Δημιουργικές δράσεις από τις βιβλιοθήκες του ΟΠΑΝΔΑ: Ας ανακαλύψουμε τον «Κύκλο της ζωής»....

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων μαζί με το Τμήμα Βιβλιοθηκών σχεδιάζουν διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις με σκοπό να ενισχυθεί η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιβλιοθήκης  και των μελών της.

Στόχος των δράσεων αυτών αποτελεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με επίκεντρο πάντα το βιβλίο.

 

  • Ας ανακαλύψουμε τον «Κύκλο της ζωής»

 Για παιδιά από 5 ετών και άνω

Η επαφή με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, όπως είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες, δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να σκεφτούν πόσο διαφορετικές είναι οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Μέσα από μια τρυφερή ιστορία, θα ανακαλύψουμε την αξία της προσφοράς και τον αέναο κύκλο της ζωής.

kprotavimata

«Τα πρώτα βήματα», Γεώργιος Ιακωβίδης, 1892

«Δεν μπορείς να μπεις δύο φορές στα ίδια νερά του ποταμού.
Ούτε μπορείς ν’ αγγίξεις δύο φορές τη φθαρτή ουσία στην ίδια κατάσταση
γιατί αυτή με την ορμή και την ταχύτητα που αλλάζει, σκορπίζει και πάλι μαζεύεται,
πλησιάζει και φεύγει».
Ηράκλειτος

Ο μεγάλος κύκλος της ζωής θεωρείται ως ένα ιερός κύκλος.

Οι άνθρωποι της Τρίτης ηλικίας, δηλαδή, πάνω από 65 χρόνων, είναι γεμάτοι από τη σοφία του χρόνου. Πόσο ευχάριστη είναι η παρουσία του παππού και της γιαγιάς, στις οικογένειες και κυρίως πόσο ευεργετική για τα μικρότερα παιδιά. Μπορούν να μας προστατεύσουν με τη γνώση τους, να μας δώσουν χρήσιμες συμβουλές και να νιώσουμε ασφαλείς για τα χρόνια που θα έρθουν, να βρούμε τη δύναμη να τα ζήσουμε με τον πιο θετικό τρόπο.

Χαρακτηριστική η εικόνα που έχουμε, ίσως οι περισσότεροι, να μας λένε παραμύθια ή ιστορίες που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, θύμισες που θα συντροφεύουν τις αναμνήσεις μας.

Οι νέοι έχουν βαθιά υποχρέωση να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τα προβλήματα των συνανθρώπων  που διανύουν την τρίτη ηλικία. Έχουμε ευθύνη να τους προσφέρουμε τις δυνατότητες για αξιοπρεπή διαβίωση και συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι σημαντικό να τους κάνουμε να αισθανθούν ό,τι είναι σημαντικοί και ουσιαστικοί στη ζωή των νεότερων και να μην τους οδηγήσουμε στην αποξένωση. Οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό τους, για όσα μας έχουν απλόχερα προσφέρει.

paidikisinavlia

«Παιδική Συναυλία», Γεώργιος Ιακωβίδης, 1884-90

Αφόρμηση – Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη «Η μυστική συνταγή της Έλλης», το οποίο βρίσκεται στη συλλογή της Παιδικής βιβλιοθήκης ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων, Στ. Λαρίσης.
«Η γιαγιά Ελένη κάνει τα ωραιότερα γλυκά του κόσμου. Η γιαγιά της Έλλης είναι ζαχαροπλάστης. Φτιάχνει τούρτες, κέικ και μπισκότα.
Η Έλλη ανεβαίνει πάνω στην καρέκλα, φοράει τον σκούφο της και την ποδιά της και χώνει τα χέρια της στο αλεύρι.
Σήμερα θα ζυμώσουμε ψωμί. Η Έλλη ανακατεύει το αλεύρι και θυμάται το καλοκαίρι στο νησί. Θυμάται που ρίχνει με το κουβαδάκι νερό στην άμμο και φτιάχνει ένα σωρό γλυκά που τα προσφέρει σ’ όλη την
παραλία.
Σήμερα η γιαγιά της υποσχέθηκε ότι θα φτιάξουνε πολλά ψωμάκια. Θα βάλουνε μέσα σταφίδες και μέλι.

  • Αυτή είναι η δική μας συνταγή, Ελλάκι. Μην την πεις σε κανέναν. Θα είναι το μυστικό μας.
  • Μα ποιος θα φάει τόσα ψωμάκια, γιαγιά; ρωτάει η Έλλη.

Ο παππούς δεν τρώει τα γλυκά.
Ο μπαμπάς και η μαμά λείπουν στη δουλειά…
Η γιαγιά χαμογελάει πονηρά. Η Έλλη φαντάζεται ότι, όταν φεύγει, η γιαγιά προσκαλεί όλες τις φίλες της που πηγαίνανε μαζί σχολείο και τους μοιράζει τα γλυκά.
Η Έλλη έχει δει τις φίλες της γιαγιάς σε πολλές φωτογραφίες. Ήτανε τότε που που η γιαγιά πήγαινε σχολείο. Είχε μια μακριά κοτσίδα δεμένη στην άκρη της μ΄ ένα λευκό κορδελάκι.
Δίπλα της είναι πολλά όμορφα κορίτσια…»

Η μυστική συνταγή της Έλλης, Μαρία Παπαγιάννη, Πατάκης, 2015

1 kikloszois

2 kikloszois

Αν θέλετε, μπορείτε να μας στείλετε τις εντυπώσεις σας στο email της Παιδικής βιβλιοθήκης Στ. Λαρίσης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τις δημοσιεύσουμε στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

 

Βιβλιογραφία:

Βιβλιογραφία Παπαγιάννη, Μ. (2015). Η μυστική συνταγή της Έλλης. Αθήνα: Πατάκης
Χριστοδούλου, Γ., Κονταξάκης Β. (2000). Η Τρίτη ηλικία. Αθήνα: Βήτα

Ηλεκτρονικές Πηγές:

ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ Γεώργιος (1853-1932) “Τα πρώτα βήματα” – Πινακοθήκη Αβέρωφ (averoffmuseum.gr)
Παιδική συναυλία (Ιακωβίδης) - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
Lion King - Ο κύκλος της ζωής (The circle of life) GREEK - Bing video

 

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων