17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας “Tāctus”

Πολιτισμός
Typography

Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), πραγματοποιείται από 13-17 Οκτωβρίου στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, στις νέες εγκαταστάσεις του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού(ΜΝΕΠ) και την ευρύτερη περιοχή της Πλάκας.

Το Tāctus, η θεματική της φετινής διοργάνωσης, θα διερευνήσει μέσω των επιλεγμένων έργων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, πως η έννοια της ανθρώπινης επαφής έχει επαναπροσδιοριστεί.Σε αυτήν την περίοδο επαναξιολόγησης της έννοιας της επαφής, το ADAF κάλεσε  τον καλλιτεχνικό, τεχνολογικό και επιστημονικό κόσμο,ο οποίος υπέβαλε περισσότερες από 5500 συμμετοχές για την υβριδικήέκδοση του (διαδικτυακό και φυσικό φεστιβάλ).

Το ADAF 2021 επέλεξε και θα παρουσιάσει 420 έργα στις κατηγορίες: Video Art, Animation, Digital Image, Web Art, Installations, Virtual Reality, Games, Augmented Reality, Performances, Workshops, Talks, ADAF Kids και Festivals of The World.

Λίγα λόγια για τους χώρους της φετινής διοργάνωσης:

Με την ευγενική παραχώρηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ), το Λουτρό των Αέρηδων, το Τζαμί Τζισδαράκη και οι χώροι στην Πανός 19 και Κλάδου 9,  θα αποτελέσουν το επίκεντρο του Φεστιβάλ. Η αποκατάσταση των 18 κτηρίων, μίας ολόκληρης γειτονιάς της Αθήνας έτσι όπως ήταν διαμορφωμένη στο τέλος του 19ου - αρχές του 20ού αιώνα,  αποτελούν τη νέα στέγη του ΜΝΕΠ, το μοναδικό Δημόσιο Μουσείο που πραγματεύεται την νεότερη Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στις υλικές και άυλες εκφάνσεις της.

Το ADAF πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με δράσεις σε δημόσια σημεία καθώς και  Open Air Screenings επί της οδού Άρεως και Κλάδου στην Πλάκα.

Ακόμα ένας χώρος του φεστιβάλ θα αποτελέσει το Ωρολόγιο  Ανδρονίκου Κυρρήστου στην Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, με την ευγενική παραχώρηση από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Μερικά highlights:

To αγαπημένο μας ADAF Kids, ένα digitalartfestival αφιερωμένο σε παιδιά και γονείς, επιστρέφει ακόμα πιο ενισχυμένο για να διασκεδάσει και να εκπαιδεύσει τους μικρούς μας φίλους.

Στο Λουτρό των Αέρηδων θα φιλοξενηθούν έργα τα οποία ξεχώρισαν για την θεματική τους και αφορούν στην έννοια του Άλλου, όπως αυτά προέκυψαν μέσα από την φετινή θεματική “Tāctus.”

Στην  όψη του Τζαμιού Τζισδαράκηστην Πλατεία Μοναστηριακού, θα γίνει 3D Mapping Projection και το Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου θα φιλοξενήσει μια πρωτότυπη ηχητική εγκατάσταση.

Στην αυλή του ΜΝΕΠ θα πραγματοποιούνται καθημερινά Performancesκαι στη συμβολή των οδών  Άρεως και Κλάδου Open Air Screenings.

Toκτήριο επί της οδού Πανός 19 θα ξαναζωντανέψει με το project «FARNESINA DIGITAL ART EXPERIENCE» μια εμβυθιστική εμπειρία σε συνεργασία με το Italian Cultural Institute of Athens και το Bright Festival, στα πλαίσια τουπρογράμματος της Ιταλικής Πρεσβείας,  Cultural Initiative ofT empo Forte.

To ADAFπαρουσιάζει το ερευνητικό έργο AI TRACE (Synaesthetic Engagement of ArtificialIntelligence with Digital Arts and its Audience) που θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να εξερευνήσουμε τη σχέση του κοινού με τις Ψηφιακές Τέχνες.

Είσοδος ελεύθερη. Κλείστε online το δωρεάν εισιτήριο στο 2021.adaf.gr

Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγειονομικής ασφάλειας για την προστασία του κοινού.

ADAF 2021 Physical: 2021.adaf.gr
ADAF 2021 ONLINE: online.adaf.gr

Το 17ο AthensDigitalArtsFestival υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2014-2020

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων