Δημιουργική δράση από τις Βιβλιοθήκες του ΟΠΑΝΔΑ: Γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας, αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει τις διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις που αφορούν το βιβλίο με σκοπό να ενισχυθεί η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιβλιοθηκών της και των μελών της.

Στόχος των δράσεων αυτών αποτελεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με επίκεντρο πάντα το βιβλίο.

Για παιδιά από 8 ετών και πάνω

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ανατρέχουμε στις ιστορίες τριών αγαπημένων μας ηρώων, της Άννας Φράνκ, του Ικμπάλ Μασί και της Μαλάλα Γιουσαφζάι.
Ξέρετε την ιστορία τους;

Διαβάστε τα αποσπάσματα από τα βιβλία που βρίσκονται στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων:

...“Νόμιζαν ότι οι σφαίρες θα μας έκαναν να σωπάσουμε, αλλά δεν τα κατάφεραν...
Ένα παιδί, ένας δάσκαλος,
ένα βιβλίο, ένα μολύβι,
μπορούν ν' αλλάξουν τον κόσμο”
(Μαλάλα, ένα γενναίο κορίτσι / Jeanette Winter, Παπαδόπουλος, 2015)

“Μέχρι να ξεπληρωθεί το δάνειο των δώδεκα δολαρίων που πήραν οι γονείς του, ο τετράχρονος Ικμπάλ πρέπει να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο χαλιών.
Δώδεκα δολάρια για την ελευθερία ενός μικρού αγοριού”
(Ικμπάλ, ένα γενναίο αγόρι / Jeanette Winter, Παπαδόπουλος, 2015)

“Αγαπητή Κίτι,
...Πίστεψέ με, όταν είσαι κλεισμένος μέσα επί ενάμιση χρόνο, έρχονται φορές που δεν αντέχεις άλλο. Σε πείσμα οποιοσδήποτε δικαιοσύνης ή οποιοσδήποτε αχαριστίας, είναι αδύνατο να διώξω αυτό το συναίσθημα. Να κάνω ποδήλατο, να χορεύω, να σφυρίζω, ν' ανακαλύψω τον κόσμο, να νιώθω νέα, να ξέρω ότι είμαι ελεύθερη, αυτά είναι τα πράγματα που θέλω, κι ωστόσο δεν πρέπει να δείξω τίποτα, γιατί -σκέψου το λιγάκι- αν αρχίσουμε κι οι οχτώ να παραπονιόμαστε ή να κυκλοφορούμε με κατεβασμένα μούτρα, που θα καταλήξουμε; “
(Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, Μίνωας, 2015)

Ας φανταστούμε, ότι τα τρία αυτά παιδιά συναντιούνται:
1. Σε ποιο χώρο θα βρίσκονταν;
2. Τι φαντάζεστε ότι θα συζητούσαν μεταξύ τους;

Στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφέρεται ότι “όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθερα και ίσα σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα”.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του παιδιού είναι μία διεθνής συνθήκη που αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού. Η Σύμβαση καθιερώνει ένα παγκόσμιο δεσμευτικό κώδικα για τα δικαιώματα που πρέπει όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν. Τα κράτη που είναι μέλη της Σύμβασης οφείλουν να διασφαλίζουν ότι όλα τα παιδιά αντιμετωπίζονται χωρίς καμία διάκριση, έχουν προστασία, πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως εκπαίδευσης και υγείας, έχουν ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας, ικανοτήτων και ταλέντων τους, μεγαλώνουν σε ευτυχισμένο περιβάλλον με αγάπη και κατανόηση, πληροφορούνται και συμμετέχουν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα τους μέσα από προσιτές για αυτά διαδικασίες.

Σε αυτό το link μπορείτε να δείτε τα δικαιώματα των παιδιών:
https://ddp.gr/ta-dikaiomata-tou-paidiou/

• Πιστεύετε, ότι όλα αυτά ισχύουν για όλα τα παιδιά στον κόσμο; Τι νομίζετε ότι θα έλεγαν ο καθένας από τους τρεις μας ήρωες ξεχωριστά;

Σας έχουμε και κάτι ακόμα:
Σκεφτείτε αγαπημένες σας ιστορίες και εντοπίστε εφαρμογή ή παραβίαση των δικαιωμάτων στους ήρωές της. Σας έρχεται κάτι στο μυαλό;

Δικαιώματα 3

 

Αν θέλετε, μπορείτε να μας στείλετε τις απαντήσεις σας μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τα δημοσιεύσουμε στα socialmedia του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων