Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια τη διεθνούς ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας Any More Odes? – Άλλες Ωδές; στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων

Εικαστικά/Εκθέσεις
Typography

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων τα εγκαίνια της διεθνούς ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας AnyMoreOdes? – Άλλες Ωδές, που διοργανώνεται από το TranseuropePhoto, την EyesCulture και την EuroMare και παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων στην Αθήνα έως 31 Ιανουαρίου 2020.

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Άννα Ροκοφύλλου απευθύνοντας χαιρετισμό ανέφερε σχετικά με την έκθεση:

«Η έκθεση Any More Odes? - Άλλες Ωδές; αποτελεί τον τελευταίο σταθμό του ευρωπαϊκού προγράμματος Τranseurope, ενός συγχρηματοδοτούμενο έργου στο οποίο συνεργάστηκαν το Finnish Museum of Photography με έδρα το Ελσίνκι, η Fondacion Contamporanea, διοργανωτή του σημαντικού φωτογραφικού φεστιβάλ PhotoEspana με έδρα τη Μαδρίτη και η Εuromare με έδρα της την Αθήνα. Πρόκειται για μία συνεργασία τριών εταίρων από διαφορετικά σημεία της Ευρώπης και είναι μεγάλη μας χαρά να τη φιλοξενούμε στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.
Η ομαδική έκθεση Αny More Odes? μέσα από τις ατομικές εργασίες των καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν ως εκφραστικό τους μέσο τη φωτογραφία, θέτει ερωτήματα για ζητήματα κοινωνικά, πολιτικά, υπαρξιακά. Περιγράφει διαδικασίες που μπορούν να καταλήξουν σε ανοιχτά ερωτήματα, όπως και ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον για να ανακαλύψουμε την αμφισημία που υπαινίσσονται.

Βρισκόμαστε σε έναν χώρο φορτισμένο ιστορικά, σε επίπεδο συμβολικό με το Μουσείο του Βενιζέλου ακριβώς δίπλα, αλλά και σε επίπεδο κυριολεκτικό με το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών πίσω από εδώ, τα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Χαιρόμαστε όπου αυτό το μέρος, συνδυασμένο με τόσες σκληρές μνήμες αποτελεί τώρα τόπο συναντήσεων, ανταλλαγής απόψεων, ελευθερίας έκφρασης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και πάνω από όλα δυνατότητα αμφισβήτησης, εν τέλει μία ωδή στη χαρά που μας προσφέρει η δημοκρατία.»

Τη βραδιά, στην οποία παρευρέθησαν όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και οι επιμελητές της έκθεσης Βαγγέλης Ιωακειμίδης και Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave, ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας Patrick Comoy, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης  Κωνσταντίνος Ρήγος, η ζωγράφος Κατερίνα Χατζή, ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, ο Αλέξης Κανιάρης και πλήθος άλλων εικαστικών και καλλιτεχνών.

Η έκθεση Any More Odes? – Άλλες Ωδές

Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 150 έργα δημιουργών από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Φινλανδία.
Οι δέκα συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι εξής: Αιμιλία Μπαλάσκα, Bojan Mrđenović (HR), Δημήτρης Κοιλαλούς, Nicolas Lambouris (CY), Μαργαρίτα
Yoko Νικητάκη
, Emilio Pemjean (ES), Kukka-Maria Rosenlund (FI), Αριστοτέλης Ρουφάνης, Maija Annikki Savolainen (FI), Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος

Επιμέλεια έκθεσης: EyesCulture
Link έκθεσης: https://www.eyesculture.com/index.php/mevents/any-more-odes/

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα TransEurope ξεκίνησε με σκοπό να φέρει κοντά τους δημιουργούς που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο σε όλη την Ευρώπη. Ως κύρια σημεία συνάντησης χρησιμοποιήθηκαν τρεις χώρες που βρίσκονται στα άκρα της,
η Ισπανία, η Φινλανδία και η Ελλάδα, οι οποίες στη συνέχεια λειτούργησαν ως κεντρικά σημεία διοργάνωσης δράσεων σε Ευρωπαϊκές χώρες που βρισκόταν χαρτογραφικά στη «γειτονιά τους».   Η Ομάδα έργου του TransEurope Athens είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του προγράμματος στην περιοχή της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία.

Στις
TransEurope εκθέσεις φωτογραφίας (Μαδρίτη | 7/6 - 23/7, Ελσίνκι |12/6 - 1/7,   Αθήνα | 11/11 – 31/1/2020) παρουσιάζονται εργασίες που επελέγησαν κατά τη διάρκεια των Portfolio Reviews (αξιολογήσεις φωτογραφικών προτάσεων), που πραγματοποιήθηκαν το 2018 και στις τρεις πόλεις. Στην Αθήνα η δράση αυτή είχε φιλοξενηθεί τον Ιούνιο του 2018 στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Στο σύνολο τους οι εργασίες των δημιουργών που διακρίθηκαν, αποτυπώνουν μέσα από το φωτογραφικό μέσο τις τάσεις στην Ευρωπαϊκή φωτογραφία, καθώς και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Μέσα από την παρουσίαση τους, το TransEurope προσκαλεί τον θεατή να ερμηνεύσει και ο ίδιος τα πολλά και διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα που αναδύονται.

Πληροφορίες
Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Ιανουαρίου 2020
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας- Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής, τηλ.: 210 7224028
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10:00 - 21:00, Κυριακή 10:00 – 14:00, Δευτέρα κλειστά

Πληροφορίες: www.opanda.gr | #PolitismosGiaOlous



Ακολουθείστε μας:

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων