config

All Events

Το Ινστιτούτο Πούσκιν Αθηνών στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων 2018-2019 σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν την εκδήλωση «ΓΕΦΥΡΕΣ».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν:

 • Μέρος από το αρχείο του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου, το οποίο διατηρεί το Ινστιτούτο Πούσκιν.
 • Ομιλίες,
 • «Γράμματα σε έναν Πρόγονο»: κεραμική εγκατάσταση,
 • «Αστικό τοπίο, πριν και μετά»: έργα χαρακτικής,
 • «Αποτυπώματα»: έκθεση φωτογραφίας,
 • «Το Παλτό»: θεατρικό αναλόγιο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του ΝικολάιΓκόγκολ,
 • Ανοικτά εργαστήρια χαρακτικής για το κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 
12/11 Δευτέρα | 19.00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ 
16/11 Παρασκευή | 19:00 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 
23/11 Παρασκευή | 11:00-14:00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ
30/11 Παρασκευή | 11:00-14:00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ 
05/12 Τετάρτη | 19.00 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟ– ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ 
08/12 Σάββατο | 11:00-14:00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

Οι εκθέσεις θα παραμείνουν ανοιχτές για το κοινό έως τις 30/12/2018 

Η είσοδος είναι ελεύθερη και αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα αναρτηθεί στις επίσημες  ιστοσελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα των φορέων και θα διατίθεται σε έντυπη μορφή την ημέρα των εγκαινίων.

Τα εγκαίνια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν 12 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00.

Επικοινωνία:
Ινστιτούτο Πούσκιν: Φειδίου 18, Αθήνα 10678, τηλ.210 3302051, www.pushkin.gr, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ: Σταυροπούλου 29, Αθήνα 11252, τηλ. 210 8653960, www.kethea-diavasi.gr/, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συντελεστές εκδηλώσεων:
Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΥΣΚΙΝ ΑΘΗΝΩΝ ιδρύθηκε το 1992 ως αποκλειστικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Κρατικού Ινστιτούτου Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας «Α. Σ. Πούσκιν» της Ρωσίας και τελεί υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Ελληνορωσικής Συνεργασίας.

Δραστηριοποιείται στη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και λειτουργεί ως επίσημο εξεταστικό κέντρο πιστοποίησης της γνώσης της ρωσικής ως ξένης με διπλώματα, αναγνωρισμένα από το Α.Σ.Ε.Π.

Εκπαιδεύει σπουδαστές, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, διπλωμάτες κλπ. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, Υπουργεία, Α.Ε.Ι. και με μεγάλο αριθμό δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών και επιχειρήσεων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Εκδίδει βιβλία και συγγράμματα, διοργανώνει κάθε χρόνο σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, καλύπτει τις ανάγκες διερμηνείας και γραπτής μετάφρασης, από και προς τη ρωσική γλώσσα.

Διατηρεί τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη ρωσικών βιβλίων στην Ελλάδα καθώς και το αρχείο του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου.

Το Ινστιτούτο Πούσκιν υποστηρίζει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις και ομάδες, που προάγουν τον πολιτισμό και την παιδεία.

Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ είναι θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης για ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990 στην πλατεία Αμερικής. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης (μη διαμονής), οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες. Απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, νεαρούς ενήλικες άνω των 21, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς χρήστες και στα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους.

Στο ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ λειτουργούν ομάδες επαγγελματικής κατάρτισης και ομάδες δημιουργικές από το 1997: γραφιστικής, κεραμικής, φωτογραφίας και video, θεάτρου, μουσικής και χορού. Οι συμμετέχοντες - πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών - καλούνται, να αναπτύξουν δεξιότητες και να αποκτήσουν τεχνογνωσία, που θα αξιοποιήσουν τόσο στην καλλιτεχνική δημιουργία όσο και στην κατάρτιση και περαιτέρω επαγγελματική ένταξή τους. Έργα και καλλιτεχνήματα των ομάδων έχουν παρουσιαστεί σε διοργανώσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

 

Εκδήλωση στο πλαίσιο της διοργάνωσης 

ΑΠΠΒ

 

 • 12 Νοεμβρίου 2018 - 30 Δεκεμβρίου 2018
 • Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Αθηναίων «Μελίνα»- Αίθουσα «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα»
 • Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο

Ομιλία της Άρτεμης Σκουμπουρδή, που εντάσσεται στον κύκλο διαλέξεων «Αφιερώματα Αθήνα, Η ιστορία μιας πόλης». 

 

Δράση στο πλαίσιο της διοργάνωσης

ΑΠΠΒ

 • 28 Νοεμβρίου 2018 - 28 Νοεμβρίου 2018
 • Κεντρική Βιβλιοθήκη δήμου Αθηναίων
 • Δομοκού 6, Σταθμός Λαρίσης

Η αντίστροφη μέτρηση για τον 36ο ΑΜΑ έχει ήδη ξεκινήσει, αφού πλέον απομένουν λίγα 24ωρα για το κορυφαίο δρομικό γεγονός της χώρας.

Περίπου 55.000 άνθρωποι θα βρεθούν στους δρόμους προκειμένου να συμμετάσχουν σε μία από τις προγραμματισμένες αποστάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.


Αναμφίβολα, το αγωνιστικό ενδιαφέρον στρέφεται στον μαραθώνιο, στο αγώνισμα όπου η υπόθεση νίκη δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού η αυθεντική διαδρομή είναι από τις δυσκολότερες στον κόσμο. Στην γραμμή εκκίνησης στον Μαραθώνα, θα πάρουν θέση 18.000 δρομείς, αριθμός που υπερκαλύπτει το όριο συμμετοχής, και ανάμεσα σε αυτούς θα είναι δρομείς που θα διεκδικήσουν όχι μόνο να τερματίσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά να σημειώσουν και μία καλή επίδοση.

Η εκκίνηση για το Μαραθώνιο Δρόμο δίνεται στις 09.00πμ από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρίας (Μαραθώνας).

Ο τερματισμός θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο και η είσοδος των δρομέων θα γίνεται από την αριστερή πλευρά του Σταδίου.

 • 11 Νοεμβρίου 2018 - 11 Νοεμβρίου 2018
 • Δημοτικό Στάδιο Μαραθώνα
 • Λεωφόρος Μαραθώνος

Με αφορμή την έκθεση εικονογράφων "σπίτι| home" στο Myrtillo, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το πρότζεκτ anOther story παρουσιάζει την έκθεση βιβλίου "Στο σπίτι" στην Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων, η  οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη & Παρασκευή 12:00-19:00, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00-15:00, Σάββατο 10:00-14:00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

 

 

 • 31 Οκτωβρίου 2018 - 01 Δεκεμβρίου 2018
 • Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη δήμου Αθηναίων
 • Λάμψα & Τριφυλίας, Αμπελόκηποι

Στον όμορφο εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων “Μελίνα”, στο κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο, θα φιλοξενηθεί η μεγάλη έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη στις 6 μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην τελική ευθεία του γιορτασμού, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν να ξεδιπλώνεται μπροστά τους η μεγαλειώδης διαδρομή του ΚΚΕ, μέσα από τις κορυφαίες στιγμές της δράσης του. Μια “κόκκινη γραμμή” που περιπλέκεται με τις μεγάλες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και με γεγονότα που το ίδιο το ΚΚΕ πρωτοστάτησε και δημιούργησε.

Συγκλονιστικό φωτογραφικό και αρχειακό υλικό

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν χιλιάδες φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα, μάρτυρες της συναρπαστικής πορείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Πολλά από αυτά τα ντοκουμέντα έρχονται για πρώτη φορά στο φώς της δημοσιότητας, ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι ελάχιστα γνωστά.
Η πλειοψηφία του υλικού προέρχεται από το Αρχείο του Κόμματος. Υπάρχουν όμως και καινούργια αρχεία, που προστέθηκαν από προσφορές συγγενών κομμουνιστών, που τα φύλαγαν ως προσωπικά και οικογενειακά κειμήλια.
Όλο αυτό το θαυμάσιο υλικό επιλέχτηκε ύστερα από έρευνα, μελέτη και αξιολόγηση από ειδικά συγκροτημένη επιτροπή, η οποία είχε επιμεληθεί και το Λεύκωμα των 100 χρόνων του Κόμματος, που κυκλοφόρησε φέτος τον Σεπτέμβρη.
Τα εκθέματα θα εμπλουτίζουν ειδικές προθήκες με πρωτότυπα αρχειακά υλικά από το συντηρημένο Αρχείο του ΚΚΕ.
Επίσης μέσα στον χώρο, θα προβάλλονται βίντεο με ιστορικά αρχειακά πλάνα που συγκεντρώθηκαν για τις ανάγκες του νέου ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Πολλά από αυτά είναι σπάνια και λόγω έλλειψης χρόνου δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν μέσα στο ντοκιμαντέρ.

Μια έκθεση σημείο αναφοράς για να μάθουμε την Ιστορία του ΚΚΕτη σύγχρονη ιστορία του τόπου.
Μέσα από όλο αυτό το πλούσιο υλικό, ο επισκέπτης θα μπορεί να έρθει σε επαφή με τον πρωτοπόρο, συνειδητό και ανιδιοτελή αγώνα του Κόμματος.
Την προσηλωσή του στο δίκιο του λαού, στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και στη σοσιαλιστική επανάσταση.
Θα μπορέσει να δει με γλαφυρό τρόπο ότι το ΚΚΕ είναι εκείνο το Κόμμα που ανέδειξε τις πιο πρωτοπόρες και ριζοσπαστικές ιδέες σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του ακόμη και σε σκληρές ιστορικές συνθήκες, κόντρα στο ρεύμα.
Το ταξίδι ξεκινά από τις πρώτες σοσιαλιστικές ιδέες και σκιρτήματα του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, την ίδρυση στον Πειραιά το 1918, και συνεχίζεται με τις μεγάλες ιστορικές φάσεις, όπως ήταν ο Μεσοπόλεμος και η Κατοχή, ο αγώνας του ΔΣΕ, η πάλη μέσα σε συνθήκες εκτελέσεων, εξορίας και φυλακών, ο αγώνας ενάντια στην Χούντα και θα καταλήξει στους μεγάλους σύγχρονους αγώνες στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ο επισκέπτης θα διαπιστώσει μέσα από τις ιδιαίτερες ιστορικές φάσεις, ότι ο διαχρονικός στόχος του ταξικού αντίπαλου είχε μόνο προσωρινές επιτυχίες. Ότι δεν κατάφερε να καθυποτάξει ή να περιθωριοποιήσει το ΚΚΕ.

Μέσα και από αυτήν την πρωτοβουλία γίνεται μια σημαντική προσπάθεια να αναδειχθούν πολύτιμα συμπεράσματα και διδάγματα από όλη αυτήν την πορεία, χωρίς βέβαια να μπορούν να δοθούν αναλυτικά. Πιο ολοκληρωμένα, παρουσιάζονται στο ∆οκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949, που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την «Σύγχρονη Εποχή».

Όλο το εκθεσιακό υλικό το διαπερνά σαν κόκκινο νήμα ο ρόλος της ταξικής πάλης ως αντικειμενική και κινητήρια δύναμη της κοινωνίας. Γίνεται ολοφάνερος ο ρόλος όχι μόνο των ηγετικών στελεχών του Κόμματος που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα, αλλά και ο αστείρευτος ηρωϊσμός των απλών μελών, των φίλων, των πρωτοπόρων αγωνιστών της εργατικής τάξης που ρίχνονται πάνω στον τροχό της Ιστορίας, για να τον ξεκολλήσουν από τη λάσπη.

Αυτήν την μεγάλη έκθεση αξίζει να επισκεφτεί κάθε εργαζόμενος, προοδευτικός άνθρωπος, κάθε νέος, επιστήμονας, ερευνητής, αλλά και απλός μελετητής της Ιστορίας που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον και που έχει πολλά να μάθει ακόμη από την ιστορία του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης και την σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη - Σάββατο: 10 π.μ. - 8 μ.μ, Κυριακή: 10 π.μ. - 2 μ.μ. Δευτέρα: Κλειστά
Ο κοντινότερος σταθμός πρόσβασης είναι ο σταθμός του μετρό του Κεραμεικού.

Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Κομματική Οργάνωση Αττικής στο τηλέφωνο 210 5282607, Δευτέρα έως Παρασκεύη 10 π.μ. - 12 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. και το Σάββατο 11 π.μ. - 1 μ.μ.

 • 05 Νοεμβρίου 2018 - 30 Νοεμβρίου 2018
 • Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Αθηναίων «Μελίνα»- Αίθουσα «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα»
 • Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο

«Η Στελλίτσα» της Σοφίας Αβτζόγλου-Αναστασιάδου: Αφήγηση παραμυθιού για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών από την Ελίντα Αρβανίτη, θεατρολόγος ΟΠΑΝΔΑ.
Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Χατζησταύρου – Μαρίνα Αγγελίδου, μουσικοί ΟΠΑΝΔΑ/ Δραματοποίηση- μουσικά παιχνίδια: Ελίντα Αρβανίτη, Κατερίνα Χατζησταύρου και Μαρίνα Αγγελίδου

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 2011151, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00

 

Δράση στο πλαίσιο της διοργάνωσης

ΑΠΠΒ

 • 11 Νοεμβρίου 2018 - 11 Νοεμβρίου 2018
 • Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Γκράβας
 • Ταϋγέτου 60