Η Ψηφιακή Έκθεση με τίτλο «Συρία δὲ, Μουσῶν ἐργαστήριον» φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων

Πολιτισμός
Typography

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων(Ε.Κ.Β.Μ.Μ.) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού στη Συρία και με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ (Δήμος Αθηναίων), διοργανώνει
την Ψηφιακή Έκθεση: «Συρία δ, Μουσν ργαστήριον».

Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» - Παλαιό Πιλοποιείο Πουλόπουλου, του Δήμου Αθηναίων, στο Θησείο και παρουσιάζει τα αποτελέσματα του Επιστημονικού προγράμματος: «Καταγραφή Επιδαπέδιων Ψηφιδωτών της Συρίας», που διενεργήθηκε κατά τα έτη 2004-2008.

Τα ψηφιδωτά προέρχονται από τις συλλογές πολλών Μουσείων της Συρίας, η δε καταγραφή και τεκμηρίωση τους πραγματοποιήθηκε από Σύρους φοιτητές αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Δαμασκού, υπό την καθοδήγηση επιστημόνων του ΕΚΒΜΜ. Το υλικό αυτό καταγράφηκε σε πρώτη φάση την περίοδο 2004-2008 και από το 2020 μελετήθηκε και οργανώθηκε σε ψηφιακό αρχείο με σκοπό τη δημοσιοποίησή του. Το αρχείο αυτό σήμερα, μετά τον πόλεμο και τις καταστροφές που υπέστη ο πολιτιστικός πλούτος της Συρίας, αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη μελέτη της καλλιτεχνικής πνευματικής ζωής της Ανατολικής Μεσογείου κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Στα ψηφιδωτά του ψηφιακού αρχείου, μεταξύ άλλων, αναπαρίστανται μυθολογικές και  χριστιανικές παραστάσεις καθώς, και σκηνές καθημερινού βίου, που προβάλλουν το υψηλό επίπεδο της ζωής στις πόλεις της Συρίας.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής έκθεσης, πολυάριθμα υψηλής πολιτιστικής αξίας επιδαπέδια ψηφιδωτά της Συρίας, που χρονολογούνται από τα Ρωμαϊκά έως και τα Βυζαντινά χρόνια, προβάλλονται με σύγχρονους διαδραστικούς τρόπους, ενώ παρουσιάζονται και σε ηλεκτρονική τράπεζα (e-Table). Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την προέλευση, την ιστορία και την τέχνη των ψηφιδωτών, παρακολουθώντας ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη, την Τετάρτη 21 Ιουλίου, στις 19.30.

Είσοδος για το κοινό Ελεύθερη.

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο
Διάρκεια Έκθεσης: 21 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου 2021
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 11:00-19:00 & Σαββατοκύριακα 10:00-15:00

Ξεναγήσεις Ομάδων: 22/7/2021 & 23/7/2021 (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας)
Πληροφορίες: Δρ. Φλ. Καραγιάννη 2310 889830

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων