Η έκθεση του Ζήση Κοτιώνη «Λιθολογία: κάθε πέτρα είναι η Γη» παρουσιάζεται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Εικαστικά/Εκθέσεις
Typography

Την ατομική έκθεση του Ζήση Κοτιώνη, με τίτλο «Λιθολογία: κάθε πέτρα είναι η Γη», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) από 18 Μαΐου έως 18 Ιουλίου 2021 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

Το πρότζεκτ Λιθολογία: κάθε πέτρα είναι η Γη του αρχιτέκτονα και εικαστικού Ζήση Κοτιώνη είναι ένας αναστοχασμός πάνω στην ουσία και το είναι της πέτρας.

Η Λιθολογία περιλαμβάνει κατασκευές, ζωγραφική, σχέδια, μια σειρά από φιλοσοφικά ποιήματα («ωδές σε πέτρες» τα ονομάζει ο Κοτιώνης), καθώς και κάποια βίντεο με καταγραφές υπαίθριων επιτελέσεων. Οι κατασκευές του, που φέρουν τον γενικό τίτλο Μηχανές, σχηματίζουν -κατά τον ίδιο- ένα «λιθολογικό εργοτάξιο». Στην απλή εκδοχή τους, πρόκειται για συναρμογές από ξύλα, πέτρες, τούβλα και σχοινιά. Ενώ στις πιο σύνθετες μηχανές ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί και άλλα υλικά ή αντικείμενα, όπως πλαστικούς σωλήνες, κουβάδες, χωνιά, τζάμια και σφιγκτήρες. Στην ουσία πρόκειται για μηχανισμούς που λειτουργούν ως τρισδιάστατα οπτικά δοκίμια, αναπτύσσοντας συγχρόνως έναν διάλογο με τις κατασκευές του Βιτρούβιου και του Λεονάρντο.

Στα ζωγραφικά του έργα, με τον γενικό τίτλο Συμβάντα, ο Κοτιώνης διευρύνει τον διάλογο με την πέτρα και κατά βάθος με την αρχιτεκτονική. Ο τίτλος Συμβάντα -ομολογουμένως ασυνήθιστος για δισδιάστατα έργα- αποδίδει εύστοχα, αφενός την αποσπασματικότητα, αφετέρου την ενδεχομενικότητα που διέπει τις αποκαλυψιακές εικόνες του Κοτιώνη: ό,τι αυτές αναπαριστούν μπορεί να συμβεί αλλά μπορεί και όχι. Στο μεταξύ, η απολίθωση καιροφυλακτεί και η Γαία συνεχίζει να εκδικείται.   

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εικαστικών εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ

Την ημέρα της έναρξης, που συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, o εκθεσιακός χώρος θα παραμείνουν ανοιχτός έως τις 21:00

Στον εκθεσιακό χώρο θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 18 Ιουλίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00  Σάββατο - Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, Πληροφορίες: 210 7232604, 210 7224028, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής |www.opanda.gr

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων