Απονομή βραβείων Βασίλη Μοσκόβη

Πολιτισμός
Typography

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 στις 12:00, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων Βασίλη Μοσκόβη 2019, 2020 και 2021, κατόπιν της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), για συγγραφείς Ιστορικών, Λαογραφικών, Γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Δωδεκανήσων (συνολικά ή ενός νησιού), τιμώντας τη μνήμη του επιφανούς Συμιακού Λογοτέχνη και δωρητή του, Βασίλη Μοσκόβη.


Στο διαγωνισμό συμμετείχαν όσοι έχουν εκπονήσει μελέτη/ εργασία, που αφορά στην Ιστορία και στον Πολιτισμό των Δωδεκανήσων και έχουν εκδοθεί τα τελευταία τρία έτη, οι οποίοι κρίθηκαν από την αρμόδια Κριτική Επιτροπή που απαρτίζεται από τους Μηνά Αλ. Αλεξιάδη – Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α., Ιωάννα Γεννηματά – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και Εμμανουήλ Περσελή – Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής του Ε.Κ.Π.Α.
*Ως αναπληρωματικό μέλος ορίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης».


Τα βραβεία απονέμονται ως εξής:

 

Για το έτος 2019 βραβεύονται οι Δημήτρης Μαντζούρης, Νικόλαος Παναγιώτου και Κυριάκος Παππούλης για το έργο τους «Ζυές της Κως: Αντιμάχεια – Καρδάμαινα». Ηχογραφήσεις αρχείου Σίμωνα Καρά 1955-1975.

Απονέμεται τιμητικός έπαινος στην Σοφία Ηρακλείδου για το έργο της «Μητροπολιτικός Κώδικας της Χάλκης Δωδεκανήσου – Προικοσύμφωνα, Διαθήκες, Δωρητήρια, Πωλητήρια επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τέλη 19ου αιώνα αρχές 20ου».

 

Για το έτος 2020 βραβεύεται ο Γεώργιος Χατζηπέτρος για το έργο του «Από τη Μικρά Ασία στα Δωδεκάνησα. Παραδοσιακοί Χοροί».

Απονέμονται τιμητικοί έπαινοι στους Ιωάννη Χήρα για το έργο του «Η ομηρία δώδεκα Καρπαθίων κατά τη γερμανική κατοχή» και Γιάννη Χαρτοφύλη για το έργο του «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίσυρο 4-6 Αυγούστου».

 

Για το έτος 2021 βραβεύεται ο Μιχάλης Εμμ. Αρφαράς για το έργο του «Ρόδιοι αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821».
Απονέμονται τιμητικοί έπαινοι στους Νίκο Νικηταρίδη για το έργο του «Οι Δωδεκανήσιοι στην Αίγυπτο» και Χρυσάνθη Κόζα για το έργο της «Ευτό το παραμύτι που είπα ήτο του…».


Ο Βασίλης Μοσκόβης δωρητής του Δήμου Αθηναίων παρέδωσε το Δωδεκανησιακό Σπίτι με τις Συλλογές του στο Δήμο Αθηναίων, το οποίο λειτουργεί από το 1996.
Ο συγγραφέας στο Δωδεκανησιακό Σπίτι παρουσίαζε και αναπαριστούσε διάφορα έθιμα και ζωντανές παραδόσεις της Δωδεκανήσου. Για το λόγο αυτό ο χώρος ονομάστηκε Δωδεκανησιακό Σπίτι και όχι Μουσείο. Από το 1977 καθιερώνει ετήσιο βραβείο για την καλύτερη μελέτη σχετικά με τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου.

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 1996 τη συνέχιση του έργου του Βασίλη Μοσκόβη. Ανακαίνισε το κτίριο και άρχισε να οργανώνει ειδικές ξεναγήσεις, τόσο στους ενδιαφερόμενους για την επιστημονική μελέτη, όσο και σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τροφοδοτώντας τους νέους μας με λαογραφικά στοιχεία που σιγά-σιγά εκλείπουν, μεταφέροντάς τους αυτούσιο το κλίμα της Δωδεκανήσου.

Σήμερα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, ενώ λειτουργεί και ως Κέντρο Μελετών για τα Δωδεκάνησα.

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων