Δημιουργική δράση : Ας...μαγειρέψουμε βιβλία

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με συνοδοιπόρο την Παιδική Βιβλιοθήκη στο Σταθμό Λαρίσης, συνεχίζει τις διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις με τον τίτλο ¨Ας...”. Σκοπός είναι τα παιδιά, συντροφιά με τους γονείς τους, να κρατήσουν δυνατή την επαφή τους με τα βιβλία και τις βιβλιοθήκες.

Οι δράσεις είναι σχεδιασμένες με σύντομο και ξεκάθαρο τρόπο, ακολουθώντας φιλαναγνωστικές και παιδαγωγικές πρακτικές. Θα κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω email στα μέλη της βιβλιοθήκης, σε εβδομαδιαία βάση. 

Στόχος των δράσεων είναι η παροχή ευκαιριών στα παιδιά και στις οικογένειες, μέσω εναλλακτικών προτάσεων, να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος της προσωπικής ανάπτυξης, της δημιουργικής έκφρασης και της ψυχαγωγίας. Θα μπορεί ο καθένας να διαβάζει τις οδηγίες, να τις εκτυπώνει ή να τις αντιγράφει και να απολαμβάνει στο σπίτι του μια μικρή φιλαναγνωστική εμπειρία. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε παιδιά από 5 έως 15 ετών.

«Ας μαγειρέψουμε βιβλία»

Για παιδιά από 5 ετών και άνω

Στόχος της δράσης είναι να εμπνεύσει τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους βιβλίο. Μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες επιτυγχάνεται η καλλιέργεια της ανάγνωσης, καθώς και η ενίσχυση της φιλαναγνωστικής κουλτούρας.

Εάν αναζητήσουμε στο λεξικό τη λέξη συνταγή ανακαλύπτουμε ότι με αυτή τη λέξη αναφερόμαστε σε μια σειρά από οδηγίες για το είδος και την ποσότητα των υλικών που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα φαγητό ή οδηγίες για το πώς πρέπει να ενεργήσει ή να συμπεριφερθεί κάποιος.Άραγε υπάρχει συνταγή για να μαγειρεύουμε βιβλία; Τι υλικά θα χρειαστούμε; Πώς ακριβώς μπορούμε να μαγειρέψουμε ένα βιβλίο; Τι θα συμβεί εάν το παραψήσουμε;

 

Κυκλώστε τα υλικά που θα χρειαστούμε για να μαγειρέψουμε ένα βιβλίο:

 

Χαρτί             Κινητό             Τομάτες                 Εικόνες

Μολύβι          Λέξεις             Ποδήλατο              Γράμματα

Ψαλίδι           Εξώφυλλο       Τίτλος                    Ιστορία

Μαξιλάρι       Τραπέζι           Σπίτι                     Θάλασσα

Ήρωες           Σελίδες           Καραμέλες             Χρώματα

 

Τι άλλο νομίζετε πως χρειάζεται για να μαγειρέψουμε ένα βιβλίο;

…………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………

..........................……………………………………………………

 

Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο «Έχω μια ιδέα!», το οποίο βρίσκεται στη συλλογή της Παιδικής Βιβλιοθήκης του ΟΠΑΝΔΑ (Στ. Λαρίσης).  

«Ορίστε, εδώ μες στο ΚΕΦΑΛΙ μου είναι! Όλο αυτό το κάνω με το ΜΥΑΛΟ μου… που εκείνη τη στιγμή μοιάζει με ένα μικρό ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ. Έχω μια ιδέα, έχω δυο ιδέες, έχω χιλιάδες ιδέες! Πάω να τις σημειώσω για να μην τις ξεχάσω!»

Έχω μια ιδέα!, Άννας Παπαϊωάννου, KeyBooks, 2015

Κάπως έτσι ξεκινούν όλες οι ιστορίες που γίνονται βιβλία. Με μια ιδέα. Έχουμε την ιδέα ή τις ιδέες και φτιάχνουμε τη δική μας συνταγή. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά παρέα και μαγειρεύουμε ένα βιβλίο.

Πάμε να μαγειρέψουμε παρέα το δικό μας βιβλίο. Στην παρακάτω εικόνα γράφουμε ή ζωγραφίζουμε την ιδέα που έχουμε.

 

mageirema vivlia

 

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, μαζί με την ιδέα που έχουμε γράφουμε ή ζωγραφίζουμε όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε.

 

mageirema 2 

 

Ήρθε η ώρα να ανακατέψουμε όλα τα υλικά μας για να μαγειρέψουμε το βιβλίο μας.

Φτιάξε το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου σου. Δώστε τίτλο, γράψτε το όνομα του συγγραφέα, αποφασίστε εάν θα έχει εικόνες, γράψτε την περίληψη. 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Εκτυπώστε το εξώφυλλο εδώ

Αν θέλετε, μπορείτε να μας τις στείλετε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.@Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τις δημοσιεύσουμε στα socialmedia του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων