ΔΕΚΑΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1999-2015 | Β’ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ Α.Σ.Κ.Τ. | ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕΛΙΝΑ

Εικαστικά/Εκθέσεις
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη  Έκθεση Σύγχρονης  Χαρακτικής των αποφοίτων  του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας, μέσα στο πνεύμα της ιδιαίτερης σχέσης  δασκάλων  και φοιτητών, από 24 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».  Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 19.00

Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, το Β’ Εργαστήριο εξελίχθηκε σε ένα φυτώριο πειραματισμού και σύγχρονης χαρακτικής έκφρασης που μπορεί να συγκριθεί με τα πιο γνωστά και απαιτητικά εργαστήρια χαρακτικής στην Ευρώπη.

Σηματοδοτεί όμως και την συμπλήρωση του χρόνου της  Ακαδημαϊκής θητείας των δύο Καθηγητών του, της Καθηγήτριας Βίκυς Τσαλαματά, που είχε  την διεύθυνση του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ.  καθώς και του Αναπληρωτή Καθηγητή στο μάθημα της Μεταξοτυπίας, Άκη Πειρουνίδη, αλλά και τη λήξη της  μακράς και πλούσιας διδακτικής θητείας τους στην Α.Σ.Κ.Τ. Οι δύο αυτοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι πήραν τη σκυτάλη από τους δύο πολύ αξιόλογους  καλλιτέχνες και Ακαδημαϊκούς Δασκάλους στο Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής, τον Καθηγητή  Γιώργο Μήλιο και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλη Καζάκο, που και εκείνοι ήταν συνεχιστές του διδακτικού έργου του Ακαδημαϊκού δασκάλου της Χαρακτικής Θανάση Εξαρχόπουλου,  που συνδέει την Ακαδημαϊκή θητεία του στη Σχολή, με  την ίδρυση του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ.

H έκθεση αυτή, αποτελεί    ένα   Πανόραμα   Σύγχρονης  Χαρακτικής έκφρασης  και  νέων τάσεων,  μέσα από ερευνητικές διαδικασίες και εφαρμογές καινοτόμων μεθόδων,  σε συνδυασμό με την παράδοση,  που πλάθουν την νέα εικόνα της Χαρακτικής. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δει αυτή τη φυσιογνωμία της σύγχρονης  Χαρακτικής, μέσα από τα Πτυχιακά   Projects των φοιτητών και αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου όπως επίσης και τα θεματικά Projects, τις εργασίες, τις  δράσεις και  τα Workshops  που εκπονήθηκαν  στο διάστημα των  16 χρόνων  ερευνητικής  δουλειάς, στο Β΄  Εργαστήριο Χαρακτικής  της  Α.Σ.Κ.Τ.

Πρόθεση μας είναι να παρουσιασθεί η εξελικτική πορεία και η δυναμική της χαρακτικής έρευνας, παράλληλα όμως, να χαρτογραφηθεί η ταυτότητα του Εργαστηρίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από  μεθόδους διδασκαλίας και επικοινωνίας των  δασκάλων με τους φοιτητές,  αλλά και επικοινωνίας των φοιτητών με το κοινό, μέσω Εκθεσιακών και Εργαστηριακών δραστηριοτήτων και συναφών δράσεων  κατά τη  διάρκεια όλων αυτών των ετών ανοδικής πορείας του Β’ Εργαστηρίου.

Οι νέοι  καλλιτέχνες, αναδεικνύουν στο έργο τους, τις απεριόριστες δυνατότητες της Χαρακτικής Εικαστικής Γλώσσας. Πρόκειται για   έργα πολυεπίπεδα, στις δύο διαστάσεις και στο χώρο, όπου διαφαίνεται ο πειραματισμός, οι ανατροπές,  ο διάλογος υλικού και χειρονομίας. Συνδυαστικές μέθοδοι της Βαθυτυπίας με την Λιθογραφία, την Μεταξοτυπία και την Υψητυπία αλλά και καινοτόμες συνδυαστικές μέθοδοι της Βαθυτυπίας με τη Σύγχρονη Τεχνολογία και την Οικολογική μη Τοξική  Χαρακτική, μοργανατικά “παντρέματα” με ετερόκλητα υλικά, είναι οι αλχημείες της Χαρακτικής που προοιωνίζονται νέες εικόνες και διαμορφώνουν την σύγχρονη μορφή της.

Η έκθεση πλαισιώνεται με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων με το κοινό, με προσκεκλημένους Ιστορικούς της Τέχνης, ερευνητές  και νέους καλλιτέχνες.

Τον συντονισμό και την γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει η Βίκυ Τσαλαματά, καθηγήτρια και υπεύθυνη του Β’ εργαστηρίου Χαρακτικής Α.Σ.Κ.Τ. μέχρι το 2015.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

1ο  Πάνελ Παρουσιάσεων:
ΟΙ Νέοι Καλλιτέχνες μιλούν για τη δουλειά τους
ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016,  ώρα 6:30μ.μ.

1ον  ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Θέμα: Χαράσσοντας πολιτείες ιδεατές . Με  προβολή p.p.

2ον ΑΡΓΥΡΩ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
Θέμα: Oι δρόμοι του χώρου και του χρόνου.  Με  προβολή p.p.

3ον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΡΓΗΣ
Θέμα: Ανακαλύπτοντας νέες γραφές. Με προβολή  διαφανειών.

4ον ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΛΛΙΠΕΤΣΑ
Θέμα: Από τον κόσμο των ιδεών στον κόσμο των εικόνων.  Με  προβολή p.p.

5ον ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΙΟΣ
Θέμα: Σύγχρονες και παραδοσιακές μορφές χαρακτικής – τυπώματα. Με  προβολή p.p.

6ον ΜΑΡΙΝΑ ΠΡΟΒΑΤΙΔΟΥ
Θέμα: Προβολή Βίντεο : Μαμά 2011- 2015 / Το κουρδιστό γατάκι 2016 animation / Γράψε μου τα όνειρα σου,2015 / Κίνηση εξάρτησης 2015/ Destroexistence 2016.

Ακολουθεί  προβολή βίντεο των projects του Β’ Εργαστηρίου της Α.Σ.Κ.Τ. :

1ον  Παλίμψηστη  Πόλη/Κωνσταντινούπολη, επαναπροσδιορίζοντας την Παλίμψηστη Πόλη, Παραγωγή  Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής  Α.Σ.Κ.Τ. 2015.
2ον Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα. Παραγωγή  Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής Α.Σ.Κ.Τ. 2011
3ονΗ Κομμένη Βελανιδιά. Συνεργασία του Β’ Εργαστηρίου  Χαρακτικής Α.Σ.Κ.Τ. με τον Σύλλογο Φίλοι του Δάσους Συγγρού. Παραγωγή, Μυρτώ Φερεντίνου.

Συντονισμός: Βίκυ Τσαλαματά, καθηγήτρια Χαρακτικής, Α.Σ.Κ.Τ.

2Ο Πάνελ Παρουσιάσεων:
ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ: Θεματικές Προσεγγίσεις / Συνεργασίες  με το  Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής Α.Σ.Κ.Τ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016,  ώρα 6:30μ.μ.

1ον ΕΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Θέμα: Η μεθοδολογική κατάσταση της χαρακτικής στην Ελλάδα: η χαρακτική ως ανάμνηση  η χαρακτική ως στράτευση. Για ποια χαρακτική, για ποια τεχνική, για ποια θεωρία;

2ον ΔΙΟΝΥΣΙΑ  ΓΙΑΚΟΥΜΗ,  Ιστορικός τέχνης/Επιμελήτρια, Μουσείο Γουναρόπουλου.
Θέμα: Η συνεργασία του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ. με το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου. Με  προβολή p.p.

3ΟΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΡΔΥΛΗΣ, Συντηρητής βιβλιακού και αρχειακού υλικού στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Θέμα: Το βιβλίο ως έργο τέχνης. Διαδρομή στον χρόνο: Σημεία αναφοράς-Καινοτομίες. Με  προβολή p.p.

Συντονισμός: Λήδα Καζαντζάκη, Ιστορικός Τέχνης.

Κάθε Κυριακή κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι καλλιτέχνες-εκθέτες θα ξεναγούν το κοινό στο χώρο της έκθεσης.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, οι καλλιτέχνες-εκθέτες : Δήμητρα Μπακογιαννάκη και   Παναγιώτης  Φερεντίνος, θα παρουσιάσουν  στο κοινό το έργο τους,  με προβολή p.p. ώρα 11,30 π.μ.

Είσοδος για το κοινό ελεύθερη
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων  «Μελίνα»:
Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης – Θησείο
Στάση Μετρό: Κεραμεικός, τηλ. 210-3452150
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00 – 14:00

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων