Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα: 1η Παράλληλη Εκδήλωση

Εικαστικά/Εκθέσεις
Typography

Στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας», που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στη Δημοτική Πινακοθήκη στην Πειραιώς 51, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στο ζωγράφο Αλέκο Φασιανό και τον σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη, την Πέμπτη  29 Ιανουαρίου, στις 7μ.μ. Αρχική ιδέα της εκδήλωσης είναι η Αθήνα ως πηγή έμπνευσης διαφορετικών μορφών τέχνης· μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη δημιουργική διαδρομή ενός ζωγράφου μέσα από τη σχέση του με την πόλη και τους ανθρώπους της; Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί η σπονδυλωτή ταινία ντοκιμαντέρ της σειράς ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ “Αλέκος Φασιανός στην παλιά γειτονιά | Ζωγραφίζοντας για το θέατρο | Περίπατος στη Βάρη” σε έρευνα και σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη (1993, παραγωγή CINETIC, διάρκεια 44΄): Ο κινηματογραφικός φακός παρακολουθεί το ζωγράφο στην παλιά του γειτονιά, στο εργαστήρι του και στην ύπαιθρο στη διάρκεια περίπου μιας δεκαετίας. Καταγράφει, με σεβασμό και ευαισθησία, αναμνήσεις, πραγματικούς χώρους και κυρίως τη μαρτυρία του ζωγράφου για την τέχνη που γεννιέται από την καθημερινή βιωματική σχέση του με τον κόσμο που τον περιβάλλει. Η ταινία περιλαμβάνει ερασιτεχνικές λήψεις τραβηγμένες από τον Αλέκο Φασιανό, ένα σπάνιο κινηματογραφικό υλικό που ζωντανεύει την Αθήνα της δεκαετίας του 1960 μέσα από τα μάτια του νεαρού ζωγράφου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό και τον σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη, καθώς και να περιηγηθεί στην έκθεση “Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας” μαζί με τους επιμελητές της έκθεσης, Κάλλη Πετροχείλου (Έφορο της Δημοτικής Πινακοθήκης) και Γιάννη Κολοκοτρώνη (Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Δ.Π.Θ). Τη συζήτηση συντονίζει η Άρτεμις Σταματέλου (μουσειολόγος). Η έκθεση «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας», είναι μια έκθεση αφιερωμένη στους καλλιτέχνες που αγάπησαν και απαθανάτισαν με την τέχνη τους γωνιές και στιγμιότυπα, ανθρώπους, μνημεία και ιδέες μιας από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Οι παράλληλες δράσεις έχουν στόχο τόσο για τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές, όσο και την ενθάρρυνση του διαλόγου για θέματα της πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 51, Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 3231841 Ώρες λειτουργία: Τρίτη έως Σάββατο 10.00-19.00, Κυριακή 10.00-15.00    

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων