Ο θρυλικός Αλέξης Ζορμπάς ζωντανεύει στη σκηνή του Ολύμπια

Μουσική
Typography

Η Σουίτα Μπαλέτου “Αλέξης Ζορμπάς” του Μίκη Θεοδωράκη, που έχει παρουσιαστεί ως σήμερα σε περισσότερες από 30 χώρες, από την Αυστραλία ως και την παραλία Ιπανέμα του Ρίο ντε Τζανέιρο, σε ένα κοινό 150.000 ατόμων, έρχεται την Πέμπτη 4 Απριλίου στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας. Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή της χορωδίας Ambitus της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης και με σολίστ την Έλενα Παπανικολάου (τραγούδι) και τον Θανάση Βασιλά (μπουζούκι) θα εκτελέσουν αυτό το εμβληματικό έργο, που φέρνει μαζί τρεις θρύλους της ελληνικής κουλτούρας, το Νίκο Καζαντζάκη, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Αλέξη Ζορμπά. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Μίλτος Λογιάδης.

Η πορεία του Ζορμπά. Από την πένα του Νίκου Καζαντζάκη, στη μεγάλη οθόνη και τη θεατρική σκηνή.

Ο Νίκος Καζαντζάκης συνάντησε τον Γιώργη Ζορμπά, τον άνθρωπο πίσω από το λογοτεχνικό ήρωα, το 1915 στο Άγιον Όρος. Εντυπωσιασμένος από την ταραχώδη ζωή του εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Αλέξη Ζορμπά και τον Δεκέμβριο του 1946 εξέδωσε το “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” δημιουργώντας ένα παγκόσμιο σύμβολο. Ο Μιχάλης Κακογιάννης μετέφερε το βιβλίο στην κινηματογραφική οθόνη το 1960 και ο Μίκης Θεοδωράκης “έντυσε” την ταινία “Zorba The Greek” με τη μουσική που έγινε συνώνυμο της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη με το περίφημο φινάλε. Το 1976 ο χορογράφος Lorca Massine παρουσίασε το μπαλέτο “Ζορμπάς” σε μουσική πάλι του Μίκη Θεοδωράκη. Πλέον μιλάμε για ένα συμφωνικό- χορωδιακό έργο, τη σύνθεση του οποίου ο ίδιος ο Θεοδωράκης είχε χαρακτηρίσει σαν “πρόκληση”.

Και στις τρεις του εκδοχές, ο Αλέξης Ζορμπάς είναι ένας χαρακτήρας γεμάτος γοητεία με τον οποίο όλοι θα ήθελαν να ταυτιστούν. Ο Massine είχε πει “...έχει να προσφέρει πολλά, ενώ ταυτόχρονα είναι αντικειμενικός παρατηρητής. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο όλοι μας αναζητούμε σήμερα. Αν όλοι ήμασταν έτσι, η κοινωνία μας θα ήταν διαφορετική”.

Στο μπουζούκι θα είναι ο Θανάσης Βασιλάς, υπεύθυνος της λαϊκής ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη επί μία δεκαετία και κατά κοινή ομολογία ένας από τους καλύτερους εν ενεργεία μπουζουξήδες της Ελλάδας, ενώ στο τραγούδι η Έλενα Παπανικολάου, η οποία έχει ασχοληθεί με το έργο μεγάλων Ελλήνων συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις.

Μέσα από τη μουσική του μεγάλου έλληνα συνθέτη θα ζωντανέψει στη σκηνή του Ολύμπια ένας χαρακτήρας που συναρπάζει τους ανθρώπους με το κουράγιο του και την αυθεντικότητά του. Ένας χαρακτήρας δυσεύρετος στις μέρες μας που αξίζει να τον συναντήσουμε.

Διδασκαλία Χορωδίας Δήμου Αθηναίων: Σταύρος Μπερής
Διδασκαλία Χορωδίας Λεοντείου Σχολής: Κατερίνα Βασιλικού

Πληροφορίες:
Ημερομηνία
: Πέμπτη 4 Απριλίου 2019
Ώρα: 20:30

Τιμές εισιτηρίων:
10€, 12€, 15€, 20€, 25 €
Περιορισμένης ορατότητας: 5€
Φοιτητικό, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών: 7€

Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία του θεάτρου: Τ. 210 3642540
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 19.00
Σάββατο: 10.00 - 16.00
Κυριακή: 11.00 - 16.00
Δευτέρα: κλειστά

Ωράριο τις ημέρες παραστάσεων:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 20.30
Σάββατο: 10.00 - 14.00 και 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Κυριακή: 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης

Και στο δίκτυο της viva.gr

viva

 

Πρόσβαση:
Μετρό: Στάση Πανεπιστήμιο

Προσβασιμότητα:
Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες.

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα
Τ. 210 3642540
#OlympiaNewEra
olympia logo RGB

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων