Ρεμπέτικο | Εκπαιδευτικές δράσεις στην Πινακοθήκη και το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων το Σάββατο 19 Μαρτίου

Εικαστικά/Εκθέσεις
Typography

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης Ρεμπέτικο, πραγματοποιεί δύο δράσεις για όλη την οικογένεια με παιδιά από 6 έως 12 ετών, το Σάββατο 19 Μαρτίου στην Πινακοθήκη και το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες σχεδιάστηκαν από τους εξειδικευμένους μουσειοπαιδαγωγούς του ΟΠΑΝΔΑ.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ένα εικαστικό ταξίδι από την Σμύρνη έως την περιοχή του Μεταξουργείου!

Μια μουσική εγκατάσταση στον εκθεσιακό χώρο της Πινακοθήκης, γίνεται το μουσικό πλοίο που ξεκινάει από τη Σμύρνη και φτάνει έως την Αθήνα και τον Πειραιά, στις φτωχογειτονιές των προσφύγων και τη μουσική τους.

Ένα μπουζούκι γίνεται αφορμή να φτιάξουμε ένα μικρογλυπτό από σύρμα και τα πορτρέτα των πρωταγωνιστών του ρεμπέτικου μας εμπνέουν και δημιουργούμε τα δικά μας πορτρέτα, με πρωταγωνιστές εμάς και την τεχνική του πουαντιγισμού!

Έτοιμοι για το ταξίδι;

Εικαστική οικογενειακή δράση για παιδιά 6-12 ετών

Ώρες διεξαγωγής εκπαιδευτικού προγράμματος: 11:00 – 12:00
Αριθμός συμμετεχόντων: 15 με τη συνοδεία ενός γονέα
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλ. 210 5202420 -21 
έως την Παρασκευή 18.03, ώρες  10:00 – 13:00

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (κτίριο Μεταξουργείου):

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, στάση Μετρό: Μεταξουργείο

 

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Ρεμπέτικο και καφέ αμάν!

Το   πρωτότυπο  μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα εμπνέεται και προβάλει το ρεμπέτικο τραγούδι. Οι συμμετέχοντες, μέσα από τα έργα που φιλοξενούνται στον εκθεσιακό  χώρο, όπως για παράδειγμα το φιλμ της Μαρίας Τσάγκαρη “The man on the left”, έρχονται σε επαφή με το  συγκεκριμένο  μουσικό είδος  και κατανοούν πως  αυτό εικονοποιείται  μέσα από την οπτική των σύγχρονων καλλιτεχνών.

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά 8 – 12 ετών

Ώρες διεξαγωγής εκπαιδευτικού προγράμματος: 10:30 – 11:30
Αριθμός συμμετεχόντων: 15 με τη συνοδεία ενός γονέα
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλ. 210 7248150 και 210 7232604 έως την Παρασκευή 18.03, ώρες  10:00 – 14:00.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων:

Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την κράτηση θέσης.

Η θεματική́ έκθεση Ρεμπέτικο, είναι μια έκθεση για την αγάπη, τη φυγή́ και όλες τις έννοιες που συνοδεύουν αυτό́ το «μεγάλο νεοελληνικό́ πολιτιστικό́ γεγονός», όπως πολύ́ ωραία το έχει χαρακτηρίσει ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης. Το Ρεμπέτικο είναι μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με διεθνή́ απήχηση, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε τρεις χώρους του στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, το Κέντρο Τεχνών και το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» έως 3 Απριλίου.

Η έκθεση, που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα σε εκείνους που αγαπούν την παραδοσιακή μουσική, έχει στόχο να εικονοποιήσει το ρεμπέτικο και τη μυθολογία του μέσα από́ μια σύγχρονη οπτική. Εκείνο που, κυρίως, εξετάζεται είναι ο τρόπος με τον οποίο «συνομιλεί» η σύγχρονη τέχνη με το ρεμπέτικο, και ο τρόπος με τον οποίο οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες το προσεγγίζουν και το ερμηνεύουν. Επίσης, το πώς ένας σύγχρονος εικαστικός μπορεί να συνδεθεί συναισθηματικά́ και να αποδώσει μέσα από́ εικόνες τα ρεμπέτικα τραγούδια, που, σύμφωνα με τον μελετητή του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού Ηλία Πετρόπουλο, είναι «τα άσματα των πληγωμένων, απλών, αγνών και αισθαντικών ψυχών της Ελλάδος». Τα περισσότερα έργα αποτελούν αναθέσεις που έγιναν από τον Δήμο Αθηναίων σε Έλληνες καλλιτέχνες ειδικά για την έκθεση.

Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

 

                                                Διοργάνωση

tripleta sima

 

 

rebetiko xorigoi oloi

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων