Δημιουργικές δράσεις από τις Βιβλιοθήκες του ΟΠΑΝΔΑ

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων μαζί με το Τμήμα Βιβλιοθηκών σχεδιάζουν διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις με σκοπό να ενισχυθεί η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιβλιοθήκης  και των μελών της.

Στόχος των δράσεων αυτών αποτελεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με επίκεντρο πάντα το βιβλίο.

  • Ας παίξουμε... με τη Βιβλιοθήκη part 2

Για παιδιά από 6 ετών και άνω

Στόχος της δράσης είναι τα παιδιά, με τη βοήθεια ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού, να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν κάποια από τα βιβλία της Παιδικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων Σταθμού Λαρίσης.

Γεια σας παιδιά. Είμαι η Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων και βρίσκομαι στον Σταθμό Λαρίσης. Με έχετε επιστεφτεί ποτέ; Είστε μέλη μου; Δανείζεστε βιβλία από εμένα; Πριν από λίγες ημέρες ζήτησα τη βοήθεια σας για να λύσω το μυστήριο της εξαφάνισης των παραμυθιών από τα ράφια μου. Εάν δε γνωρίζετε γι΄ αυτό το μεγάλο μυστήριο, τότε μπορείτε να επισκεφτείτε το παρακάτω link για να το ανακαλύψετε.

Link:https://www.opanda.gr/index.php/politismos-dimos-athinaion/2699-dimiourgiki-drasi-apo-tis-vivliothikes-tou-opanda-as-paiksoume-me-ti-vivliothiki-part-1

Ήρθε η ώρα λοιπόν τα παραμύθια να επιστρέψουν πίσω στη θέση τους και μόνο εσείς μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτό. Στην παρακάτω εικόνα κρύβεται ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Όποιος καταφέρει να φτάσει πρώτος στο τελευταίο τετράγωνο θα είναι και ο νικητής του παιχνιδιού και θα πάρει τον τίτλο του επίτιμου βιβλιοθηκονόμου.

ΕΚΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Για να παίξετε το παιχνίδι θα πρέπει να εκτυπώσετε την εικόνα. Εάν δεν μπορείτε τότε δοκιμάστε να τη ζωγραφίσετε σε ένα μεγάλο χαρτί. Για να αρχίσετε το παιχνίδι πρέπει να είστε από 2 άτομα και πάνω.

Για το παιχνίδι θα χρειαστείτε ένα ζάρι. Μπορείτε να δανειστείτε ένα ζάρι από κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι που έχετε στο σπίτι. Για πιόνια μπορείτε να κάνετε το ίδιο ή να πάρετε μεγάλα φασόλια, να τα ζωγραφίσετε και να διαλέξετε το χρώμα που θέλετε. Για να αποφασίσετε τη σειρά με την οποία θα παίξετε, μπορείτε να ρίξετε το ζάρι. Σε όποιον τύχει ο μεγαλύτερος αριθμός ξεκινάει πρώτος και οι υπόλοιποι ακολουθούν στη σειρά, ανάλογα με τον αριθμό που τους έτυχε στο ζάρι. Σε κάποια από τα τετράγωνα του επιτραπέζιου παιχνιδιού υπάρχουν ερωτήσεις. Εάν δε ξέρετε τη σωστή απάντηση μένετε πίσω για 1 γύρο. Μετά συνεχίζετε κανονικά, ακόμη κι εάν εξακολουθείτε να μη γνωρίζετε την απάντηση.

Στο παρακάτω πίνακα, υπάρχουν οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των τετραγώνων. Μπορείτε να τις συμβουλευτείτε μετά το τέλος του παιχνιδιού.

part 2 2

 

Αν θέλετε, μπορείτε να μας στείλετε τις εντυπώσεις σας για το παιχνίδι μέσω email στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

  • Τρόμος στην Βιβλιοθήκη

Για παιδιά από 8 ετών και άνω από την Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων (Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό)

Πού μπορεί να κρύβονται τα τέρατα μέσα σε μια βιβλιοθήκη;

Μήπως κρύβονται κάτω από τα τραπέζια και τις καρέκλες; Μήπως παραφυλάνε στις γωνίες πίσω από τα ράφια; Μήπως οι βιβλιοθηκονόμοι που βλέπετε όταν έρχεστε στη βιβλιοθήκη δεν είναι αυτό που δείχνουν;

Μήπως κρύβονται μέσα στα βιβλία και παραμονεύουν σιωπηλά  να ανοίξουμε τις σελίδες και να πεταχτούν να μας τρομάξουν;

Ελάτε να εξερευνήσουμε παρέα τα βιβλία τις βιβλιοθήκης και να βρούμε μούμιες, βαμπίρ, τέρατα και δαίμονες…  Να νιώσουμε ανατριχίλες και να φοβηθούμε! Τολμάτε να μας ακολουθήσετε;

Σκοπός αυτής της δράσης είναι να εξοικειώσει τα παιδιά με τον κόσμο του φανταστικού, του αλλόκοτου και του διαφορετικού και παράλληλα να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν ίσως και κάποιες δικές τους φοβίες.

«Όσο πιο νωρίς το άτομο εκτίθεται σταδιακά στους φόβους του τόσο πιο γρήγορα θα τους μειώσει και ίσως τους εξαλείψει» (Jones, 1924)

Οι νεαροί αναγνώστες πέρα από την αγωνιά και την ένταση που μπορεί να νιώσουν, θα πάρουν και κάποια διδάγματα μέσα από το στοιχείο του τρόμου που υπάρχει στα λογοτεχνικά κείμενα. Τα παραμύθια χρησιμοποιούσαν το στοιχείο του φόβου ώστε να διδάσκουν στα παιδιά να αποφεύγουν άγνωστα μέρη και αγνώστους. Τα προετοίμαζαν για τις δυσκολίες της ζωής και τα εξοικείωναν με την ιδέα του κακού και του θανάτου. Παράλληλα όμως μάθαιναν στα παιδιά ότι υπάρχουν και πλάσματα που μπορεί να δείχνουν διαφορετικά και φρικαλέα άλλα δεν είναι αυτά τα πραγματικά τέρατα.

Διαβάστε κάποια αποσπάσματα από τα σχετικά βιβλία που βρίσκονται στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων:

« - Μαμά μου! Ένα βαμπίρ! τσίριξε ένα κοριτσάκι.
 -Μη φοβάσαι, βαμπίρ δεν υπάρχουν, απάντησε η μητέρα του.
Ο αιμάτινος την άκουσε. Και νευρίασε. Νευρίασε πολύ. Έδειξε λοιπόν τα δόντια του και γρύλισε δυο φορές»

Το Βαμπιρ, Ένρικ Γιουκ & Φερνάντο Φαλκόνε, Μεταίχμιο, 2013

« ‘Όλοι στο χωριό έδειχναν ένα μέρος στον κάμπο όπου δε φύτρωνε τίποτα κι έλεγαν σ΄όποιον ρωτούσε πως εκεί έπεσε η λάμια όταν τη σκότωσε ο γιός του πρώτου και καλύτερου του χωριού και γι’ αυτό έμεινε μαύρη η γη»

Τα ξωτικά Όψεις του φανταστικού στον νεοελληνικό πολιτισμό, Φίλιππος Μανδηλαράς, Εκδόσεις Φυτράκη 2004

«Την άλλη μέρα ο Πονηρός ξανάρθε αλλά το κορίτσι είχε κλάψει όλη τη νύχτα και με τα δάκρυα της είχε ξεπλύνει τα χέρια της και ήταν πεντακάθαρα. Ούτε τώρα λοιπόν κατάφερε να την αρπάξει. Και θυμωμένος είπε στο μυλωνά: «Κοψ΄της τα χέρια γιατί αλλιώς δε θα μπορέσω να τη πλησιάσω!» Ο μυλωνάς κόντεψε να πεθάνει : «Μα δεν μπορώ να κόψω τα χέρια του ίδιου μου του παιδιού!» φώναξε. Ο Διάβολος όμως τον φοβέρισε και του είπε : «Αν δεν το κάνεις, θα πάρω εσένα αντί γι΄αυτήν».

Τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμμ, «Το κορίτσι με τα κομμένα χέρια», Εκδόσεις Άγρα 2006

 

Βρείτε κι εσείς τέρατα και άλλα παράξενα πλάσματα που κρύβονται στα βιβλία της συλλογής της Παιδικής- Εφηβικής Βιβλιοθήκης.

  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας τρομακτικό βιβλίο/ιστορία;
  • Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
  • Γιατί κάποιοι «κακοί» μας γίνονται συμπαθείς και τους υποστηρίζουμε;
  • Ποιος είναι ο αγαπημένος σας κακός;

Αν θέλετε, μπορείτε να μας στείλετε τις απαντήσεις σας μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τα δημοσιεύσουμε στα socialmedia του ΟΠΑΝΔΑ.

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων