα- μετάφραση Δ. Πουλικάκου)
Στρογγυλό Τραπέζι Οκτώβρης '17 - Μάης '68 - Τώρα (και Πάλι!)" με  Δημήτρη Πουλικάκο, Τέο Ρόμβο, Περικλή Κοροβέση και Αντώνη  Αντωνάκο.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου| 19:00-21:00
Η 17λεπτη όπερα τσέπης του Χάρη Βρόντου Η Παγίδα (Ο Μάντελστάμ στην εξορία).
Με τους Μάιρα Μηλολιδάκη (σοπράνο), Σπύρο Κλείσσα (βαρύτονο),
Χρήστο Γκίνο (κλαρινέτο), Claire Demeulenaere ( βιολοντσέλο), Τίτο
Γουβέλη
(πιάνο).
Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα Επανάσταση και Ελευθερία της Τέχνης.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου| 19:30-21:00
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος για την χώρα του Οκτώβρη. Παρουσίαση και Απαγγελία των ποιημάτων Το Θέαμα του Μπογιατίου ως κινουμένου Τοπίου και CCCP- Ρωσία από τον Λεωνίδα Εμπειρίκο (στο πρωτότυπο) και την Λένα Σαρτόρι (σε ρωσική μετάφραση)

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου| 19:00-21:00
Συζήτηση με θέμα Φωτογραφία και Επανάσταση

Σάββατο 25 Νοεμβρίου| 19:00-21:00
Ομιλία της Μαρίας Τσαντσάνογλου Τυπογραφικοί πειραματισμοί στην περίοδο της ρωσικής πρωτοπορίας

Τρίτη 28 Νοεμβρίου|19:00-21:00
Βραδιά Δράμα στο Φουτουριστικό Καμπαρέ (ο τίτλος προς τιμήν της χαμένης κινηματογραφικής ταινίας του Μαγιακόφσκι και της παρέας του) με τις εξής «ατραξιόν»Μαγική Λατέρνα με Bill Hunchback, Εξορκισμός με Γέλια του Βελιμίρ Χλιέμπνικωφ, με Θοδωρή Μπασιάκο και φίλους και  Μια μέρα με τον Δανιήλ Χαρμς (ιστορίες από το γαλάζιο τετράδιο) Performance  με Σοφία Κορώνη. Κείμενο του ποιητή Βασίλη Ludens

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου| 19:00-21:00
Το Μέλλον της Ουτοπίας:
Συζήτηση με τα μέλη της Πρωτοβουλίας

Η Πρωτοβουλία Το 2017 για το 1917 
Οι Δέκα Μέρες του Οκτώβρη 1917 δεν συγκλόνισαν μόνο τον κόσμο αλλά και τον ανθρώπινο πολιτισμό καθώς βούλιαζε στην βαρβαρότητα του πρώτου παγκόσμιου μακελειού. Άνοιξαν ένα αγεφύρωτο ρήγμα στην Ιστορία και στην Τέχνη στην αναζήτηση νέων δρόμων  στο παρόν και το μέλλον.

Ένα αιώνα μετά, η ανθρωπότητα  βυθίζεται ξανά σε μια χωρίς προηγούμενο παγκόσμια κρίση με νέες και παλιές μορφές βαρβαρότητας  αλλά και αντίστασης να εμφανίζονται. Το ίδιο το ανθρώπινο μέσα στον άνθρωπο απειλείται μα και διεκδικεί την ριζική χειραφέτησή του.

Η Πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή και συσπειρώνει δημιουργούς  της τέχνης, του λόγου, του πνεύματος, ανήσυχους ανθρώπους του 2017 που με την  ανεξάρτητη ευαισθησία του ο καθένας κι η καθεμιά, με την  κοινή αγωνία για τον πολιτισμό, με τα ιδιαίτερα ο καθένας κι η καθεμιά εκφραστικά μέσα, θέλουν να συναντήσουν το Ρήγμα του 1917, χωρίς μνημόσυνα, ταμπέλες ή επετειακές παράτες.

Θέλουμε να συνομιλήσουμε από την σκοπιά του ταραγμένου Τώρα με το θυελλώδες  Τότε. Με την Οκτωβριανή Επανάσταση, την “έφοδο στον ουρανό” , αλλά και τον Οκτώβρη της   avant-garde,  όλο τον απέραντο Γαλαξία όπου λάμπουν πάμπολλοι, διαφορετικοί ήλιοι, ο Μαλιέβιτς, ο Σαγκάλ και η Ποπόβα, ο Τάτλιν και ο Τσέρνικωφ, ο Μαγιακόβσκυ και ο Χλιέμπνικωφ, ο Μέγερχολντ και το θέατρο γίντις, ο Σεργκέι Αϊζενσταϊν και ο Ντζίγκα Βερτόφ, ο Σοστακόβιτς  και ο Λουριέ, τόσοι άλλοι κι άλλες.

Η συνάντηση αυτή κι ο διάλογος χωρίς προκατασκευασμένα σχήματα θα  επιχειρήσει να αγκαλιάσει  τις  διάφορες μορφές της τέχνης και του λόγου- τις εικαστικές  τέχνες, την μουσική, την ποίηση, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την φωτογραφία κ.ά. Συζητάμε, σχεδιάζουμε, προετοιμάζουμε πολύμορφες εκδηλώσεις που θα επικεντρωθούν στο χώρο και στον χρόνο τον Οκτώβριο 2017 στην Αθήνα αλλά και που θα συνοδευτούν  από προετοιμαστικές και παράλληλες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Καλούμε κάθε ένα και κάθε μια που συμμερίζεται τις γενικές κατευθύνσεις της Πρωτοβουλίας μας να συμμετάσχει και να μας στηρίξει.

Μέσα στον ζόφο που μας περιτριγυρίζει και μας απειλεί,  κάνουμε δικό μας τον στίχο του κυβοφουτουριστή Βελιμίρ Χλιέμπνικωφ: Όλη η εξουσία στον έναστρο ουρανό!

Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων:
Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 72 24 028, Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη  – Σάββατο:  10.00 –20.00, Κυριακή  10.00 – 14.00, Δευτέρα: κλειστά

Η αγαπημένη συνήθεια των αθηναίων, το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων, επιστρέφει για το τρίμηνο Οκτωβρίου– Δεκεμβρίου 2017 και οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν και γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις είναι μία περιήγηση στον πολιτιστικό πλούτο και τις ομορφιές της πόλης μας, από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς, που προσφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, “tables rondes”, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και σκάκι φιλοξενεί το 5ο μικρό Παρίσι των Αθηνών

το πολυ-φεστιβάλ που διοργανώνει το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και  του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ  είναι:

«Η Γυναίκα στην Ευρώπη»  («la femme en Europe»)

Για τρίτη χρονιά φέτος οι εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» γεμίζουν την πόλη. Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και υποστηρίζουν πολύπλευρα ένα σύνολο δράσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής ως μιας μεγάλης γιορτής των κατοίκων της Αθήνας.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων