Επιστολή προς την ομάδα κατάληψης του θεάτρου Ολύμπια

Πολιτισμός
Typography

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2023

Όπως καλά γνωρίζετε, από τις 24 Φεβρουαρίου 2023, το θέατρο Ολύμπια βρίσκεται υπό κατάληψη αρχικά από σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών χορού και επαγγελματίες καλλιτέχνες ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο Π.Δ. 85/2022. Η κατάληψη αυτή εντάχθηκε, πρακτικά και σημειολογικά, στις αντίστοιχες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 22 Δεκεμβρίου 2022 στο Εθνικό Θέατρο (σκηνή Τσίλερ, σκηνή Ρεξ) από σπουδαστές των δραματικών σχολών, αλλά και στις λοιπές καλλιτεχνικές σχολές.

Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Αθηναίων σεβάστηκε τα αιτήματα των καλλιτεχνών και τις προσπάθειες που γίνονται από αυτούς για την εύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καλλιτεχνικός χώρος. Ταυτόχρονα, στήριξε εκείνους τους καλλιτέχνες οι οποίοι, παρά τα προβλήματα αυτά, συνέχισαν να δουλεύουν σκληρά για να παράξουν πολιτισμό προς όφελος της κοινωνίας. Απόδειξη της στήριξης αυτής υπήρξε η μεταφορά της παραγωγής του Θεάτρου ΟΛΥΜΠΙΑ της «Ιφιγένειας εν Ταύροις» στο θέατρο Παλλάς (18 και 19 Μαρτίου), ούτως ώστε αφενός μεν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και το λοιπό καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό να μην στερηθούν των απολαβών τους, αφετέρου δε οι θεατές να απολαύσουν ένα καλλιτεχνικό θέαμα υψηλού επιπέδου.

Επισημαίνεται δε, ότι στην παραγωγή αυτή συμμετείχαν σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, οι οποίοι πρωτοστατούν στον αγώνα αυτό μέσα από διάφορες δράσεις και ανακοινώσεις. Εξάλλου, τόσο στο θέατρο Ολύμπια, όσο και σε άλλους χώρους, ο Δήμος Αθηναίων έχει εμπράκτως στηρίξει τον καλλιτεχνικό κόσμο, τόσο μέσα από πολυάριθμες θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όσο και μέσα από στοχευμένες δράσεις οικονομικής στήριξης στο πλαίσιο των δύσκολων καιρών που διανύουμε.

Ήδη έχουν λήξει οι κινητοποιήσεις από τα σωματεία γι αυτό το θέμα και η κατάληψη στο κτίριο της οδού Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου και η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι έχει λήξει η κατάληψη και των σπουδαστών της ΚΣΟΤ, οι οποίοι έχουν επιστρέψει κανονικά στα μαθήματά τους. Δεδομένης αυτής της εξέλιξης έχει χαθεί και οποιοσδήποτε δίαυλος επικοινωνίας με τους εναπομείναντες στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πια οι σπουδαστές της ΚΣΟΤ μέσα, αλλά διάφορες άλλες συλλογικότητες.

Με τα παραπάνω δεδομένα ο δήμος Αθηναίων αναγκάστηκε να ακυρώσει τις 2 τελευταίες συναυλίες του μηνός Μαρτίου και τις 2 πρώτες του μηνός Απριλίου κατά τον προγραμματισμό του Θεάτρου ΟΛΥΜΠΙΑ, διότι η μεταφορά τους σε άλλο χώρο υπήρξε πρακτικώς αδύνατη. Συνέπεια αυτών των ακυρώσεων είναι η αναγκαστική παύση εργασίας όλων των εμπλεκόμενων συνεργαζόμενων καλλιτεχνών, καθώς και όλου του λοιπού καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού του θεάτρου. Χωρίς ανοιχτό θέατρο, οι συντελεστές των καλλιτεχνικών παραγωγών δεν έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας, οπότε κινδυνεύουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, οπότε και η επιβίωση τους.

Το θέατρο Ολύμπια είναι μια Δημοτική περιουσία την ευθύνη του οποίου έχει ο Δήμος Αθηναίων και όχι το Υπουργείο Πολιτισμού. Με αυτή την έννοια, η πίεση που ασκείται για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών έχει λάθος αποδέκτη. Ο Δήμος δεν νομοθετεί, επομένως, κάθε σκέψη για συνέχιση της κατάληψης οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο τους συμμετέχοντες στην κατάληψη, όσο και τον καλλιτεχνικό κόσμο που θα στερηθεί ενός σημαντικού εισοδήματος από την συνεχιζόμενη ματαίωση των καλλιτεχνικών παραγωγών.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους εναπομείναντες συμμετέχοντες στην κατάληψη του θεάτρου ΟΛΥΜΠΙΑ να αποχωρήσουν από αυτό, καθότι η συνέχιση αυτής αποβαίνει εις βάρος τόσο της καλλιτεχνικής κοινότητας όσο και ευρύτερα της κοινωνίας που στερείται ένα σημαντικό πολιτιστικό αγαθό. Ταυτόχρονα, σας καλούμε όπως ορίσετε μια αντιπροσωπεία σας να συναντηθεί με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, αύριο Παρασκευή και ώρα 11:00 έξω από το Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ για τη συζήτηση των ανωτέρω.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Η Διοίκηση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων
O Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ολύμπια Δημοτικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων