config

All Events

Ο 8ος HΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2019 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, στο κέντρο της Αθήνας, με αφετηρία και τερματισμό την Πλατεία Συντάγματος, και αναμένεται να υποδεχθεί πάνω από 25.000 δρομείς όλων των ηλικιών.

Ο Ημιμαραθώνιος διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά από τον ΣΕΓΑΣ και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας δήμου Αθηναίων με συνδιοργανώτρια αρχή την Περιφέρεια Αττικής.

 • Ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας έχει ήδη μετατραπεί σε ένα μεγάλο εθνικό, πολιτιστικό, τουριστικό και αθλητικό γεγονός, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες όχι μόνο της πόλης αλλά και ολόκληρης της χώρας μέσα από τους διαφορετικούς αγώνες δρόμου, περιλαμβάνοντας τα εξής αγωνίσματα:
  (Ημιμαραθώνιος 21χλμ, Αγώνας Δρόμου 5χλμ, Αγώνας Δρόμου 3χλμ, Αγώνας για Παιδιά και ΑΜΕΑ 1000μ). Η πρώτη εκκίνηση θα δοθεί στις 09.00.
 • Όλες οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων που συμμετέχουν στην οργάνωση & διεξαγωγή του αγώνα είναι πανέτοιμες να συνδράμουν στην διεξαγωγή του αγώνα αλλά και να αντιμετωπίσουν επιτυχώς όπως και κάθε χρονιά τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια αλλά και πριν και μετά τον αγώνας.

 • Ο ΟΠΑΝΔΑ στηρίζει τις υγιείς προσπάθειες αλλά και το αθλητικό ιδεώδες όπως έμπρακτα αποδεικνύει κάθε χρονιά χαρίζοντας στους κατοίκους δημότες και επισκέπτες αυτής της πόλης μια ξεχωριστή εμπειρία προωθώντας το ιδεώδες της άθλησης ευεξίας και χαράς της συμμετοχής σε ένα τόσο σημαντικό αθλητικό γεγονός για την πόλη.
 • 17 Μαρτίου 2019 - 17 Μαρτίου 2019
 • Πλατεία Συντάγματος
 • Σύνταγμα

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και γονείς, που περιλαμβάνει και ανάγνωση του παιδικού βιβλίου μουσειακής αγωγής Η Αριάδνη αφηγείται ιστορίες από την Κυκλαδική εποχή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλλιόπης Κύρδη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, καθώς και πρωτότυπες εικαστικές δραστηριότητες.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3452150, Δευτέρα- Παρασκευή, 10:00-15:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Δράση στο πλαίσιο της διοργάνωσης

ΑΠΠΒ

 • 09 Φεβρουαρίου 2019 - 09 Φεβρουαρίου 2019
 • Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Αθηναίων «Μελίνα»- Αίθουσα «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα»
 • Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και γονείς, που περιλαμβάνει και ανάγνωση του παιδικού βιβλίου μουσειακής αγωγής Η Αριάδνη αφηγείται ιστορίες από την Κυκλαδική εποχή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλλιόπης Κύρδη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, καθώς και πρωτότυπες εικαστικές δραστηριότητες.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3452150, Δευτέρα- Παρασκευή, 10:00-15:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

Δράση στο πλαίσιο της διοργάνωσης

ΑΠΠΒ

 • 10 Φεβρουαρίου 2019 - 10 Φεβρουαρίου 2019
 • Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Αθηναίων «Μελίνα»- Αίθουσα «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα»
 • Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο

"Εκ του φυσικού και μη": Αναδρομική έκθεση του Βασίλη Π. Διονυσόπουλου

Αποσπάσματα από το κείμενο του Ευγένιου Δ. Ματθιόπουλου για τη ζωγαρφική πορεία του Βασίλη Διονυσόπουλου
«Στα παλαιότερα έργα, που εκθέτει ο Διονυσόπουλος στο Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Αθηναίων "Μελίνα", στις συνθέσεις με θέμα τους ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του 1980, είναι εμφανής η ρεαλιστική πραγμάτευσή τους. Ο ζωγράφος ήταν στα έργα αυτά δημιουργικός, με την έννοια ότι αντλούσε από την καθημερινότητα τα θεματικά του στοιχεία για να τα μεταπλάσει και ανασυνθέσει ζωγραφικά σε χρώματα και σχήματα μέσα από τη δική του οπτική και τέχνη, καθώς μέστωνε αφενός η μαθητεία στη Σχολή, αφετέρου οι συνεχιζόμενες μελέτες στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους (Πομπηία), αλλά και στις Πινακοθήκες και τα μουσεία της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ισπανίας».

«Η αγωνία για ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα στα εκφραστικά του μέσα και για έναν ακόμα πιο άμεσο, πηγαίο και αδιαμεσολάβητο τρόπο έκφρασης, απέληξε σε μια δισδιάστατη χειρονομιακή ζωγραφική, σε έναν τρόπο που ήθελε λες να συλλάβει δια μιας, ως αναλαμπή, και να αποδώσει αστραπιαία το όραμά του».

«Σειρήνες, Πάνες, κένταυροι, κύκλωπες και άλλες μυθικές μορφές κατακλύζουν από τη δεκαετία του 1990 την παραγωγή του, τόσο στη ζωγραφική, όσο και στην κεραμική, εκφράζοντας έναν προσωπικό κόσμο απελευθερωτικής φυγής, πρωτογονικό, οργιαστικό, ουτοπικό και άχρονο».

«Στη ζωγραφική παραγωγή των τελευταίων χρόνων, ο Διονυσόπουλος επέστρεψε σε μια ενδιάμεση περιοχή: στην εξπρεσιονιστική απεικόνιση του τοπίου της Μεθώνης. Ο καλλιτέχνης αναμετράται με τον χώρο, τη διαύγεια του ουρανού και της θάλασσας, τα γεωφυσικά μορφώματα των λόφων και των νησιών, το σκληρό φως του νότου και την διαπάλη του με τη σκιά που ορίζει καθαρά τα άναρχα σχήματα των φυτών και των δέντρων».

«Διαισθάνομαι μπροστά σε αυτά τα τοπία την εμμονή του ζωγράφου στην οπτική παρατήρηση, τη φόρτιση της ματιάς που τη διαπερνά το φως του ανοικτού χώρου, τη φυσιολατρική ενσυναίσθηση και την αισθητική του εγρήγορση να συλλάβει το όλο, όχι ως ύλη διάσπαρτη σε επιμέρους φυσικές οντότητες, αλλά ως ενιαία παλμική ενέργεια ζωής, ως διάχυτη φωταγωγία και αέναο ρυθμό. Όλα εσωτερικεύονται οπτικά και μετουσιώνονται σε χρώμα».

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 1 Μαρτίου, ώρα: 19.00
Διάρκεια:1 - 20 Μαρτίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά

 

 • 01 Μαρτίου 2019 - 20 Μαρτίου 2019
 • Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Αθηναίων «Μελίνα»- Αίθουσα «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα»
 • Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο

Μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ιταλία συναντά την Ελλάδα», το οποίο είναι μία νέα «συνάντηση» των δύο χωρών μέσα από τον πολιτισμό και την τέχνη και αποτελεί ακόμα μία προσπάθεια του Comites – Grecia να στηρίξει και να προωθήσει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενότητα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Μια προσπάθεια που εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους και τους σκοπούς του έργου του Comites - Grecia, που έχει ως πρωταρχικό μέλημα τη διάδοση των κυρίαρχων ανθρωπίνων αξιών, όπως η φιλία, ο πολιτισμός και η αλληλεγγύη.

Απώτερος στόχος όσων συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος είναι να «κατασκευάσουν» τη δική τους – ιδεολογική - σχεδία που θα κάνει το δικό της μοναδικό ταξίδι στη δική μας θάλασσα, στη θάλασσα που ενώνει τις δύο χώρες, στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τη σχεδία αυτή θα υλοποιήσουν στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου δήμου Αθηναίων «Μελίνα» – εκτός από ιδεολογικά και κατασκευαστικά - οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις δύο εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων.

Όπως και στην αρχαιότητα, όταν αυτό το ταξίδι το έκανε ο Οδυσσέας, έτσι και τώρα, το ταξίδι της σχεδίας έχει το δικό του συμβολικό χαρακτήρα και πιο συγκεκριμένα σηματοδοτεί την ελπίδα να συμβάλλει τόσο στην κοινωνικο-πολιτιστική, όσο και την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, που αντιμετωπίζουν την ίδια σκληρή πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια.

Με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στους νέους, η προσπάθειά αυτή επιδιώκει να αναδείξει και να τονίσει - για ακόμη μια φορά - την τεράστια συνεισφορά των δύο πολιτισμών, του ελληνικού και του ιταλικού, στην παγκόσμια ιστορία και στην ανθρωπότητα γενικότερα με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός σε συνδυασμό με τη γνώση είναι το βασικό αντίδοτο στις παθογένειες της κοινωνίας μας.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

 • 02 Μαρτίου 2019 - 06 Μαρτίου 2019
 • Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
 • Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο

"Η Ωραία Ελένη" επανέρχεται για τρίτη χρονιά, αυτή τη φορά στον φυσικό της χώρο. Ο Offenbach, επίκαιρος όσο ποτέ, με τους διεγερτικούς ρυθμούς του, εκφράζει την εποχή του που ζει μόνο για το χρήμα και τη διασκέδαση, για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με την αλήθεια της καθημερινής πραγματικότητας. Το έργο βασίζεται στον ελληνικό μύθο που διαδραματίζεται στην Σπάρτη και στο Ναύπλιο. Παρουσιάζει τους πολύ γνωστούς και οικείους χαρακτήρες του μύθου, τον Πάρι, τον Μενέλαο, τον Αγαμέμνονα, τον Κάλχα, την Ελένη, αφαιρώντας τους το σελοφάν του μύθου τους και εξανθρωπίζοντάς τους με ό,τι αντιπροσωπεύει ο καθένας. Ο σκηνοθέτης Ισίδωρος Σιδέρης ζωντανεύει αυτούς τους αρχαίους φίλους μας, του οποίους θεωρεί συγγενείς του, μέσα από ένα αέτωμα αγαλμάτων όσο πιο ανάγλυφα γίνεται και με το γνωστό χιούμορ που τον διακρίνει.

Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης/ Σκηνικά - κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα/ Χορογραφία: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη, Διονύσης Τσαφταρίδης/ Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς/ Σχεδιασμός - Προβολές ψηφιακών σκηνικών: Ανδρέας Μουρτζούκος/ Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής/ Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας

Διανομή: Ελένη: Δέσποινα Σκαρλάτου - Παρασκευοπούλου, Πάρις: Βασίλης Καβάγιας, Νίκος Στεφάνου, Μενέλαος: Σταμάτης Μπερής, Αγαμέμνων: Βαγγέλης Μανιάτης, Κάλχας: Μιχάλης Ψύρρας, Ορέστης: Ιωάννα Κοκοβίκα, Αχιλλέας: Χρήστος Κεχρής, Αίας Ι & Ευθυκλής: Κώστας Ραφαηλίδης, Αίας ΙΙ: Γιώργος Ματθαιακάκης, Παρθενίς: Μαρία Μαυρομμάτη, Λέαινα: Ελένη Μπαρκαγιάννη

Χορευτές: Διονύσης Τσαφταρίδης, Χρυσηίδα Λιατζιβίρη, Κατερίνα Πυρινή , Μαριάννα Ρούσσου, Βασίλης Αρβανιτάκης, Κώστας Τσουκαλάς

Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία δήμου Αθηναίων
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου, Φώτης Μιχαλάκης

Προπώληση εισητηρίων εδώ και στα ταμεία του θεάτρου:

Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 19.00
Σάββατο: 10.00 - 16.00
Κυριακή: 11.00 - 16.00
Δευτέρα: κλειστά 

Ωράριο τις ημέρες παραστάσεων:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 20.30
Σάββατο: 10.00 - 14.00 και 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Κυριακή: 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης

 • 16 Φεβρουαρίου 2019 - 16 Φεβρουαρίου 2019
 • «Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας»
 • Ακαδημίας 59