Η διάσημη πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου σε μια ξεχωριστή συναυλία με έργα του Franz Schubert

Μουσική
Typography

Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 20:30 στη σκηνή του Ολύμπια Δημοτικό  Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» τη διάσημη Ελληνίδα πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου

, η οποία πλαισιωμένη από ένα κουαρτέτο εγχόρδων, θα χαρίσει στο κοινό της πόλης μία μοναδική συναυλία, αφιερωμένη στον Αυστριακό μετρ της μελωδίας, τον FranzSchubert.

Στη ξεχωριστή μουσική βραδιά, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), η μεγάλη κυρία του πιάνου με τις αναρίθμητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο και τις συμπράξεις με θρυλικούς καλλιτέχνες, θα παρουσιάσει μαζί με ένα εκλεκτό κουαρτέτο εγχόρδων ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην διαχρονική αξία της μελωδίας, ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα στον Franz Schubert.

Το πρόγραμμα της συναυλίας:

An die Musik, μεταγραφή για τσέλο και πιάνο
Du bist die Ruhe, μεταγραφή για βιόλα και πιάνο
Trio Op.100 (1827), για πιάνο, βιολί και τσέλο 
Forellen Quintett, για πιάνο, βιολί, βιόλα, τσέλο και κοντραμπάσο

Ντόρα Μπακοπούλου, πιάνο
Νίκος Μάνδυλας, βιολί
Κρυσταλία Γαϊτάνου, βιόλα
Χριστόφορος Μιρόσνικοφ, βιολοντσέλο
Άγγελος Ρεπαπής, κοντραμπάσο

 

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, με την προτροπή και την ενθάρρυνση του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, ο οποίος την είχε ακούσει να παίζει στη νέα Υόρκη, σε ηλικία 9 ετών. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών σε ηλικία 17 ετών (α΄βραβείο) με καθηγήτρια τη M. Παπαϊωάννου. Συνέχισε σπουδές στο Ωδείο της Γενεύης κοντά στον  Λουί Χιλτμπράν (α΄ βραβείο δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε με τον Φρ. Γκούλντα στο Ζάλτσμπουργκ, τους Π. Μπαντούρα-Σκόντα και Α. Μπρέντελ στη Βιέννη, όπου και βραβεύτηκε, και με τον N. Mαγκάλοφ στη Γενεύη. Έχει επίσης βραβευτεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Βερτσέλλι (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Βαρσοβία, Βουκουρέστι, Βέλγιο, Σόφια, Γρανάδα, Λευκωσία, Λεμεσό, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη, Λουγκάνο). Έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τους Μενουχίν, Χατζιδάκι, Χωραφά, Κολάση, Θεοδωράκη, Δεμερτζή, Κοντογεωργίου, Χριστογιαννόπουλο, Φαραντούρη, Πασπαλά, Πάτρα, Μιρόσνικοφ, Άργκεριχ κ.ά. Έχει ηχογραφήσει έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Μπαχ, Μπετόβεν, Μπραμς, Σοπέν, Ραβέλ, Σκριάμπιν, Ραχμάνινοφ) και έργα ελλήνων συνθετών (κυρίως Χατζιδάκι και Θεοδωράκη). Η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για τη μουσική της προσφορά με το βραβείο Μοτσενίγου. Ζει στην Ελλάδα, όπου έχει δώσει μεγάλο αριθμό ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε εκδηλώσεις με τις ελληνικές κρατικές ορχήστρες. Υπήρξε έφορος της Σχολής πιάνου του Ωδείου Αθηνών. Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της αποτελεί η μουσική διδασκαλία. Έχει μεγάλη αγάπη για τη μουσική δωματίου καθώς και για τη συνοδεία τραγουδιστών. Είναι εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας για δεκαπέντε συνεχή έτη. Το 2021 της απονεμήθηκε ο χρυσός σταυρός τού τάγματος της Ευποιίας!

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΔΥΛΑΣ

Το 1990 πήρε δίπλωμα βιολιού με άριστα παμψηφεί, α΄ βραβείο και μετάλλιο διάκρισης του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών από την τάξη του Στέλιου Καφαντάρη. Το 1991 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Το 1993 συνέχισε τις σπουδές του στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Στουτγάρδης από την οποία πήρε το 1995 το μεταπτυχιακό δίπλωμα μουσικής δωματίου, το 1997 το μεταπτυχιακό δίπλωμα βιολιού με διάκριση και το 1999 το ανώτατο δίπλωμα σολίστ από την τάξη του Wilhelm Melcher. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αλβανία και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες, όπως οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής Λονδίνου, Συμφωνική Ορχήστρα Ακαδημίας Στουτγάρδης, Ορχήστρα του Φεστιβάλ Ναυπλίου, Ορχήστρα Πανεπιστημίου Γιορκ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Κερκυραίων, Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας-Θράκης κ.ά. Πήρε το 3 ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κουαρτέτου εγχόρδων στο Μπούμπενροϋτ της Γερμανίας (1993) και το 1 ο βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη (1994). Το 2007 πήρε δίπλωμα βιόλας με άριστα και α΄ βραβείο στο Ωδείο Φαέθων Αλεξανδρούπολης. Από το 2003 είναι κορυφαίος A΄ – αναπληρωτής εξάρχων στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το 2013 δίδαξε βιολί στo Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Surrey στην Αγγλία. Από το 2015 διδάσκει βιολί και βιόλα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και από το 2018 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-Deree. Επανειλημμένα μαθητές του έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς.

ΚΡΥΣΤΑΛΙΑ ΓΑΪΤΑΝΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς μουσικούς. Σπούδασε βιολί, βιόλα και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες απ’ όπου έλαβε Πτυχίο βιόλας, Πτυχίο Αρμονίας και Δίπλωμα βιόλας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (κληροδότημα Αλεξάνδρας Τριάντη) σπούδασε στο Παρίσι με τον VincentAucanteκαι συνέχισε τις σπουδές της με τις υποτροφίες Helen F. Whitaker Fund String Initiative, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης με την Karen Dreyfus αποκτώντας πτυχία Master και Professional Studies. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων στο φημισμένο Tanglewood Music Festival των ΗΠΑ, στο Festival Pablo Casals στη Γαλλία, στο Santo Domingo Music Festival. Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό υπό την διεύθυνση των Kurt Masur, James Levine, Rafael Frühbeck de Burgos, Leonard Slatkin, Philippe Entremont, Vladimir Ashkenazy, Pinchas Zukerman μεταξύ άλλων. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία και έχει παρουσιάσει τις πρώτες εκτελέσεις έργων των Θ. Αντωνίου, Α. Ντάρλα, Χ. Ξενάκη, κ. ά. ενώ το 2009 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση τα έργα για βιόλα του πολυβραβευμένου Ελληνοαμερικανού συνθέτη Γιώργου Τσοντάκη. Είναι μέλος της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπου διετέλεσε Κορυφαία Α’ την περίοδο 2015- 2016, ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Καμεράτα. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με το Broadway Bach Ensemble στη Νέα Υόρκη, το σύνολο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων. Διδάσκει βιόλα και μουσική δωματίου στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΙΡΟΣΝΙΚΟΒ

Ο πολυβραβευμένος σε διεθνείς διαγωνισμούς καλλιτέχνης Χριστόφορος Μιρόσνικοβ, διακεκριμένος και με τον τίτλο ECHO "Rising Star" 2004,έχει εμφανιστεί σε φημισμένες αίθουσες όπως Wigmore Hall στο Λονδίνο, Symphony Hall στο Μπέρμιγχαμ (UK), Concertgebouw στο Άμστερνταμ, Konzerthaus στη Βιέννη, Mozarteum στο Salzburg, Palais des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες, Cite de la Musique στο Παρίσι, Cologne Philharmonic και Carnegie Hall Weill Recital Hall στη Νέα Υόρκη. Ο Χριστόφορος Μιρόσνικοβ έδωσε συναυλίες ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική. Στην Ιαπωνία έχει εμφανιστεί με τις Φιλαρμονική Ορχήστρα του Τόκιο υπό τη σκυτάλη του Maestro Fedoseyev και πάλι μαζί του στη Ρωσία και Αγγλία στην περιοδεία του με τη Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι. Ακόμη έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους όπως οι Enrique Batiz, Nanse Gum, Alondra de la Parra, Christopher Warren-Green, και άλλους. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ του Vladimir Spivakov στο Colmar της Γαλλίας, του Yuri Bashmet στη Λευκορωσία, το Φεστιβάλ Μουσικής Νήσων στο Jeju της Νότιας Κορέας. Επίσης είναι τακτικός φιλοξενούμενος του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής της Αίγινας. Έχει παραδώσει μαθήματα στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, στη Γαλλία. Το 2018 και 2021 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Sviatoslav Knushevitsky International Cello Competition.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΕΠΑΠΗΣ

Ο Άγγελος Ρεπαπής ξεκίνησε τις σπουδές του στο κοντραμπάσο το 1981 στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του κ. Αλέκου Τζουµάνη. Το 1986, µε υποτροφία του Ιδρύµατος «Μουσηγέτης», συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδηµία του Ρόττερνταµ, µε καθηγητή τον κ. Hans Roelofsen, από όπου και απoφοίτησε το 1990 µε τα διπλώµατα του καθηγητή και εκτελεστή του οργάνου. Παράλληλα µε το κοντραµπάσο, σπούδασε βιόλα ντα γκάµπα στην Ακαδηµία Παλαιάς Μουσικής της Ουτρέχτης, στην τάξη της Anneke Pols. Απoφοίτησε το 1992 µε το δίπλωµα καθηγητή του οργάνου. Από το 1990 έως το 1993 υπήρξε έκτακτο µέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς και µέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Από το 1993 έως το 2008 ήταν µέλος της Καµεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής. Από τον Νοέµβριο του 2008 εργάζεται στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Διδάσκει κοντραμπάσο στο Ωδείο “Atheneum”, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πέμπτη 14 Απριλίου, 20:30

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5
Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10
Γ’ Ζώνη: €12
Β’ Ζώνη: €15
Α’ Ζώνη: €18
Διακεκριμένη Ζώνη: €20
Προεδρικό θεωρείο: €30

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

https://www.ticketservices.gr/event/ntora-mpakopoulou-afieroma-ston-franz-schubert/?lang=el

ticket services

Πώληση εισιτηρίων θα γίνεται και δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης στο θέατρο.

Φωτογραφίες των συντελεστών σε υψηλή ανάλυση μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.

Covid-19:

Σε όλες τις εκδηλώσεις στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας.
Το θέατρο είναι covid free.
Η είσοδος στους χώρους του θεάτρου προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης, όπως ορίζει η ισχύουσα ΚΥΑ, ενώ πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Κατά την άφιξη των θεατών στο θέατρο:

  • Προς αποφυγή συνωστισμού προτείνεται στους θεατές να προσέρχονται στο θέατρο τουλάχιστον μία (60’) ώρα πριν την έναρξη της παράστασης
  • Κατά την είσοδο τους στο θέατρο να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις
  • Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές κάθονται μόνο στις θέσεις τους και δεν αλλάζουν θέση
  • Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του κοινού στον χώρο της παράστασης, από την είσοδο μέχρικαι την έξοδό τους     
  • Μετά το πέρας της παράστασης θα γίνεται σταδιακή αποχώρηση από το θέατρο ακολουθώντας τις οδηγίες της ταξιθεσίας.

 

Χορηγοί Επικοινωνίας

 

image 2

 

 

 

 

tripleta olimpia athensisculture 

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα
210 3642540

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων