Την πρώτη ατομική έκθεση της Αντιγόνης Πασίδη στην Ελλάδα, με τίτλο «PropObjects», παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), από τις 13 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 2 Φεβρουαρίου 2025, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τις απόκοσμες και μεγαλοπρεπείς σφακιανές Μαδάρες θα έχουν όσοι επισκεφτούν την έκθεση φωτογραφίας APOCOSMOS: σφακιανές Μαδάρες, άγρια δύση της Κρήτης του δημοσιογράφου Γιώργου Πατρουδάκη που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 15 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων.

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), παρουσιάζει την ατομική έκθεση «EverGiven» της Έφης Χαλιορή στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις 21 Νοεμβρίου 2024 έως τις 12 Ιανουαρίου 2025.

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), παρουσιάζει την έκθεση «Σχέδια, ξυλογραφίες και τα βότσαλα» της Βάσως Κατράκη στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίωναπό τις 7 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024.

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), διοργανώνει την έκθεση «Γιάννης Φωκάς: Έργα 1985 - 2024» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, από τις 7 Νοεμβρίου 2024 έως τις 5 Ιανουαρίου 2025, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου.

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση «Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας», σε επιμέλεια Βικτώριας Ζυγούρου, Κώστα Νικάκη και Στέιση Βεντούρα, από 26 Σεπτεμβρίου έως 3 Νοεμβρίου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με έργα από τις μόνιμες συλλογές της.

Με το εικαστικό συμβάν της Κλεοπάτρας Τσαλή με τίτλο Netting, ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 η ομαδική έκθεση «Γυναικεία Ζητήματα», που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στην Πινακοθήκη, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για μια συμβολική πράξη εξερεύνησης και διεκδίκησης του αστικού τοπίου που λαμβάνει χώρα σε μια πολυπολιτισμική περιοχή με πολλαπλά προβλήματα ως προς τα γυναικεία ζητήματα.

 

Η Τσαλή συνθέτει μια σύντομη περιπατητική δράση στο Μεταξουργείο, με ανοιχτή συμμετοχή. Η περιπλάνηση καταλήγει στην πλατεία Αυδή, όπου η εικαστικός μυεί το κοινό και τις συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες στην τελετουργία ύφανσης ενός γιγάντιου διχτυού. Σε αυτή την εφήμερη πολιτιστική κατάληψη του δημόσιου χώρου, δημιουργείται από κοινού ένα αλληγορικό έργο που στήνεται στα δέντρα της πλατείας ως ιδιότυπο γλυπτικό αντι-μνημείο. Ίχνος και ντοκουμέντο μιας εμπειρίας ζεστασιάς, μοιρασιάς, συντροφικότητας, συνεργασίας και συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το συμμετοχικό έργο θα παραμείνει στο δημόσιο χώρο, όσο καιρό επιτρέψουν οι συνθήκες, λειτουργώντας και ως αποτύπωμα της έκθεσης.

 

Το Netting είναι ένα εξωστρεφές, διαδραστικό πείραμα που στοχεύει στη μύηση του ανυποψίαστου κοινού της πλατείας και των περαστικών στα μαγικά, αλλά και γεμάτα προβληματισμούς και αμφισβητήσεις, μονοπάτια της τέχνης. 

 

Ιδέα: Κλεοπάτρα Τσαλή, Ειρήνη Γκόνου

Εκτέλεση: Κλεοπάτρα Τσαλή, Virginia Francia

 

Λίγα λόγια για την έκθεση «Γυναικεία ζητήματα»

Τα έργα της έκθεσης «Γυναικεία ζητήματα», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), διαμορφώνουν έναν διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του ενεστώτος χρόνου, επαναδιατυπώνοντας διαγενεακούς προβληματισμούς και θέτοντας επίκαιρα ερωτήματα. Στην ελληνική γλώσσα, η έκφραση γυναικείο ζήτημα είναι σχεδόν ταυτόσημη με το κίνημα του φεμινισμού.
Ο πληθυντικός του τίτλου υποδηλώνει όχι μόνο τη συλλογικότητα του εγχειρήματος αλλά και την εννοιολογική του ευρύτητα. Αποτελεί ταυτόχρονα υποδόρια αναφορά στα διαφορετικά κύματα που διανύει ο φεμινισμός από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Υπογραμμίζει επιπλέον την πολλαπλότητα των διαφορετικών, συχνά εκ διαμέτρου αντίθετων, απόψεων που διέπουν τη φεμινιστική σκέψη.

Στόχος της έκθεσης είναι να ενθαρρύνει την αποδοχή της διαφορετικότητας. Να σκιαγραφήσει μια κοινωνία συμπεριληπτική όπου δεν θα υπάρχουν κατασκευασμένες ιεραρχίες φύλων, χρώματος, τάξεων, εθνοτήτων και θρησκειών. Να ιχνογραφήσει έναν κόσμο ουτοπικό, ισότητας, αγάπης, εμπιστοσύνης, ειρήνης, συντροφικότητας και αλληλεγγύης. Τα εκθέματα αποτελούν κωδικοποιημένες ιστορίες γυναικών, ειπωμένες από το στόμα γυναικών, αποδομένες με γυναικεία γραφή. Με πραγματικές και μυθικές ηρωίδες, γνωστές και ανώνυμες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έργα εμπνευσμένα από την ύλη αρχείων, από άρθρα και εικόνες εφημερίδων και περιοδικών, από βιβλία και μυθιστορήματα, από στίχους τραγουδιών και κινηματογραφικές ταινίες, από την επίσημη Ιστορία και την Ιστορία της τέχνης αλλά και από τις σκόπιμες αποσιωπήσεις. Ή εικαστικά αποκυήματα του ανεξάντλητου γυναικείου φαντασιακού.

 

Ζωγραφική, σχέδια, φωτογραφίες, τυπώματα, κολάζ, εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο και επιτελέσεις μιλούν πολυφωνικά για τη γυναικεία συνθήκη. Τα οπτικά διηγήματα αναβιώνουν τη συστηματική απαξίωση των γυναικών, την καταπίεση, τη βία, την πληγή, το τραύμα. Σκιαγραφούν το δίπολο εξουσίας και υποτέλειας, τα καταπατημένα όνειρα, τις επιθυμίες και τις ελπίδες, την ευθραυστότητα, την απώλεια, τον θρήνο, το πένθος. Φέρνουν στο επίκεντρο τον τρυφερό αλλά και τον ταραχώδη γυναικείο ψυχισμό, το αρχέγονο άγριο στοιχείο, την υπέρβαση του μέτρου και των ορίων, την τόλμη, το ένστικτο και την τρέλα της οργής και της απόγνωσης. Προβάλουν τη σημασία του θηλυκού σώματος, συσχετίζουν τη γυναίκα με τη φύση και τη μάνα-γη. Ανιχνεύουν τις θηλυκότητες και τη σεξουαλικότητα. Επιζητούν την απελευθέρωση από κατασκευασμένα έμφυλα στερεότυπα και συμβατικούς ρόλους.

Στοιχειοθετώντας έναν δημιουργικό δημόσιο διάλογο μεταξύ γυναικών από διαφορετικούς χρόνους και τόπους, η έκθεση αντιστέκεται στην καταδίκη της λήθης και της αφάνειας. Ξορκίζει το σκότος και το αντικαθιστά με φως.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες: Άρτεμις Αλκαλάη | Αννίτα Αργυροηλιοπούλου | Ρία Δάμα | Ελένη Εξάρχου | Μαίρη Ζυγούρη | Ντέμη Κάια | Κατερίνα Κατσιφαράκη |Ναταλία Μαντά | Δέσποινα Μεϊμάρογλου | Χριστίνα Μήτρεντσε | Λίνα Μπέμπη | Λήδα Παπακωνσταντίνου | Ελίζα Σόρογκα | Σλομποντάνκα Στούπαρ | Ελένη Τζιρτζιλάκη | Κλεοπάτρα Τσαλή | Έφη Φουρίκη

 

Η έκθεση πραγματοποιείται σε επιμέλεια Μπίας Παπαδοπούλου και Χριστόφορου Μαρίνου.

 

Διάρκεια έκθεσης: έως 22 Σεπτεμβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 - 16:00, Δευτέρα κλειστά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο Β’:

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο

Πληροφορίες: 210 5202420| www.opanda.gr

Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει και πάλι τις πόρτες του σε όλες και όλους! Η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων διοργανώνει έναν νέο κύκλο προσβάσιμων ξεναγήσεων σε κοινό με οπτική και ακουστική αναπηρία, για την έκθεση "Γυναικεία Ζητήματα-Woman's matters", την Τετάρτη18 και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024.

Την ατομική έκθεση της εικαστικού Κυριακής Χριστακοπούλου με τίτλο «Φορώντας μύθους…. και φουστάνια αδειανά», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), από τις 6 Ιουλίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων.

Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει τις πόρτες του σε όλα τα μέλη του κοινού! Η αρχή γίνεται από την Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων και η παροχή Υπηρεσιών Προσβασιμότητας ξεκινάει από την έκθεση "Γυναικεία Ζητήματα-Woman's matters"την Πέμπτη 4 Ιουλίου  2024 και θα συνεχιστεί από το φθινόπωρο.  

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει, από τις 4 Ιουλίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Στη σκιά» με έργα γυναικών από τη συλλογή της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων. Όπως στο πρώτο μέρος της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε το 2023, εξετάζεται η γυναικεία συμβολή στην τέχνη του 20ού αιώνα.

Την τέχνη του Πάτσγουορκ, τη μαγεία των υφασμάτων, των κλωστών, των χρωμάτων και των λουλουδιών, παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στην ομαδική έκθεση έργων πάτσγουορκ Flower Power - Η δύναμη των λουλουδιών, που διοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και ο Ελληνικός Σύλλογος Πάτσγουορκ, από 26 Μαρτίου έως 21 Απριλίου 2024 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων