Δημιουργική δράση: Ας πετάξουμε σαν πουλιά

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων συνεχίζει τη σειρά δημιουργικών δράσεων που αφορούν στο βιβλίο με τίτλο: «Ας…»., θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος της προσωπικής ανάπτυξης, της δημιουργικής έκφρασης και της ψυχαγωγίας.

Για παιδιά από 4 ετών και άνω

Στόχος της δράσης είναι τα παιδιά να αναπτύξουν  τη δημιουργικότητα τους  και να διασκεδάσουν παίζοντας με τις ώρες και τον χρόνο και να ανακαλύψουν  τα βιβλία στο σπίτι του με συνοδοιπόρο την Παιδική Βιβλιοθήκη Στ. Λαρίσης.

Πτηνό, πετούμενο, ζώο με φτερά, ζώο που πετάει, ζώο που κελαηδάει… υπάρχουν πολλές λέξεις  για να περιγράψεις ένα πουλί, αλλά μόνο εάν έχεις φτερά στο μυαλό και την καρδιά μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου πουλί και να ακούσεις το τραγούδι του.

Ας διαβάσουμε το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο της Ίνγκτιντ Σάμπερ «Τη μέρα που μεταμορφώθηκα σε πουλί»

«Η Φωτεινή έχει πάθος με τα πουλιά, αλλά λυπάται να τα βλέπει να ζουν σε κλουβιά. Τα παρατηρεί στη φύση και τα φροντίζει όταν είναι πληγωμένα. Υπάρχουν πουλιά στα παντελόνια της και στα φορέματα της. Υπάρχουν πουλιά στα μαλλιά της. Υπάρχουν πουλιά ζωγραφισμένα στα τετράδια και στα ντοσιέ της. Κι όταν μιλάει, μοιάζει με ένα πουλί που τραγουδάει πολύ σιγά.»

                                Τη μέρα που μεταμορφώθηκα σε πουλί, Ίνγκτιντ Σάμπερ, 2015, Πατάκης

Ας ψάξουμε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε σε σχέση με τα πουλιά. Ας ρωτήσουμε όποιον συναντάμε τι γνωρίζει γι’ αυτά. Ας ψάξουμε μέσα σε βιβλία του σχολείου μας ή ας αναζητήσουμε εικόνες τους στα βιβλία που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας. Ας προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε διάφορα πράγματα μέσα στο σπίτι μας που έχουν πάνω τους πουλιά, όπως τα ρούχα ή τα περιοδικά που υπάρχουν. Ας κάνουμε έξω μια βόλτα και ας προσπαθήσουμε να μετρήσουμε πόσα πουλιά θα συναντήσουμε. Τα ακούμε άραγε να κελαηδούν; Πόσες πολλές πληροφορίες μπορούμε να βρούμε λοιπόν για τα πουλιά;

Εκτυπώστε για να γράψετε τις ιδέες σας εδώ

Ας φανταστούμε ότι είμαστε πουλιά. Πως θα ήταν τα φτερά μας; Πού θα μέναμε; Θα ταξιδεύαμε άραγε; Τι τραγούδια θα λέγαμε; Πως θα ήταν το ράμφος μας;

Στο παρακάτω πλαίσιο μπορούμε να ζωγραφίσουμε ένα πουλί όπως εμείς το φανταζόμαστε.

Εκτυπώστε το πλαίσιο εδώ

Αν θέλετε μπορείτε να φωτογραφίσετε τις ζωγραφιές σας και να μας τις στείλετε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τις δημοσιεύσουμε στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων