Παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων

Εικαστικά/Εκθέσεις
Typography

Τον προγραμματισμό της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων για την περίοδο Οκτώβριος 2016 – Απρίλιος 2017, που περιλαμβάνει σημαντικές εκθέσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργασίες με σημαντικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  παρουσίασαν σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στην Πινακοθήκη του δήμου στο κτίριο του Μεταξουργείου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και  ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
«Η Πινακοθήκη της Αθήνας, με τις εκθέσεις, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει, αναδεικνύεται σε αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού ιστού της Αθήνας. Ένα ζωντανό κύτταρο διαλόγου, στοχασμού και δημιουργικής έκφρασης πάνω σε θέματα ιστορίας, κουλτούρας και τέχνης, αλλά και σε ζητήματα του καιρού μας.
Επιπλέον, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, και μέσα από τις συγκεκριμένες επιλογές του φετινού προγράμματος – από το φθινόπωρο έως τον Απρίλη – αλλά  και από την πολιτική που ακολουθείται, η Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων είναι προσιτή και ανοικτή σε όλες και όλους. Φιλότεχνους και καλλιτέχνες, στα παιδιά και τους νέους, κατοίκους αλλά και επισκέπτες της πόλης.
Είναι μια Πινακοθήκη που φιλοδοξεί – και θα το πετύχει – να γίνει σημείο αναφοράς στη ζωή της πόλης, που δικτυώνεται και συνεργάζεται με πανεπιστήμια κι άλλους πολιτιστικούς φορείς εντός και εκτός συνόρων. Στοχεύοντας παράλληλα να αποκτήσει την ακτινοβολία και τη σημασία που αρμόζει στην Πινακοθήκη μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, με τη μοναδική ιστορία της Αθήνας και τη θετική προοπτική του σήμερα.» ενώ κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι  «η Αθήνα διέρχεται μια περίοδο με θετικές προοπτικές, κερδίζοντας εντυπωσιακά σε αφίξεις και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, πέρα από τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της αρχαιότητας. Και στον πολιτισμό, η ισχύς αποκτιέται εν τη ενώσει, με μοχλό και καταλύτη άξιους και έμπειρους ανθρώπους που δουλεύουν με μεράκι, γνώση και φαντασία.»

Ο Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, που έχει στην εποπτεία του την Πινακοθήκη, σημείωσε:
«Η Πινακοθήκη μας διατηρεί μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή σπουδαίων έργων μεγάλων καλλιτεχνών. Ο ρόλος της, με τη βοήθεια του κ.  Ντένη Ζαχαρόπουλου, με τον οποίο έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε τον τελευταίο χρόνο αναβαθμίζεται, εγκαινιάζοντας  μια νέα εποχή διασύνδεσης με αξιόλογες πινακοθήκες και μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εγκαινιάζουμε ατομικές  εκθέσεις καλλιτεχνών της συλλογής της πινακοθήκης, με αρχή  τις εξαιρετικές εκθέσεις του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη και του Αλέκου Φασιανού.
Πρέπει να επισημάνω ότι η έκθεση του Τριανταφυλλίδη είναι η πρώτη ατομική του έκθεση, και η έκθεση του Αλέκου Φασιανού περιλαμβάνει 91 βιβλία με 395 έργα τέχνης από τη Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου, υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον καλλιτέχνη.
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με σκοπό τη διαφύλαξη και προστασία του θησαυρού της Πινακοθήκης προχωρά σε ένα νέο σχεδιασμό.»

Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος,  καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και επιμελητής της έκθεση του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη είπε μεταξύ άλλων ότι: «Ξεκινάμε τον προγραμματισμό της Πινακοθήκης του Δήμου για την περίοδο 2016 – 2017 με την πρώτη έκθεση του Τριανταφυλλίδη και το πνεύμα ενός άλλου Τριάντα στη ζωγραφική, θεωρώντας πως η συλλογή της Δημοτική Πινακοθήκης ιδρύθηκε το 1914 με στόχο να υποστηρίξει το πνεύμα της Secession και το σύνολο των καλλιτεχνών της ομάδας Τέχνη, των οποίων ο Τριανταφυλλίδης ήταν οργανικό μέλος. Η απόφαση αυτή εκφράζει τη διάθεσή μας να αποδοθεί εμφατικά η ιστορική και πνευματική ταυτότητα της Πινακοθήκης και της συλλογής του Δήμου μέσα από την καλλιτεχνική και κοινωνική μας ιστορία. Με την πρώτη αυτή έκθεση τιμά τον πιο θεληματικά άσημο από τους σημαίνοντες και τον πιο σημαίνοντα από όσους ακριβώς μία Ελλάδα της επισημότητας, του κομφορμισμού και των παρασημοφορήσεων, αγνόησε συστηματικά.  Είναι αξιοπερίεργο παρόλα αυτά, πως έργα του Τριανταφυλλίδη, όπως και του Μπουζιάνη τιμούν με τρόπο εντυπωσιακό οι μεγαλύτερες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές του τόπου. Με τον Τριανταφυλλίδη η τέχνη αποκτά όλο το κοινωνικό της περιεχόμενο, αποδυόμενη κάθε ηθογραφία, φλυαρία, σχόλιο,  κουτσομπολιό ή διακόσμηση.»

Η Ελληνίδα επιμελήτρια της έκθεσης «Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής» που παρουσιάζεται στο κτήριο της Πινακοθήκης στην Πειραιώς, επ’ ευκαιρία των 60 χρόνων από τα γεγονότα του 1956 στη Βουδαπέστη,  Αγγελική Γραμματικοπούλου τόνισε: «Η έκθεση αυτή παρουσιάζει 14 προσεγγίσεις που μεταθέτουν την έμφαση από τον προβληματισμό για τη μνήμη και τη λήθη, όπως αυτή εκφράζεται σε ποικίλες καλλιτεχνικές πρακτικές από τη δεκαετία του 70, σε μια αισθητική, συγκινησιακή, διανοητική και βιωματική εμπειρία του παρελθόντος. Ο απώτερος στόχος φιλοδοξεί να αναδείξει τους πολιτιστικούς και συναισθηματικούς κώδικες που προσδίδει η φωτογραφία μέσα από μια επιλεκτική ανάγνωση της ιστορίας.»

Η Λουϊζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης του Αλέκου Φασιανού σημείωσε: «Η έκθεση έχει ένα πολλαπλό ενδιαφέρον και από την εικαστική της πλευρά με το εικονογραφικό έργο, 40 ετών, του Αλέκου Φασιανού και από την εκδοτική πλευρά με τις σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις. Παρουσιάζονται συνολικά 91 βιβλία από τη Συλλογή της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου της Ι. Π. Μεσσολογγίου. Τα 395 εμπεριέχοντα έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, τα οποία χρονολογούνται από το 1973 έως και το 2013, είναι υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον καλλιτέχνη. Ενδεικτικά πρόκειται για πρωτότυπες ζωγραφιές, σχέδια, estampes, pochoir, λινοτυπίες, κολάζ, μεταξοτυπίες, χαρακτικά (λιθογραφίες, χαλκογραφίες, pointes-sèches, χαρακτικά σε Λινόλεουμ), χαρτοκολητικές ή διατρητογραφίες επιζωγραφισμένες και άλλες μεικτές τεχνικές»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

 1. Προχωρά η αναβάθμιση της Συλλογής της Πινακοθήκης με τη δημιουργία νέων και σύγχρονων χώρων και υποδομής για την αποθήκευση και συντήρηση των έργων, όπως και της τεκμηρίωσης και φωτογράφισή τους. Συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σε πολλά επίπεδα προκειμένου όλη αυτή η διεργασία να είναι και σπουδαίο εκπαιδευτικό γεγονός για τους φοιτητές, που πρέπει να γνωρίσουν τα έργα στην υλικότητα και ιστορικότητά τους κι όχι μόνον από φωτογραφίες.
  Θα ανακοινωθεί επίσης η ημερομηνία της νέας παρουσίασης της Μόνιμης Συλλογής, ένα μέρος της οποίας θα παραμείνει άμεσα προσβάσιμο στην Πινακοθήκη (κτίρια Μεταξουργείου), όπως και σιγά σιγά θα παρουσιάζονται μικρές μονογραφίες γύρω από έργα ιστορικών καλλιτεχνών των οποίων έργα δωρίζονται στην συλλογή, προκειμένου να συμπληρώσουν κενά και να εμπλουτίσουν το εύρος και την σημασία της (Καλλιγάς, Βεντούρας, Συννέφας, Μαλέας, κλπ)
  Επιλεγμένα αριστουργήματα της Μόνιμης Συλλογής θα παρουσιάζονται από τις 25 Οκτωβρίου 2016 (κτίριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου)
 1. Εκθεση “Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης – Ένα άλλο Τριάντα στη ζωγραφική” κτίριο Μεταξουργείου, Γερμανικού & Μυλλέρου
  Επιμέλεια έκθεσης: Ντένης Ζαχαρόπουλος
  Επιστημονικός συνεργάτης: Αντώνης Κωτίδης
  14 Οκτωβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2016
  14 Οκτωβρίου 2016, 20:00: Εγκαίνια έκθεσης
  9 Δεκεμβρίου 2016, 19:00: Ομιλία Αντώνη Κωτίδη για τον Θεόφραστο Τριανταφυλλίδη
  Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα και ομιλίες.
 1. Πρόγραμμα “City Circles”, Πλατεία Αυδή, Design Academie Eindhoven (Ολλανδία) | 3 – 19 Οκτωβρίου 2016
  Θέμα του ερευνητικού προγράμματος η περιοχή της Πλατείας Αυδή, με χαρτογράφηση της περιοχής και εκπόνηση μελετών και προτάσεων σχετικά με το βιομηχανικό και αστικό σχεδιασμό της πόλης και τη σχέση με τη ζωή των κατοίκων. Συμμετέχουν 15 προπτυχιακοί φοιτητές από το εξωτερικό, με την παρουσία 2-4 σημαντικών καλλιτεχνών και σχεδιαστών από την Ολλανδία (2 – 19 Οκτωβρίου, 9 – 27 Ιανουαρίου 2017 και άλλες δύο φορές στο εαρινό εξάμηνο). Συμμετέχουν 17 προπτυχιακοί έλληνες φοιτητές από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής & Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πάτρας (Καθηγήτρια Δήμητρα Κατσώτα).
  Έκθεση των προτάσεων και των πρωτοτύπων που θα δημιουργηθούν στη διάρκεια των συναντήσεων, τον Ιανουάριο του 2017.
 1. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Σχολής Αρχιτεκτονικής & Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πάτρας, υπό τους Καθηγητές αρχιτέκτονες-πολεοδόμους Γ. Πανέτσο και Γ. Αίσωπο, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη. 12 φοιτητές θα εγκατασταθούν στη βιβλιοθήκη της Πινακοθήκης (κτίριο Μεταξουργείου) για να εργαστούν όλο το χρόνο, στο θέμα του μεταπτυχιακού «Μεσογειακές προοπτικές της πόλης – Αθήνα».
 1. Έκθεση φωτογραφίας “Ανιχνεύσεις, φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής (Retracings, photographic archives: Archives of Life”), σε συνεργασία με την Ουγγρική Ακαδημία Τεχνών και την Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα, Πινακοθήκη, κτίριο Πειραιώς
  Επιμέλεια έκθεσηςΑγγελική Γραμματικοπούλου-Barbaut, Gabriella Uhl
  19 Οκτωβρίου 2016– 8 Ιανουαρίου 2017
  19 Οκτωβρίου 2016, 20:00: εγκαίνια
  14 Δεκεμβρίου 2016: Ημερίδα για τα «Φωτογραφικά Αρχεία: Ανάμεσα στην Τεκμηρίωση και τη Μυθοπλασία, την Ιστορία και την Τέχνη, την ανωνυμία και την υπογραφή»
 1. Έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού” από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου, Πινακοθήκη, κτίριο Μεταξουργείου | 8 Νοεμβρίου 2016 – 8 Ιανουαρίου 2017
  Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη
  8 Νοεμβρίου 2016, 20:00: εγκαίνια
  Δεκέμβριος 2016: συζήτηση με θέμα «Ο Φασιανός και οι συγγραφείς»
 1. Έκθεση Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος «1950 – 1974, Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση», Πινακοθήκη, κτίρια Μεταξουργείου
  Επιμέλεια έκθεσης: Ομάδα εργασίας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.
  24 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017
  24 Ιανουαρίου 2017, 19:30: εγκαίνια
 1. Εργαστήριο με 50 συμμετέχοντες μέλη του ICOM με θέμα «Τα μουσεία πόλεως και η μετανάστευση», σε συνεργασία με την επιτροπή CAMOC του ICOM, Πινακοθήκη, κτίριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου (είναι το τρίτο εργαστήριο του CAMOC μετά αυτών στο Βερολίνο και τη Γλασκώβη)
  6 – 8 Φεβρουαρίου 2017
 1. Έκθεση “Maria Lassnig: Το μέλλον επινοείται με θραύσματα του παρελθόντος (the future is invented with fragments of the past)”
  Επιμέλεια έκθεσης: Hans Ulrich Obrist με τη συνεργασία του Peter Pakesh, διευθυντού του Ινστιτούτου Maria Lassnig της Βιέννης και την υποστήριξη της Αυστριακής Δημοκρατίας.
  Πινακοθήκη, κτίριο Μεταξουργείου, Γερμανικού & Μυλλέρου
  31 Μαρτίου – 16 Ιουλίου 2017
  31 Μαρτίου, 19:30: Εγκαίνια
Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων