The Great American Songbook: Athens Big feat Χρήστος Ραφαηλίδης & Thana Alexa

Μουσική
Typography

Την Τρίτη 16 Απριλίου στις 20.30 ο διεθνούς φήμης βιμπραφωνίστας Χρήστος Ραφαηλίδης ξανασυναντά την Athens Big Band, αυτή τη φορά στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, μαζί με την Νεoϋορκέζα τραγουδίστρια Thana Alexa, για την πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα. Μαζί θα παρουσιάσουν επιλογές από το ευρύτερο ρεπερτόριο της jazz μουσικής με αφετηρία τα τραγούδια, που αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για να στηριχτεί επάνω τους όλη η παράδοση της jazz, τα standards του “The Great American Songbook”, προσφέροντας μια πολυσυλλεκτική εμπειρία ρυθμού και μελωδίας.

Ο Χρήστος Ραφαηλίδης παρότι έχει έδρα του τη Νέα Υόρκη, δεν παύει να είναι από τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού. Ο όρος κοσμοπολίτης τον χαρακτηρίζει όχι μόνο ως άνθρωπο αλλά και ως καλλιτέχνη, αφού η μουσική του διέπεται από την αγάπη του για τη μουσική της Λατινικής Αμερικής και άλλων μουσικών του κόσμου.

Το βιογραφικό του είναι γεμάτο διακρίσεις και συνεργασίες κορυφής με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής, όπως οι Joe Locke, Antonio Sanchez, Donny McCaslin και Chaka Khan, ενώ δε λείπουν οι live εμφανίσεις σε εμβληματικούς χώρους, όπως το Lincoln Center με την Big Band του Wynton Marsalis, όπου παρουσιάστηκε η μουσική του Gill Evans, το Zinc Bar της Νέας Υόρκης όπου εμφανίστηκε με το συγκρότημά του Manhattan Vibes με καλεσμένο τον Ravi Coltrane και το Carnegie Hall. Έχει επίσης περιοδεύσει στην Αμερική με την Charles Mingus Epitaph Band, υπό τη διεύθυνση του Gunther Schuller και στο μπάσο τον Christian McBride, αλλά και με τον Ιταλό σταρ Jovanotti!

Πολλά και τα project του μουσικού όμως, ο οποίος δεν παύει ούτε στιγμή να είναι ενεργός. Μερικά από αυτά τα Christos Rafalides Trio, Christos Rafalides & Manhattan Vibes, Dark Sand, Point Two και Chronos Project με τη Δήμητρα Γαλάνη. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια είναι επίτιμο μέλος του ‘Zeltsman Marimba Festival’ και ότι οι μουσικές συνθέσεις του εκδίδονται από την Emarel Music και παίζονται σε αίθουσες σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που κάνει όμως τον  Χρήστο, όπως προτιμάει να τον αποκαλούν, να ξεχωρίζει δεν είναι μόνο η λαμπρή του καριέρα αλλά και η αντιμετώπιση της τέχνης του σαν ένα έργο για κοινωνική αλλαγή. Έτσι, τελεί μέλος της Καλλιτεχνικής Ομάδας στο Μουσικό Χωριό, τη διεθνή μουσική κοινότητα που έγινε θεσμός, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις.

Κι εδώ βρίσκουμε ένα από τα πολλά κοινά στοιχεία του με τη Thana Alexa, η οποία στην επόμενη δισκογραφική της δουλειά, που θα κυκλοφορήσει το 2019 με τίτλο "ONA", υμνεί τη ζωή των γυναικών και μέσα από τις συνθέσεις της εκφράζει την έντονη ανάγκη να τοποθετηθεί μουσικά απέναντι στα σημεία των καιρών.

Μία καλλιτέχνης με ιδιαίτερο ταλέντο, δεξιοτεχνία και εμφανίσεις σε όλον τον κόσμο, η Thana διακρίνεται από το Downbeat Magazine για τρία συναπτά έτη (2016, 2017 & 2018) ως μια από τις καλύτερες ανερχόμενες τραγουδίστριες.

Η λίστα των διακρίσεων συνεχίζεται με πρωτιά στον διαγωνισμό Made In NY Jazz το 2014 και τον διεθνή διαγωνισμό Jazz on Alpe-Adria το 2011.

Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Jazz σύνθεσης των PORIN Awards, διοργάνωσης εφάμιλλης των Grammy Awards.

Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά, "Ode to Heroes", σε συνεργασία με την Harmonia Mundi Jazz Village, ήρθε το 2015 παρουσιάζοντας αποκλειστικά δικές της συνθέσεις και vocal arrangements, που συνταιριάζουν αρμονικά στοιχεία της τζαζ, ποπ και έθνικ μουσικής.

Τέλος, η Thana, ενεργό μέλος των Migration, του μουσικού σχήματος του Antonio Sanchez (κάτοχος Grammy για τη μουσική επένδυση του Birdman film score και drummer του Pat Metheny’s drummer τα τελευταία 18 χρόνια) με τους οποίους έχει ηχογραφήσει τρία διακεκριμένα άλμπουμ (New Life, The Meridian Suite,  Lines in the Sand).

Εάν ψάχνετε λοιπόν για μια συναυλία που θα σας μείνει αξέχαστη, αυτή η βραδιά πρέπει σίγουρα να μπει στο ημερολόγιό σας!

Get #readytojazz.

Πληροφορίες:
Ημερομηνία:
Τρίτη 16 Απριλίου 2019
Ώρα: 20:30

Τιμές εισιτηρίων:
10€, 12€, 15€, 20€, 25€
Περιορισμένης ορατότητας: 5€
Φοιτητικό, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών: 7€

Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία του θεάτρου: Τ. 210 3642540
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 19.00
Σάββατο: 10.00 - 16.00
Κυριακή: 11.00 - 16.00
Δευτέρα: κλειστά

Ωράριο τις ημέρες παραστάσεων:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 20.30
Σάββατο: 10.00 - 14.00 και 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Κυριακή: 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Και στο δίκτυο της viva.gr

viva

Πρόσβαση:
Μετρό: Στάση Πανεπιστήμιο
Προσβασιμότητα:
Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες.

olympia logo RGB

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα
Τ. 210 3642540
#OlympiaNewEra

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων