Η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Χορωδία δήμου Αθηναίων ερμηνεύουν έργα των Μάντζαρου, Μιασκόφσκυ, Πετρίδη, Berlioz σε πρώτη εκτέλεση

Μουσική
Typography

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Χορωδία δήμου Αθηναίων, υπό την μπαγκέτα του διακεκριμένου αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, ερμηνεύουν έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συνθετών για ορχήστρα πνευστών και μικτή χορωδία, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, τηνΤρίτη 28 Ιανουαρίου στις 20:30 στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», με δωρεάν είσοδο.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με το έργο του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου «Ο Σκοπός», σε πρώτη εκτέλεση στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο του για μεικτή χορωδία και μπάντα, σε ποίηση του Γεωργίου Παράσχου. Το έργο αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα ενοργάνωσης της εποχής του με τη χρήση ιστορικών οργάνων που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Γι’ αυτό αξίζει να μνημονευθεί εδώ η εξαιρετική επιμέλεια του Δημήτρη Μίχα, ο οποίος μετέφερε την παρτιτούρα στον υπολογιστή αντικαθιστώντας αυτά τα όργανα με άλλα του ιδίου ηχοχρώματος.

Γιώργος Κωνστάντζος

Στη συνέχεια θα ακουστεί μια Ουβερτούρα σε δύο ελληνικά θέματα, για ορχήστρα Πνευστών του συνθέτη Πέτρου Πετρίδη, ακολουθούμενη από την πρώτη πανελλήνια εκτέλεση της Συμφωνίας αρ. 19 σε Μι ύφεση μείζονα έργο 46, για ορχήστρα πνευστών του Νικολάι Γιακόβλεβιτς Μιασκόφσκυ.

Η βραδιά θα κλείσει με την Μεγάλη Πένθιμη και Θριαμβευτική Συμφωνία, επίσης σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση,για ορχήστρα πνευστών και μικτή χορωδία έργο 15 του Hector Berlioz. Το έργο αυτό παραγγέλθηκε στον συνθέτη από τη γαλλική κυβέρνηση για να τιμηθεί η 10 η επέτειος της Επανάστασης του 1830 που έφερε στην εξουσία τον Λουδοβίκο–Φίλιππο και τη συνταγματική μοναρχία.

 

Συνιστά μια επιστροφή σε ένα προμπετοβενικό γαλλικό ύφος «μνημειώδους μουσικής» που κρατούσε από την εποχή της επανάστασης του 1789. Το έργο αυτό αποτελεί την τέταρτη και τελευταία συνεισφορά του Μπερλιόζ στη μορφή της συμφωνίας, πάντα βεβαίως κατά τη δική του ιδιαίτερη και πρωτοποριακή αντίληψη.

Βύρων Φιδετζής

Σόλο τρομπόνι: Δημήτριος Πέτσας

Συμμετέχει ομάδα εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας δήμου Αθηναίων:

Βιολοντσέλα: ΜιρέλλαΡούτσι, Ίρινα Δημάκη, Μάνος Επιτροπάκης, Φωτεινή

Νικολοπούλου

Κοντραμπάσα: Γιάννης Χάλαρης, Μιχάλης Ερζένης

Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Πληροφορίες:
Ημερομηνία:
Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020
Ώρα: 20:30

Είσοδος με δελτία εισόδου τα οποία θα διανεμηθούν από τα ταμεία του θεάτρου, 11:00-18:00 την ημέρα της παράστασης.

Πρόσβαση:

Μετρό: Στάση Πανεπιστήμιο

Προσβασιμότητα:

Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες.

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα, Τ. 210 3642540

#OlympiaNewEra #OlyFilarmoniki #OlyXorodia

 

oloi xorigoi oimpia

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων