Δημιουργική δράση από τις βιβλιοθήκες του ΟΠΑΝΔΑ: Ας μεταμφιεστούμε σε…

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων μαζί με το Τμήμα Βιβλιοθηκών σχεδιάζουν διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις με σκοπό να ενισχυθεί η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιβλιοθήκης  και των μελών της.

Στόχος των δράσεων αυτών αποτελεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με επίκεντρο πάντα το βιβλίο.

  • Ας μεταμφιεστούμε σε…

Μία δράση για παιδιά από 4 εως 8 ετών από την Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων Σταθμού Λαρίσης.

Στόχος της δράσης είναι να εξερευνήσουν τα παιδιά τον κόσμο των συναισθημάτων με δημιουργικό τρόπο.

«Έχω κουραστεί με τις μάσκες».
«Όταν τρέχω, νοιώθω ότι μου κόβεται η αναπνοή».
«Δε μπορώ να δω εάν ο άλλος χαμογελάει».
«Ακούω το γέλιο του αλλά δεν το βλέπω».

Δυστυχώς, ακόμη δε μπορούμε να πετάξουμε τις μάσκες.
Μπορούμε όμως να φτιάξουμε μαγικές μάσκες!
Φαντάσου ότι φοράς μια μαγική μάσκα που αλλάζει χρώματα ανάλογα με τα συναισθήματά σου.
Πώς είναι όταν είσαι χαρούμενος/η; Έχει ένα χρώμα ή πολλά χρώματα;
Πώς είναι όταν είσαι στενοχωρημένος/η;
Πώς είναι όταν φοβάσαι;
Πώς είναι όταν θυμώνεις;

Φαντάσου ότι η μαμά σου φοράει μια μαγική μάσκα. Φαντάσου ότι την κοιτάς και σου λέει ότι σε αγαπάει. Τί χρώμα έχει; Έχει ένα χρώμα ή πολλά χρώματα; Φαντάσου ότι η μαμά σου είναι θυμωμένη. Πώς είναι η μάσκα της;

Εκτύπωσε εδώ.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης (https://paidikilibsl.openabekt.gr/) μπορείτε να βρείτε πολλά βιβλία που βοηθάνε τα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  1. Αναγνωρίζω τα συναιθήματά μου/ Διόπτρα

  2. Αλέξη μη φοβάσαι!/ Άλισον Φαλκονάκη

  3. Ο Αιμίλιος και η Αμάντα φίλοι για πάντα!/ Clare Bevan

Πληροφορίες για τους γονείς:

  • Οι ψυχολόγοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση της μάσκας από το κοινωνικό σύνολο για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά σταδιακά μεγαλώνοντας μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις μικρο εκφράσεις (micro expressions). Μαθαίνουν δηλαδή «να διαβάζουν» τα πρόσωπα των ανθρώπων που συναναστρέφονται. Τώρα, εξαιτίας των συνθηκών, τους στερούμε αυτή τη δυνατότητα. Για το λόγο αυτό – πέραν όλων των άλλων- είναι σημαντικό τις ώρες που βρίσκεστε σπίτι και δε φοράτε μάσκα να επικοινωνείτε με τα παιδιά σας και να τους δίνετε έτσι τη δυνατότητα να περιεργάζονται το πρόσωπό σας.

Αν θέλετε, μπορείτε να μας στείλετε τις εντυπώσεις σας στο email της Παιδικής βιβλιοθήκης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τις δημοσιεύσουμε στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων