Προκήρυξη Διαγωνισμού «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη» ετών 2020 & 2021

Πολιτισμός
Typography

Ο Δήμος Αθηναίων τιμώντας τη μνήμη του επιφανούς Συμιακού Λογοτέχνη και δωρητή του, Βασίλη Μοσκόβη, προκηρύσσει μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διαγωνισμό για το «Βραβείο Μοσκόβη» των ετών 2020 και 2021, για συγγραφείς Ιστορικών, Λαογραφικών, Γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Δωδεκανήσων (συνολικά ή ενός νησιού).

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν εκπονήσει μελέτη με θέμα την ιστορία, τη γλωσσολογία και τη λαϊκή παράδοση της Δωδεκανήσου, αλλά και συγγραφείς που παρουσίασαν σχετικές εκδόσεις κατά τα έτη 2018 - 2020 για το Βραβείο 2020 και 2019 - 2021 για το Βραβείο 2021, ώστε να κριθούν από την αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου να γίνει η απονομή των εν λόγω βραβείων μέχρι τα τέλη του 2022. Οι υποψήφιοι δύναται να  συμμετέχουν στην προκήρυξη μόνο ενός έτους ή του 2020 ή του 2021.

Τα βραβεία θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, ύψους 1.000€ το καθένα.

Οι μελέτες μπορούν να υποβληθούν έως 23 Μαΐου 2022 στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, 106 79 Αθήνα), Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης με την ένδειξη «Για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη»  ή να αποσταλούν στην πιο πάνω διεύθυνση ταχυδρομικώς.

Κατεβάστε την προκήρυξη για το Βραβείο 2020 και 2021.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ. 210 5151541 και 210 5142138 (κ. Μαρία Καρώνη).

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους:
1. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη – Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α.
2. Ιωάννα Γεννηματά – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτισμού,  Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)
3. Εμμανουήλ Περσελή – Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής του Ε.Κ.Π.Α.
*Ως αναπληρωματικό μέλος ορίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν την προκήρυξη από τα γραφεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50) ή να την κατεβάσουν από την ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Ο Βασίλης Μοσκόβης δωρητής του Δήμου Αθηναίων παρέδωσε το Δωδεκανησιακό Σπίτι με τις Συλλογές του στο Δήμο Αθηναίων, το οποίο λειτουργεί από το 1996.
Ο συγγραφέας στο Δωδεκανησιακό Σπίτι παρουσίαζε και αναπαριστούσε διάφορα έθιμα και ζωντανές παραδόσεις της Δωδεκανήσου. Για το λόγο αυτό ο χώρος ονομάστηκε Δωδεκανησιακό Σπίτι και όχι Μουσείο. Από το 1977 καθιερώνει ετήσιο βραβείο για την καλύτερη μελέτη σχετικά με τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου.

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 1996 τη συνέχιση του έργου του Βασίλη Μοσκόβη. Ανακαίνισε  το κτίριο και άρχισε να οργανώνει ειδικές ξεναγήσεις, τόσο στους ενδιαφερόμενους για την επιστημονική μελέτη, όσο και σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τροφοδοτώντας τους νέους μας με λαογραφικά στοιχεία που σιγά-σιγά εκλείπουν, μεταφέροντάς τους αυτούσιο το κλίμα της Δωδεκανήσου.

Σήμερα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, ενώ λειτουργεί και ως Κέντρο Μελετών για τα Δωδεκάνησα.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων