Δημιουργική δράση: Ας ευχηθούμε χρόνια πολλά στον μπαμπά

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων συνεχίζει τη σειρά δημιουργικών δράσεων που αφορούν στο βιβλίο με τίτλο: «Ας…»., θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος της προσωπικής ανάπτυξης, της δημιουργικής έκφρασης και της ψυχαγωγίας.

Για παιδιά από 4 ετών και πάνω

Στόχος της δράσης είναι η έκφραση των συναισθημάτων και η αποτύπωση τους στο χαρτί, για τον μπαμπάς μας και η ανάδειξη του πατρικού ρόλου, ο οποίος είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας.

Η Γιορτή του Πατέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, αν και σε ορισμένα κράτη η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα θεωρείται η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ - Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.
Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σποκέιν της Ουάσινγκτον, όπου ζούσε η οικογένεια Σμαρτ. Παρέμεινε ένα γεγονός τοπικής σημασίας για πολλά χρόνια μέχρι το 1966, οπότε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον με διάταγμά του ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Έκτοτε ήταν θέμα χρόνου ο εορτασμός να περάσει τα αμερικανικά σύνορα και να διεθνοποιηθεί.

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν τα βιβλία στο σπίτι μας με συνοδοιπόρο την Παιδική Βιβλιοθήκη του ΟΠΑΝΔΑ (Στ. Λαρίσης)

Διαβάζουμε το απόσπασμα από το βιβλίο «Ακροβατικά για αρκούδες», το οποίο βρίσκεται στη συλλογή της Παιδικής Βιβλιοθήκης του ΟΠΑΝΔΑ (Στ. Λαρίσης).

«Μέσα στο πλήθος των θεατών που ψάχνουν θέση να καθίσουν, ο Μικρός αρκούδος ξεχωρίζει ξαφνικά τον Μπαμπά του τον αρκούδο που φοράει ένα πανέμορφο μυτερό καπέλο. Τι δουλειά έχει εκεί ψηλά; Με το ξαφνικό χτύπημα του ταμπούρλου, ο Μικρός αρκούδος βγαίνει στην πίστα. Γύρω του χορεύουν πλήθος εντυπωσιακά ζώα, κάνοντας του το κεφάλι να γυρίζει. Δε ξέρει πού να πρωτοκοιτάξει. Με την άκρη του ματιού του βλέπει τον Μπαμπά αρκούδο πάνω σε ένα πολύ μικρό ποληλατάκι να πηδάει μέσα από ένα πύρινο στεφάνι. Γρήγορα, γρήγορα, ας τον ακολουθήσουμε!»

                                                     Ακροβατικά για αρκούδες, Benjamin Ghaud, 2015, Κόκκινο

 

Πώς μοιάζει ο μπαμπάς μου; Στο παρακάτω πλαίσιο μπορώ να ζωγραφίσω τον μπαμπά μου.
Εκτυπώστε το πλαίσιο εδώ

 

Σήμερα που ο μπαμπάς μου γιορτάζει θέλω να του πω κάτι που δεν του έχω πει ποτέ. Αποτυπώνουμε τα συναισθήματα μας πάνω στην παρακάτω κάρτα με όποιο τρόπο επιθυμούμε. Μπορούμε να γράψουμε κάτι, ακόμη κι ένα μικρό τραγούδι, ή να ζωγραφίσουμε (εναλλακτικά αντιγράφουμε το σχέδιο σε μια κόλλα χαρτί χρησιμοποιώντας ότι χρώμα θέλουμε). Έπειτα κόβουμε το περίγραμμα και το χαρίζουμε στον πατέρα μας.
Εκτυπώστε την κάρτα για τον μπαμπά σας εδώ

 

Αν θέλετε μπορείτε να φωτογραφίσετε όσα δημιουργήσατε και να μας τα στείλετε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τα δημοσιεύσουμε στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων