Τα εργοστάσια «συναντιούνται» και γιορτάζουν τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πολιτισμός
Typography

Τι κοινό έχουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, ένα εργοστάσιο μεταξιού και ένα εργοστάσιο κατασκευής καπέλων;

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 23-25 Σεπτεμβρίου και έχει θέμα τη βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά, τρεις εμβληματικοί πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων με σημαντικό βιομηχανικό παρελθόν ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων και αποδεικνύουν ότι η συνέργεια μεταξύ πολιτιστικών φορέων είναι μοχλός βιωσιμότητας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που έδωσε φως και ενέργεια στην πρωτεύουσα για περισσότερα από 120 χρόνια, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων που λειτούργησε ως εργοστάσιο μεταξιού ονοματίζοντας την περιοχή Μεταξουργείο καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» που φιλοξενείται στο παλαιότερο πιλοποιείο της Αθήνας, το Πιλοποιείο Πουλόπουλου ευρύτερα γνωστό ως Πιλ-Πουλ, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της βιομηχανικής κληρονομιάς, μέσα από μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου από τις 11.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα και την Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων που θα ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν τους συμμετέχοντες. Ταυτόχρονα, το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου θα αφήσει για λίγο το παλιό εργοστάσιο και θα «μεταφερθεί» στους δύο χώρους μέσα από φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, αλλά και τη φυσική παρουσία των μουσειο-παιδαγωγών του για να δώσει «τα φώτα του» γύρω από την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε ένα εικαστικό εργαστήριο αφήγησης, σε ένα εργαστήριο κατασκευής και σε έναν ιστορικό περίπατο, ανακαλύπτοντας με δημιουργικό τρόπο την ιστορία των τριών μνημείων που συνέβαλαν στην εκβιομηχάνιση της χώρας και άλλαξαν την σύγχρονη ιστορία του τόπου. Θα ανακαλύψουν ακόμη την μετεξέλιξη των τριών χώρων σε ζωντανούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανοιχτούς στο κοινό και σε απόλυτη σύνδεση με την πόλη της Αθήνας.

Η περιπέτεια ξεκινά!

Οι δράσεις αναλυτικά: 

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων (σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου)

Η Αλεπού που έγινε... καπελού! - Οι θέσεις έχουν συμπληρωθεί.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 4-7 ετών

Τι κοινό έχουν το μετάξι, το φως και τα καπέλα; Η ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» υποδέχεται την ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και, με έμπνευση το πρώτο πιλοποιείο αλλά και το πρώτο εργοστάσιο ενέργειας στην Ελλάδα, προσφέρουν σε συνεργασία ένα διασκεδαστικό εικαστικό εργαστήριο αφήγησης για παιδιά. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γελάσουν με τις περιπέτειες μιας αλεπούς που ήθελε να γίνει καπελού και φοβόταν πολύ το σκοτάδι! Στη συνέχεια, θα ανακαλύψουν τα διάφορα είδη καπέλων και θα έρθουν σε επαφή με πολλά και διαφορετικά υλικά (κάποια από αυτά θυμίζουν μετάξι!) ενώ θα δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο καπέλο!

*Η ιστορία βασίζεται στο παραμύθι «Η αλεπού η καπελού» της Τσορώνη Γεωργιάδη Γιολάντας, Εκδόσεις Σαββάλα.

Πληροφορίες
Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια: 60’

Χώρος διεξαγωγής: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο
Κρατήσεις: 210-3452150 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00 -14.00)

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ιστορίες βιωσιμότητας, χώροι πολιτισμού με... εργοστασιακό DNA
Πρώτος σταθμός: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ιστορικός περίπατος για εφήβους και ενήλικες

Η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων διοργανώνει έναν συναρπαστικό ιστορικό περίπατο στην περιοχή, κατά τη διάρκεια του οποίου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στον χρόνο, στο Μεταξουργείο του χθες και του σήμερα! Ενδιαφέρουσες ιστορίες θα ξεδιπλωθούν και θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των εφήβων και ενηλίκων που θα συμμετέχουν. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, θα γίνει αναφορά στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου στο Γκάζι και στο εργοστάσιο καπέλων Πιλ-Πουλ που σήμερα στεγάζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» αντίστοιχα. Τα δύο γειτονικά εργοστάσια θα «ταξιδέψουν» στο Μεταξουργείο μέσα από φωτογραφίες και πλούσιο αρχειακό υλικό. 

Πληροφορίες

Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια: 60’

Χώρος διεξαγωγής: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Κτίριο Β, Λεωνίδου & Μυλλέρου,   Μεταξουργείο)

Κρατήσεις: 210 5202420-1 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00 -14.00)

Φτερά από μετάξι - Οι θέσεις έχουν συμπληρωθεί.
Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά 4-7 ετών

Τι σχέση έχει το κάρβουνο, το φωταέριο και η τέχνη; Τα φτερά μπορούν να γίνουν μέσο για ένα ταξίδι στο χρόνο; Μέσα από ένα εικαστικό εργαστήριο, οι μικροί συμμετέχοντες εξοικειώνονται με μικτές τεχνικές, πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά και φτιάχνουν τα δικά τους φτερά! Με τα φτερά μας θα ταξιδέψουμε στον χρόνο και στην ιστορία τριών εργοστασίων που συνδέονται με την ιστορία της πόλης της Αθήνας.

Πληροφορίες

Ώρα έναρξης:11.00
Διάρκεια: 60’
Χώρος διεξαγωγής: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Κτίριο Β, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο

Κρατήσεις: 210 5202420-1 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00 -14.00)

Περισσότερα:
gasmuseum.gr
opanda.gr

cultureisathens.gr

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων