Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»: Έργα των Γ. Δούση, S. Prokofiev και D. Shostakovich

Μουσική
Typography

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022 στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», έργα δύο εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της ρωσικής μουσικής του 20ού αιώνα, την «Εορταστική ουβερτούρα» του Dmitri Shostakovich και τη Συμφωνία αρ. 5 του Sergei Prokofiev.

Το πρόγραμμα αυτής της μοναδικής μουσικής βραδιάς, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και  θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου, θα πλαισιώσει το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Γιώργου Δούση, ενός από τους πιο δραστήριους Έλληνες συνθέτες, το οποίο παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

 

Η «Εορταστική Ουβερτούρα» αποτελεί ένα πραγματικό μουσικό πυροτέχνημα γραμμένο σε μορφή σονάτας. Τα χάλκινα πνευστά (Allegretto) δίνουν τη θέση της σε ένα σπινθηροβόλο, ζωηρό θέμα, που ξεκινά από το κλαρινέτο και περνά σε όλα τα ξύλινα πνευστά και τα έγχορδα (Presto), ενώ τα λαμπερά ηχοχρώματα επιστρέφουν πριν τις σαρωτικές ριπές του φινάλε. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα της αφηγηματικής τέχνης, μια αυτόνομη μουσική χειρονομία, γεμάτη ενέργεια και φαντασία, που ρέει αβίαστα από την αστείρευτη δημιουργική φλέβα του Shostakovich. Η «Εορταστική Ουβερτούρα», μάλιστα, επελέγη ως μουσικό σήμα κατατεθέν της 22ης Ολυμπιάδας της Μόσχας το 1980.

 

Η σύνθεση του Κοντσέρτου για πιάνο του Δούση ολοκληρώθηκε το 2018 και αναθεωρήθηκε το 2022. Ανήκει στις μεσαίας κλίμακας συνθέσεις και αποτελεί το δεύτερο έργο του συνθέτη για πιάνο και ορχήστρα μετά το «Thick paint on a smooth surface» (Συμφωνική ορχήστρα Ε.Ρ.Τ, 2013), το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί, κυρίως λόγω της διάρκειάς του, ως κοντσερτίνο για πιάνο. Το «Κοντσέρτο για πιάνο» αποτελείται από ένα ενιαίο μέρος, στο οποίο ενυπάρχει η παραδοσιακή μορφή του κοντσέρτου (γρήγορο – αργό – γρήγορο) σε μια αδιαίρετη ενότητα. Αβίαστο και χωρίς την ανάγκη για την αναζήτηση της πρωτοπορίας, αποτελεί ένα έργο συνεπές, διαυγές και με πλούτο ηχοχρωμάτων.Πρόκειται για ένα έργο δεξιοτεχνικό, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας τόσο για τον σολίστα, όσο και για την ορχήστρα. Ειδικά, η ορχηστρική γραφή δεν αρκείται στον ρόλο της απλής συνοδείας, αλλά θέτει την ορχήστρα ως θεμελιώδη συνιστώσα του έργου, παράλληλης βαρύτητας με εκείνης του σόλο οργάνου.

 

Η Πέμπτη Συμφωνία, γραμμένη το καλοκαίρι του 1944, αποτελεί κατά τον συνθέτη «έναν ύμνο στον ελεύθερο και ευτυχισμένο Άνθρωπο, στις δημιουργικές του δυνάμεις, στο αγνό και ευγενές πνεύμα του». Η Συμφωνία ξεκινά με ένα αργό μέρος χαμηλών τόνων σε μορφή σονάτας με την ένταση σταδιακά να κορυφώνεται για να εκτονωθεί εντυπωσιακά στην coda που ολοκληρώνει το πρώτο μέρος. Ο μηχανιστικός χαρακτήρας της γραφής του Prokofiev αναδεικνύεται στο ευφυές και υπαινικτικά χιουμοριστικό δεύτερο μέρος, σε μορφή σκέρτσου. Το Adagio της Συμφωνίας βυθίζει σε μια στοχαστική και θρηνητική ενατένιση, ατμόσφαιρα που αλλάζει ριζικά με το ζωηρό τέταρτο μέρος σε μορφή ροντό. Ο συνθέτης επαναφέρει θεματικά στοιχεία του πρώτου μέρους, στα οποία προσδίδει μια εξωστρεφή διάθεση που ηρεμεί για λίγο σε δύο επεισόδια, πρώτα από το φλάουτο και μετά από τα έγχορδα, προτού καταλήξει στο καταιγιστικό φινάλε.

Dmitri Shostakovich:
Εορταστική ουβερτούρα

Γιώργος Δούσης:
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα (Α΄ Παγκόσμια Εκτέλεση)

Sergei Prokofiev:
Συμφωνία αρ. 5 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 100

Σολίστ: Γιώργος Κωνσταντίνου, πιάνο

Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 20:30

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ


Περιορισμένης ορατότητας €5
Δ' Ζώνη (φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών) €10
Γ' Ζώνη €12
Β' Ζώνη €15
Α' Ζώνη €18
Διακεκριμένη Ζώνη €20
Προεδρικό Θεωρείο €30

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

 

Έργα των Γ. Δούση, S. Prokofiev & D. Shostakovich :: Υπηρεσία Εισιτηρίων - TicketServices.gr


 

Πώληση εισιτηρίων θα γίνεται και δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης στο θέατρο.

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα
210 3642540
www.opanda.gr

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων