Χριστουγεννιάτικες δημιουργικές δράσεις από τις Βιβλιοθήκες του ΟΠΑΝΔΑ

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων μαζί με το Τμήμα Βιβλιοθηκών σχεδιάζουν διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις με σκοπό να ενισχυθεί η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιβλιοθήκης  και των μελών της.

Στόχος των δράσεων αυτών αποτελεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με επίκεντρο πάντα το βιβλίο.

  • Ξετυλίγω... μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

Για παιδιά από 7 ετών και άνω από την Παιδική-Εφηβική Ββλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ελάτε να “ξετυλίξουμε”  χριστουγεννιάτικες ιστορίες παίζοντας και δημιουργώντας.

Εκτυπώστε την παρακάτω εικόνα εδώ

Με τη βοήθεια ενός ζαριού επιλέξτε κάθε φορά μια λέξη από κάθε κατηγορία από τις κάθετες στήλες ανάλογα με το τι τύχατε στο ζάρι και δημιουργήστε τη δική σας φανταστική χριστουγεννιάτικη ιστορία. Μπορείτε επίσης και να την εικονογραφήσετε. 
Μπορείτε να γράψετε την ιστορία σας εδώ

** Εάν δεν έχετε ζάρι,  μπορείτε να εκτυπώσετε από εδώ

Κατόπιν,  αν το επιθυμείτε, μπορείτε να μας στείλετε τις ιστορίες σας  μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , ώστε να τις δημοσιεύσουμε στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

 

  • Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία με εικόνες

Για παιδιά από 3 ετών και άνω από την Βρεφική-Νηπιακή Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων  

Ελάτε να “ξετυλίξουμε”  χριστουγεννιάτικες ιστορίες παίζοντας και ζωγραφίζοντας.

Εκτυπώστε την παρακάτω εικόνα.

Με  τη βοήθεια ενός ζαριού επιλέξτε κάθε φορά μια λέξη από κάθε κατηγορία από τις κάθετες στήλες ανάλογα με το τι τύχατε στο ζάρι. Μαζέψτε όλες  τις λέξεις  και ζωγραφίστε την εικόνα που θα προκύψει.

Εκτυπώστε την εικόνα εδώ

** Εάν δεν έχετε ζάρι,  μπορείτε να εκτυπώσετε από εδώ

Κατόπιν,  αν το επιθυμείτε,  μπορείτε να μας στείλετε τις ζωγραφιές σας  μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , ώστε να τις δημοσιεύσουμε στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

 

  • Ας ταξιδέψουμε στη Χώρα του Ονείρου

Για παιδιά από 4 ετών από την Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης 

Στόχος της δράσης είναι τα παιδιά να ταξιδέψουν στη Χώρα του Ονείρου με τη δύναμη της φαντασίας. Το κυνήγι γραμμάτων και η αποστολή περισυλλογής θα τους οδηγήσουν σε ένα ατελείωτο παιχνίδι όπου όλοι κερδίζουν.

Αφόρμηση – Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο “Ο Αστερούλης και το γράμμα του Παύλου”, το οποίο βρίσκεται στη συλλογή της Παιδικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων Στ. Λαρίσης.

“Κάποτε ο Άγιος Βασίλης με τον κυρ Βοριά έκαναν μια συμφωνία: κάθε φορά που κάποιος ταχυδρόμος ανοίγει ένα γραμματοκιβώτιο και βρίσκει γράμματα με παραλήπτη τον Άγιο Βασίλη, ο κυρ Βοριάς να φυσά, για να παίρνει τα γράμματα και να τα σκορπίζει ψηλά στον ουρανό.

Αμέσως, χιλιάδες αστέρια, μικρά και μεγάλα, θα ξεχύνονται και θα τρέχουν να τα πιάσουν, για να τα μεταφέρουν στη Χώρα του Ονείρου…

 

Στο φετινό κυνήγι των γραμμάτων για πρώτη φορά συμμετέχει κι ένα μικρό σκανταλιάρικο αστεράκι, ο Αστερούλης. Το μυαλό του είναι συνέχεια στο παιχνίδι και τη διασκέδαση. Η μαμά του, η κυρία Αστροχρυσή, και ο μπαμπάς του, ο κύριος Αστέριος, του λένε πως ήρθε πια καιρός να σοβαρευτεί και να σταματήσει τις σκανταλιές. Γι αυτό κάθε μέρα το παίρνουν μαζί τους στην αποστολή περισυλλογής των γραμμάτων προς τη Χώρα του Ονείρου…

 

Και να που αυτή τη χρονιά ένας ταχυδρόμος με το ξαφνικό φύσημα του Βοριά έχασε τριάντα δύο γράμματα... Τα αστεράκια με τα χαρούμενα γέλια τους όρμησαν να τα πιάσουν… Ο Αστερούλης όμως ήταν αφηρημένος, έπαιζε με τις χρυσές γραμμές που άφηναν στο διάβα τους οι φίλοι του. Τα αστέρια έπιασαν τα γράμματα και τα πήγαν στη Χώρα του Ονείρου. Τα έβαλαν στο μεγάλο καλάθι του Καλού γέροντα και ο νάνος με το πράσινο σκούφο άρχισε να μετρά:

                                         1, 2, 3, 4, 5, 6, …, …., 29, 30, 31, …

- Το τριακοστό δεύτερο γράμμα πού είναι;

- Ποιος δεν έφερε;

- Αστερούλη, πού είναι το δικό σου;

Ένα γράμμα είχε χαθεί...

                 “Ο Αστερούλης και το γράμμα του Παύλου”, Συλλογικό έργο, Αδελφοί Βλάσσοι, 2002

1) Παιχνίδι με τα γράμματα... από τα χέρια σας. 

  Υλικά: Ένα αλφαβητάριο, ένα σκληρό χαρτόνι, ψαλίδι, χρωματιστούς μαρκαδόρους, μαύρο

στυλό και ένα ζάρι.

  Οδηγίες κατασκευής: Θα αντιγράψουμε το σχήμα του αστεριού (Υπόδειγμα α) στο χαρτόνι για τα μικρά γράμματα και το σχήμα του αστεριού (Υπόδειγμα β) για τα κεφαλαία γράμματα. Έπειτα με το ψαλίδι θα τα κόψουμε.

Θα χρησιμοποιήσουμε τα γράμματα της «Αλφαβήτα», 24 κεφαλαία και 24 μικρά, άρα θα χρειαστούμε στο σύνολο 48 αστεράκια. Τα αστεράκια θα τα ζωγραφίσουμε με δύο χρώματα, ένα για τα μικρά και ένα για τα κεφαλαία γράμματα, όποια χρώματα εσείς επιλέξετε.

Αφού ζωγραφίσετε τα αστεράκια, μετά με τη βοήθεια της αλφαβήτας και ένα μαύρο στυλό θα γράψετε τα μικρά γράμματα στα αστεράκια με το σχήμα στο υπόδειγμα α και τα κεφαλαία στο σχήμα με το υπόδειγμα β.

Εκτυπώστε εδώ

Κυνήγι των γραμμάτων:

1ος τρόπος: Τοποθετούμε όλα τα αστεράκια στο κέντρο ενός τραπεζιού. Αρχίζουμε και φυσάμε, όπως φυσούσε ο κυρ Βοριάς στο απόσπασμα που διαβάσαμε, και με τα χέρια μας ανακατεύουμε καλά τα γράμματα-αστεράκια. Έπειτα μπορούμε να αντιστοιχήσουμε τα μικρά με τα κεφαλαία γράμματα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο το δικό μας αλφαβητάριο.

2ος τρόπος: Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες, η κάθε ομάδα έχει είτε τα μικρά, είτε τα κεφαλαία γράμματα-αστεράκια. Με τη βοήθεια ενός ζαριού το παιχνίδι αρχίζει. Ένας από κάθε ομάδα θα ρίξει το ζάρι και όποιος φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό ξεκινά. Στόχος είναι να βρείτε και να σχηματίσετε όσες περισσότερες λέξεις μπορείτε από την παρακάτω λίστα. Εάν και όπου χρειαστεί μπορούν οι ομάδες να ανταλλάξουν μεταξύ τους γράμματα-αστεράκια για την ολοκληρωμένη συμπλήρωση των λέξεων.

- Αστερούλης - Γράμμα - Άγιος Βασίλης - Χώρα - Βιβλίο - Ονείρου - Βοριάς - Ταχυδρόμος - Καλάθι - Νάνος - Βιβλιοθήκη  - Γέροντας - Σκούφος

2) Παιχνίδι με τους αριθμούς… από τα χέρια μας.

Μπορείτε να συμπληρώσετε τους αριθμούς που λείπουν από τα παρακάτω αστεράκια.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24

Εκτυπώστε τα αστεράκια εδώ

3) Διαβάζουμε ξανά με προσοχή το απόσπασμα. Πώς σας φαίνεται η ιστορία του Αστερούλη;
Τι νομίζετε ότι έγινε στη συνέχεια; Μπορείτε με λέξεις ή εικόνες να μας την διηγηθείτε στην
κάρτα που ακολουθεί.
Εκτυπώστε την κάρτα εδώ

Αν θέλετε, μπορείτε να μας τις στείλετε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τις δημοσιεύσουμε στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων