All Events

Με θέα την Βουλή των Ελλήνων και με παρουσία πλήθος κόσμου που αναμένεται να γεμίσει κάθε γωνιά των εγκαταστάσεων, οι κορυφαίοι του μπιτς βόλεϊ δίνουν ραντεβού από 13 έως 16 Ιουλίου στην πλατεία Συντάγματος και στο ATHENS GOLDEN CUP.

 • 13 Ιουλίου 2023 - 16 Ιουλίου 2023
 • Πλατεία Συντάγματος
 • Πλατεία συντάγματος

Μετά από 12 χρόνια το Πανελλήνιο Σιρκουί Μπιτς Βόλεϊ επιστρέφει στο Σύνταγμα με οικοδεσπότη τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, που μαζί με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης  θα φέρουν το κορυφαίο καλοκαιρινό άθλημα στην καρδιά της Αθήνας.

To Athens Golden Cup 2022 θα διεξαχθεί το τετραήμερο 2-5 Ιουνίου 2022 και αποτελεί μία επίσημη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beach Volley 2022, με ειδικό χαρακτήρα.

Η διοργάνωση θα προσφέρει υψηλό αγωνιστικό θέαμα με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελληνικών ομάδων ανδρών και γυναικών, καθώς και προσκεκλημένων ομάδων από το εξωτερικό. Θα περιλαμβάνει επίσης δράσεις κοινωνικής ευθύνης, αγώνες κοινού και μαθήματα από γνωστούς άσους του beach volley σε νεαρούς φίλους του αθλήματος μέσα από το πρόγραμμα «Μάθε Beach Volley».

Το τουρνουά Athens Golden Cup είναι το πρώτο από τα τέσσερα (4) κορυφαία τουρνουά για το Πρωτάθλημα Beach Volley 2022, με επόμενο σταθμό στην Θεσσαλονίκη (Thessaloniki Grand Slam,  Πλ. Αριστοτέλους 16-19 Ιουνίου),  Ξάνθη (Xanthi Masters, Κεντρική πλατεία Ξάνθης 15-17 Ιουλίου), Άγιος Νικόλαος (Agios Nikolaos Finals, Μαρίνα Αγ. Νικόλαου 29-31 Ιουλίου).

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beach Volley έχει σχετικά μικρή ηλικία, αφού ξεκίνησε σε επίσημη μορφή το 1994 (καθιερώθηκε ως Ολυμπιακό άθλημα το 1992 στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης), και είναι η 2η φορά, μετά το 2010, που ένα επίσημο τουρνουά διοργανώνεται στην πιο εμβληματική Ελληνική πλατεία, την Πλατεία Συντάγματος.

Ο σχεδιασμός μιας  τέτοιας κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας, με τις παράλληλες δράσεις ανάπτυξης και κοινωνικού χαρακτήρα του αθλητισμού, θα αποτελέσει μία τετραήμερη γιορτή για όλους τους φιλάθλους.

Περιμένουμε μικρούς και μεγάλους, λάτρεις του Beach Volley και του αθλητισμού, από 2 έως 5 Ιουνίου για να απολαύσουν στην καρδιά της πρωτεύουσας τις ομάδες που θα  κυριαρχήσουν στις προκριματικές φάσεις του τουρνουά και θα αναμετρηθούν στο μεγάλο του φινάλε, αλλά και την αναμέτρηση των διασήμων για το Make a Wish στο Celebrities Match την Κυριακή το απόγευμα.

Πρόγραμμα του Athens Golden Cup: 

ΠΕΜΠΤΗ 2/6                      
16.00-22.00 (8 women’s matches)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/6               
13.00-16.00 (4 women’s matches)                                             
16.00-22.00 (8 men’s matches)

ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6                     
09.00-18.00 (8 men’s & 4 women’s matches)
18.00-22.00 SEMIFINALS (Women’s & Men’s)

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/6                      
17.30 CELEBRITY MATCH – MAKE-A-WISH                               
18.45 WOMEN’S FINAL (LIVE ERT)
19.30 MEN’S FINAL (LIVE ERT)
20.30 AWARD CEREMONY (LIVE ERT)

 Χορηγοί επικοινωνίας θα είναι η ΕΡΤ και ο Αθήνα 9,84.

 • 02 Ιουνίου 2022 - 05 Ιουνίου 2022
 • Πλατεία Συντάγματος

Σε μια βραδυά μνήμης, στo πλαίσιo του εορτασμού των 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή και της Α’ Γενοκτονίας του 20ου αιώνα (των Αρμενίων) , ο συνθέτης Στέφανος Δεκεριάν παρουσιάζει την Παρασκευή 20 Μαίου στις 20.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, συναυλία με μια επιλεγμένη ανθολογία από παραδοσιακά & έντεχνα τραγούδια της Αρμενίας, καθώς επίσης παραδοσιακά Σμυρναίικα, αλλά & σύγχρονα τραγούδια Ελλήνων συνθετών με αναφορές στην καταστροφή της Σμύρνης.

Ερμηνεύουν: Βάσια Ζήλου, Μαρία Κανελλοπούλου.

Μουσικοί: Οδυσσέας Ζαφειρόπουλος (βιολί), Τεό Λαζάρου (κόντρα μπάσο), Λευτέρης Χαβούτσας (ούτι, κιθάρα), Βαχάν Γκαλστιάν (ντουντούκ, κλαρινέτο).

Η συναυλία τελεί υπό την υποστήριξη και την αιγίδα της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας. 

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του 25ου Παζαριού Βιβλίου 2022 το οποίο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (Π.Ο.Ε.Β) και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.).

 

Το 25ο Παζάρι Βιβλίου θα συνοδευτεί από μία σειρά εκδηλώσεων που θα προσδώσουν έναν εορταστικό χαρακτήρα στην πόλη και, ειδικότερα, στην πλατεία και την ευρύτερη περιοχή που θα διεξαχθεί.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι οποίες θα λειτουργήσουν και ως προάγγελος των μεγάλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο επερχόμενο Φεστιβάλ Βιβλίου, τον Σεπτέμβριο στο Ζάππειο.

 • 20 Μαΐου 2022 - 20 Μαΐου 2022
 • Πλατεία Κλαυθμώνος
 • Σταδίου

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση «Burning Issues - Merimbula» της διακεκριμένης εικαστικού Δανάης Στράτου. Η έκθεση, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων από τις 25 Μαΐου έως τις 10 Ιουλίου 2022.

Η έκθεση «Burning Issues - Merimbula» αποτελείται από δύο εγκαταστάσεις οι οποίες μεταμορφώνουν ριζικά το Κέντρο Τεχνών. Η Δανάη Στράτου κατασκευάζει ένα εμβυθιστικό περιβάλλον, όπου η φωτιά, οι συμβολισμοί και οι καταστροφικές της συνέπειες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο: οι επισκέπτες θα εισδύουν σε έναν χώρο πνευματικής αφύπνισης, σε έναν χώρο κάθαρσης και εξαγνισμού, με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής τους συνείδησης. Η έκθεση της Στράτου, η οποία είναι διεθνώς γνωστή για τις σύνθετες και μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις της, ανταποκρίνεται πλήρως και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι η ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινωνικής-οικολογικής συνείδησης και η ενίσχυση του καθεστώτος περιβαλλοντικής ευθύνης. 

Τα δύο βασικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται αντιπαραθετικά́ στην έκθεση της Δανάης Στράτου είναι η αναπαράσταση ενός υγιούς δάσους, στη μία εγκατάσταση, και η βιντεοσκοπημένη εικόνα ενός φύλλου χαρτιού που φλέγεται ασταμάτητα με πολύ αργό ρυθμό, στην άλλη.

Τα δάση της Αυστραλίας φέρουν συμβολισμούς που σχετίζονται με τις αντιφάσεις της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνίας. Το δάσος Merimbula είναι μια παράκτια περιοχή στη νοτιοανατολική Νέα Νότια Ουαλία που το 2019 καταστράφηκε από άνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές, πυροδοτώντας έτσι μια έντονη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή μεταξύ των κοινοτήτων που μέχρι τότε την αρνούνταν. Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην εγκατάσταση τραβήχτηκαν από την καλλιτέχνιδα το 2010, μαζί με ηχογραφήσεις πουλιών που ανήκουν στο αυστραλιανό είδος καρακάξας (bell magpie) και τα οποία έχουν πλέον σιωπήσει.

Η Δανάη Στράτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Καλές Τέχνες με ειδίκευση στη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις στο Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου (1983-1988). Από́ το 2007 έως το 2013 δίδαξε στο Μεταπτυχιακό́ Πρόγραμμα (ΜΕΤ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Το έργο της περιλαμβάνει εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας και οπτικοακουστικά́ περιβάλλοντα. Χρησιμοποιεί́ αφαιρετική́ γεωμετρική́ γλώσσα και ασχολείται με σύγχρονα ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ζωή́ στις πόλεις, η αύξηση του πληθυσμού́ και η σχέση με το περιβάλλον, καθώς και οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο.

Αντιπροσωπευτικά́ έργα της: Desert Breath (1997), μία από́ τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις Land Art παγκοσμίως, στην έρημο της Σαχάρας· The River of Life (2004), βιντεο-εγκατάσταση που καταγράφει τη ροή́ και τον ρυθμό́ των επτά́ μεγαλύτερων ποταμών του κόσμου· Cut - 7 Dividing Lines (2007), μια φωτογραφική́ εγκατάσταση που διερευνά́ τις συνδέσεις αναμεσά σε μέρη του κόσμου διαιρεμένα για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους, και η in situ εγκατάσταση Πάνω στη Γη Κάτω από́ τα Σύννεφα στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 & Ελευσίνα 2021 - Πολιτιστική́ Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δουλειά́ της παρουσιάζεται συστηματικά́ διεθνώς, μεταξύ άλλων στην 48η Mπιενάλε της Βενετίας (1999),  στην 1η Mπιενάλε της Βαλένθια στην Ισπανία (2001), στην 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης (2007), στην γκαλερί La Verrière, Fondation d’entreprise Hermès (ατομική́ έκθεση, Βρυξέλλες, 2010), στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αδελαΐδας - Restless στην Αυστραλία (2012) και στην ετήσια διεθνή́ έκθεση Ιcastica στο Αρέτσο της Ιταλίας (2015).

Το 2010 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό́ οργανισμό́ Vital Space, μια καλλιτεχνική́-διεπιστημονική́ πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς σε σύγχρονα θέματα της τέχνης και της πολιτικής με στόχο να προσεγγίσει τα ζωτικά́ ζητήματα της εποχής μας και να τα προβάλει στο κοινό́ μέσα από́ την καλλιτεχνική́ οπτική́. Είναι Προέδρος του mέta - Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού́, το οποίο μέσα από την τέχνη και την έρευνα εργάζεται στην κατεύθυνση της ρήξης με ένα δυστοπικό παρόν ώστε να φανταστούμε τον κόσμο εκ νέου.

website: danaestratou.com | opentheblackboxes.org | vitalspace.org

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, οργάνωση παραγωγής, σχεδιασμός φωτισμού, επίβλεψη: Μαρία Μανέτα
Μοντάζ, Ηχητική Σύνθεση (Burning Issues & Merimbula): Μάκης Φάρος
Βιντεοσκόπηση (Burning Issues): Παναγιώτης Τσάκας
Έρευνα & Παραγωγή (Α’ Φάση): Ines Muñozcano
Επεξεργασία εικόνας, Merimbula: Photolab, Βίκυ Λεμονή
Τεχνική υποστήριξη: Μάκης Φάρος, Αντώνης Γκατζουγιάννης
Φωτογραφικές Εκτυπώσεις, Merimbula: Graphicon
Φωτιστική Εγκατάσταση, Merimbula: Lightson
Προγραμματισμός  Φωτισμού, Merimbula: Δημήτρης Καπετανέλης
Stretch Ceilings/Μεμβράνες ταβανιών: Apollon Design
Οθόνη προβολής: Gerriets 
Τεχνικός Εξοπλισμός: Γιάννης Μαλατάντης
Χωματουργικά:
Ειρήνη Λύρα

Με την υποστήριξη: PCAI
Συλλογή: Fadi Otaqui

Ευχαριστούμε την ΑΣΚΤ για την διάθεση του χώρου Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής για βιντεοσκόπηση του έργου Merimbula

Η έκθεση «Burning Issues - Merimbula» συμμετέχει στο This is Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων.

Φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση μπορείτε να κατεβάσετε εδώ

Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου, 18:00-22:00 Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου - 10 Ιουλίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00  Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

 

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων:

Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας

Πληροφορίες: 210 7232604, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

 

 • 25 Μαΐου 2022 - 10 Ιουλίου 2022
 • Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
 • Βασ.Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Αθήνας για το ποδήλατο, ο 27ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας, που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), επιστρέφει στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 29 Μαΐου, προκαλώντας τους τολμηρούς - και όχι μόνο - φίλους του αθλήματος να διασχίσουν, εκτός από την κλασική διαδρομή των 5χλμ, τη  διαδρομή των 15χλμ.

Οι εγγραφές θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από σήμερα 12 Μαΐου 2022 στο podilatikos.opanda.gr και  www.opanda.gr και θα παραμείνουν ανοικτές έως την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στις 23:59

Η εκκίνηση και των δύο διαδρομών θα δοθεί από την πλατεία Συντάγματος, στις 10:00 των 15χλμ. και στις 11:15 των 5χλμ.  Ο τερματισμός όλων των διαδρομών θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος.

Στη μεγάλη διαδρομή των 15 χλμ μπορούν να συμμετέχουν άτομα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, ενώ στη μικρή διαδρομή των 5 χλμ όσοι έχουν συμπληρώσει το 6ο έτος της ηλικίας τους.

Διαδρομές:

 1. ΔΙΑΔΡΟΜΗ 15 χλμ

Εκκίνηση στις 10:00 από την Πλατεία Συντάγματος (ύψος Ερμού) – Φιλελλήνων – Λ. Β. Αμαλίας ( δεξ) – Λ.Συγγρού ( δεξ ) – Χατζηχρήστου ( δεξ) – Ροβέρτου Γκάλι ( αριστ ) – Γαριβάλδι        ( δεξ ) – περιφερειακός Φιλοπάππου – Ακάμαντος – Απ.Παύλου – Ηλία Πουλοπούλου ( αριστ)- Δημοφώντος ( αριστ) –  Ηρακλειδών ( δεξ) - γέφυρα Πουλοπούλου – Πειραιώς ( δεξ ) – Αρσάκη ( αριστ ) – Χαρ.Τρικούπη – Ακαδημίας ( δεξ ) – Λ. Β. Σοφίας ( αριστ) – πίσω από τον δρομέα – Λ. Β. Σοφίας ( ρεύμα καθόδου) – Κερασούντος ( αναστροφή ) – Λ. Β. Σοφίας   ( ρεύμα ανόδου ) – κόμβος Hilton – Λ. Β. Κων/νου           ( ρεύμα καθόδου ) –Λ. Β .Όλγας ( δεξ ) – Πανεπιστημίου – Πεσματζόγλου ( αριστ ) – Σταδίου ( αριστ ) – Τερματισμός στην πλ. Συντάγματος ( ύψος Ερμού).

 1. ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 χλμ

Εκκίνηση στις 11:15 από την Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη (εκκίνηση, αντίθετα στη ροή των αυτοκινήτων) - Λ. Βασ. Όλγας (αριστερά) - Λ. Βασ. Κων/νου (ρεύμα καθόδου) - κόμβος Hilton (αριστερά) - Λ. Βασ. Σοφίας (αριστερά) - Πανεπιστήμιου (δεξιά) - Πεσμαζόγλου (αριστερά) -  Σταδίου (αριστερά) - Τερματισμός (Πλ. Συντάγματος, ύψος Ερμού).

 

diadromes 27os podilatikos giros athinas

 

Η παραλαβή των αριθμών συμμετοχής θα γίνεται από 24 έως 28 Μαΐουμόνο στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΠΑΝΔΑ (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Ισόγειο-αίθουσα Κόντογλου, Τμήμα Προγραμματισμού - Ανάπτυξης και Μαζικού Αθλητισμού), Τρίτη - Παρασκευή 09:00 - 15:00 και το Σάββατο 28/5, 09:00 - 20:00

Πληροφορίες: τ. 210-5284873 – 4

Την ημέρα διεξαγωγής του 27ου Ποδηλατικού Γύρου της Αθήνας δε θα πραγματοποιούνται εγγραφές.

Ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την πόλη, καθώς αναδεικνύει την ιστορικότητά της μέσω της διαδρομής του. Από το 1987 είναι ο πλέον μαζικός αθλητικός θεσμός της Αθήνας για το ποδήλατο, με συμμετοχές που ξεπερνούν τους 15.000 ποδηλάτες, οι οποίοι πλημμυρίζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας ποδηλατώντας  με ασφάλεια, κέφι και ζωντάνια, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα στην πόλη.

 

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

opanda BW

XORIGI 27OS PODILATIKOS

 • 28 Μαΐου 2022 - 29 Μαΐου 2022
 • Πλατεία Συντάγματος

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την ατομική έκθεση Ρακόρ / Continuity της γλύπτριας Ντόρας Οικονόμου στο φουαγιέ του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» από τις 13 Μαΐου έως τις 26 Ιουνίου.  Η έκθεση διοργανώνεται από τον  Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και περιλαμβάνει μια επιλογή έργων από το 2002 μέχρι σήμερα.

Οι ατομικές εκθέσεις της Ντόρας Οικονόμου έχουν συνήθως αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Αντλώντας έμπνευση από προσωπικές εμπειρίες, διαβάσματα και ακούσματα, το περιβάλλον εργασίας της, τα τοπία, τις πόλεις που ζει και ταξιδεύει, τις σχέσεις της και τους ανθρώπους που συναντά και συναναστρέφεται, δημιουργεί έργα που αποδομούν την ταυτότητά της. Για την Οικονόμου τα υλικά έχουν μια φετιχιστική διάσταση. Τη γοητεύει η σχέση των υλικών, το πώς αυτά ενώνονται μεταξύ τους, τι ιστορίες μπορούν να διηγηθούν. Ένα ωραίο μπλε ύφασμα, που αλληλεπιδρά με την υφή, συμβολίζει τον παράδεισο και είναι ικανό να την κάνει να νιώσει ευτυχισμένη. Οι αναφορές της επίσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γλυπτική της καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πηγών: ενδεικτικά, στα έργα της συναντάμε αναφορές στους Sonic Youth, Leonard Cohen, Paul Claudel, Cure, Fassbinder, Hermann Broch, Joseph Conrad, Λένα Πλάτωνος, Rosa Luxemburg, Mark Twain, Jerome Charyn, William Gibson και Pina Bausch.

Δεν είναι τυχαίο ότι η καλλιτέχνις επέλεξε έναν κινηματογραφικό όρο («ρακόρ») που δηλώνει τη σύνδεση, το ομαλό πέρασμα από ένα πλάνο σε άλλο, για να τιτλοφορήσει την έκθεσή της στο θέατρο Ολύμπια, όπου παρουσιάζει μια επιλογή έργων από την έως τώρα πορεία της. Η γλυπτική της Ντόρας Οικονόμου είναι η καταγραφή ενός ατέρμονου ταξιδιού – το ταξίδι μιας εργάτριας της τέχνης. Η γλυπτική της αποθεώνει τη δύναμη της παρατήρησης και το συνεχές του χρόνου. Στα έργα της οι αφηγήσεις άλλων δημιουργών συμπλέκονται με τις προσωπικές της εμπειρίες, ενώ παράλληλα η ίδια συνομιλεί με λογοτεχνικούς ήρωες: τον Βαρόνο Μινχάουζεν, τον Φιλέα Φογκ, την Έιμυ Φόστερ. Η γλυπτική της Ντόρας Οικονόμου μοιραία λοιπόν έχει πάρει πολλαπλές μορφές: από αντικείμενο έγινε κείμενο, από επιγραφή έγινε φωτογραφία, για να καταλήξει στίχος από αγαπημένο τραγούδι.

Η Ντόρα Οικονόμου σημειώνει για τα έργα της:
«Μου αρέσει να δουλεύω με τα χέρια μου. Χρησιμοποιώ υλικά καλλιτεχνίας αλλά και άλλα βιομηχανικά υλικά και αναλώσιμα. Καθοδηγούμενη από το προφίλ του υλικού, φτιάχνω αντικείμενα που αποσκοπούν να καταστήσουν τη διαδικασία εμφανή στην τελική τους μορφή. Πειραματίζομαι με την αντικατάσταση ενός υλικού με ένα άλλο και την επεξεργασία ενός υλικού με τρόπους που προορίζονται για ένα άλλο. Δανείζομαι στοιχεία, υλικά και τεχνικές από διαφορετικά πεδία τα οποία προσπαθώ να αποδεσμεύσω από το αρχικό τους πλαίσιο και σκοπό, και να προσαρμόσω στην προσωπική μου πρακτική. Αγαπάω τη λογοτεχνία, τη μυθολογία, τη γραπτή και προφορική παράδοση, και επιχειρώ να προσεγγίσω την εικαστική δημιουργία από την οπτική γωνία της ιστοριοποιού. Σκέφτομαι τα υλικά ως χαρακτήρες: οι διαδικασίες είναι η γραμματική που τα κάνει λέξεις, ο ρυθμός μεταξύ των μορφών και των παύσεων είναι το συντακτικό, οι τίτλοι -τους οποίους θεωρώ αναπόσπαστο μέρος του έργου- είναι τα σημεία στίξης. Με απασχολεί το ζήτημα της μετάφρασης μεταξύ διαφορετικών γλωσσών, πολιτισμών και επιστημονικών κλάδων και ερευνώ εάν η οπτική κουλτούρα θα μπορούσε να αντισταθμίσει το νοηματικό και βιωματικό κενό που δημιουργείται».

Η Ντόρα Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα (1974), όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Pratt Institute (Μπρούκλιν). Έχει εκθέσει σε ιδρύματα και μουσεία, όπως: Cranbrook Art Museum, Μίσιγκαν· Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων· Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα· Ίδρυμα Ωνάση, Αθήνα· Palinsesti, San Vito al Tagliamento· 2η και 3η Μπιενάλε της Αθήνας· Transmission, Γλασκώβη· Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Αθήνα· Artspace, Σίδνεϊ· 1st Saint-Tropez Cultural Summer. Ατομικές παρουσιάσεις της δουλειάς της περιλαμβάνουν: Sun Rises Sun Sets (με την Ellen Gallagher), Akwa Ibom, Αθήνα και Shimmer, Rotterdam (2021)· Eyes Without A Face, Saigon, Αθήνα (2021)· Pangrams and Slogans και Representation, Radio Athènes, Αθήνα (2020 και 2019)· Mountains & Valleys, Francoise Heitsch Gallery, Μόναχο (2016)· Naturalist, Ribot arte cotemporanea, Μιλάνο (2015)· PREDEAL, The Breeder, Αθήνα (2014)· A Modern Hug, Françoise Heitsch gallery, Μόναχο (2014)· Δεσποινίς ετών 39, Βουλής 35, Αθήνα (2013)· Πολύ κοντά στην πηγή της παραγωγής (2011), Δεκαπενταύγουστος (2008) και Η Χαμένη τιμή της Ντόρας Οικονόμου (2006), Loraini Alimantiri GazonRouge, Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με την ομάδα θεατρικής και εικαστικής περφόρμανς Nova Melancholia και τον χορευτή-χορογράφο Κώστα Τσιούκα.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

 

Η έκθεση Ρακόρ/ Continuity συμμετέχει στο This is Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων, καθώς και στο Gallery Walk, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Μαΐου και διοργανώνουν ο ΠΣΑΤ και η Art Athina σε συνεργασία με το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων.
Την Παρασκευή 13 Μαΐου, ημέρα έναρξης, η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 21:00.

 

Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Μαΐου, 17:00-21:00

Διάρκεια έκθεσης: 13 Μαΐου – 26 Ιουνίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00, Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η είσοδος στον χώρο γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»:
Ακαδημίας 59, Αθήνα
Πληροφορίες: 210 3642540, στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο |www.opanda.gr

 • 13 Μαΐου 2022 - 26 Ιουνίου 2022
 • Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
 • Ακαδημίας 59