Δημιουργική δράση από τις βιβλιοθήκες του ΟΠΑΝΔΑ: Ας φανερώσουμε τον... Ήλιο

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων μαζί με το Τμήμα Βιβλιοθηκών σχεδιάζουν διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις με σκοπό να ενισχυθεί η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιβλιοθήκης  και των μελών της.

Στόχος των δράσεων αυτών αποτελεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με επίκεντρο πάντα το βιβλίο.

  • Ας φανερώσουμε τον… Ήλιο

Για παιδιά από 3 ετών και άνω από την Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων Σταθμού Λαρίσης.

“Ξυπνήστε!” λάλησε ο κόκορας, όπως κάθε πρωί. Μα ο ήλιος είχε 
εξαφανιστεί! Όλοι τότε είχαν μπερδευτεί. Ποιος έκλεψε τον ήλιο... και γιατί;

Μια δημιουργική δράση για μικρούς και μεγάλους από την Παιδική Βιβλιοθήκη Στ. Λαρίσης.

 

ilios 1

 

Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Αποτελείται κατά 74% από υδρογόνο, κατά 25% από ήλιο και 1% από άλλα στοιχεία. Στο κέντρο του Ήλιου η θερμοκρασία φθάνει τους 20 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

 

ilios 2

 

Το ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα τα οποία κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν μέσα στο πεδίο βαρύτητάς του, είτε περιστρεφόμενα άμεσα γύρω από αυτόν είτε κινούμενα σε τροχιές γύρω από άλλα σώματα που κινούνται γύρω από τον ήλιο.

Η σημασία του Ήλιου στην εξέλιξη και την διατήρηση της ζωής στη Γη είναι καίρια, καθώς δίνει όλη την ενέργεια στη Γη. Με τη θεμελιώδη διαδικασία της φωτοσύνθεσης προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη των φυτών και από αυτά των ζωντανών οργανισμών, και διατηρεί την επιφανειακή θερμοκρασία της Γης σε ανεκτά για τη ζωή επίπεδα.

Η σημασία του ήταν γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια, με αποτέλεσμα να λατρεύεται ως θεότητα. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, κατά τον Όμηρο και τον Ησίοδο, ήταν γιος του Τιτάνα Υπερίωνα. Φοίβος, φωτοβόλος δηλαδή, ήταν η προσωνυμία του Ήλιου. Κατά την εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, οι ηλιακές ιδιότητες αποδόθηκαν στον θεό Απόλλωνα.

Αφόρμηση – Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο της Κλαίρης Γεωργέλλη «Ποιος έκλεψε τον ήλιο;», το οποίο βρίσκεται στη συλλογή της Παιδικής Βιβλιοθήκης ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων Στ. Λαρίσης.

«ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, κάπου πολύ μακριά από εδώ και λίγο πιο πέρα από εκεί, σε ένα μικρό χωριό, είχαν όλοι αποκοιμηθεί.

ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕ! Λάλησε ο κόκορας, όπως κάθε πρωί.

Η ώρα περνούσε και σιγά σιγά έφευγε. Μα εκείνο το πρωί ήταν πολύ αλλιώτικο από τα άλλα. Το πουλάκι είχε μόλις ετοιμαστεί να πάρει το πρωινό του, όταν με έκπληξη είδε πως έξω από το παράθυρο δεν ήταν μέρα, αλλά… ΝΥΧΤΑ!

Η γάτα έκανε, όπως κάθε πρωινό μπάνιο, όταν χτύπησε το τηλέφωνο.

«Τιιιιιιιι; Κάποιος μας πήρε τον ήλιο;» είπε απορημένη.

ΜΠΕΕΕΕ! «Τώρα πώς θα κάνουμε κούνια μέσα στο σκοτάδι;» είπαν τα πρόβατα λυπημένα.

ΓΟΥΦ! «Μήπως είδε κανείς την ουρά μου; Είπε το σκυλάκι μπερδεμένο.

ΜΟΥΟΥΟΥΟΥ! «Εγώ πώς θα μεταφέρω το γάλα στα παιδιά;» είπε η αγελάδα με καημό μεγάλο.

ΣΚΑΤΣ! «Τώρα πώς θα καταφέρω να μη σκάσω τα αερόστατα στον ουρανό;» είπε το σκαντζοχοιράκι με αγωνία.

ΜΠΕΑΡ! «Δε βλέπω το μέλι μου! Πού πήγε το μέλι μου;» είπε το αρκουδάκι, που το είχε πιάσει ήδη μια τεράστια λιγούρα.

Τα ζωάκια ήταν πολύ αναστατωμένα. Ποιος έκλεψε τον ήλιο; Ρώτησαν όλα μαζί την κουκουβάγια, που ήταν και σοφή…»

Ποιος έκλεψε τον ήλιο;, Κλαίρη Γεωργέλλη, Παπαδόπουλος, 2016

  1. Μπορείτε να διακοσμήσετε με εικόνες την παραπάνω ιστορία;
  1. Τι νομίζετε ότι έγινε στη συνέχεια; Μπορείτε με λέξεις ή εικόνες να μας την διηγηθείτε στην παρακάτω κάρτα.
  1. Γνωρίζετε άλλα βιβλία, τα οποία να αναφέρονται στον Ήλιο; Μπορείτε να αναζητήσετε στη συλλογή που έχετε στο σπίτι σας ή στη βιβλιοθήκη του σχολείου σας ή στον κατάλογο της Παιδικής βιβλιοθήκης Στ. Λαρίσης (https://paidikilibsl.openabekt.gr/), βιβλία με θέμα τον Ήλιο.
  1. Ποια είναι η ηλικία του Ήλιου; Ζητήστε τη βοήθεια από τους γονείς σας ή προσπαθήστε να μαντέψετε πότε γεννήθηκε ο Ήλιος.

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%89%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C_%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1

Αν θέλετε, μπορείτε να μας στείλετε τις εντυπώσεις σας στο email της Παιδικής βιβλιοθήκης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τις δημοσιεύσουμε στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων