Οι πολιτιστικοί φορείς του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν τα παιδιά να γνωρίσουν «Το μουσείο αλλιώς»

Παιδί
Typography

Οι πολιτιστικοί φορείς του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν τα παιδιά να γνωρίσουν «Το μουσείο αλλιώς»

Μία διαδραστική μουσικοχορευτική ξενάγηση για σχολεία και οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών σε οχτώ εμβληματικούς χώρους πολιτισμού της Αθήνας

Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021

Ελεύθερη συμμετοχή – Με κράτηση θέσης

Τι συμβαίνει όταν ο χορός και η μουσική εισβάλλουν στο μουσείο; Τι θα γινόταν αν τα εκθέματα αποφάσιζαν να αλλάξουν θέση; Τι θα έλεγε ένα άγαλμα αν μπορούσε να μιλήσει και τι μουσική θα επέλεγε να χορέψει κανείς δίπλα από έναν πίνακα ζωγραφικής; Μπορεί το μουσείο να γίνει χώρος εξερεύνησης, παιχνιδιού και δημιουργίας και, αν ναι, πώς;

Ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί τα παιδιά 6-12 ετών να ανακαλύψουν «Το μουσείο αλλιώς» μέσα από μία συναρπαστική διαδραστική ξενάγηση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με ελεύθερη συμμετοχή, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2021, στους πολιτιστικούς χώρους και τα μουσεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης. Η δράση που συν-διοργανώνουν η ομάδα Α(r)CT και το Εργαστήριο παραστατικών τεχνών Artfygio, υπό την επιχορήγηση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τριετούς σχεδίου του Δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό Culture is Athens.

Πιο αναλυτικά, «Το μουσείο αλλιώς» είναι μία κινούμενη εκπαιδευτική δράση βιωματικού χαρακτήρα που καλεί τα παιδιά του Δημοτικού (σχολεία και οικογένειες) να κάνουν μία διαφορετική επίσκεψη στο μουσείο και να το ανακαλύψουν μέσα από τη μουσική, το σωματικό θέατρο, την κίνηση και τον χορό. Τα παιδιά γνωρίζουν τις συλλογές, τα εκθέματα, την αρχιτεκτονική και την ιστορία του μουσείου μέσα από την ψυχαγωγία, τη διάδραση και το παιχνίδι κι έτσι, το μουσείο μετατρέπεται σε έναν χώρο ζωντανό, γεμάτο δημιουργικές προκλήσεις, έναν χώρο που εξάπτει τη φαντασία, την ελεύθερη έκφραση, τη δημιουργία.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι μικροί μας φίλοι, υπό την καθοδήγηση των performers, θα συμμετάσχουν σε μία σειρά από ξεχωριστές ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες όπως θεατρικά παιχνίδια, κινησιολογικούς αυτοσχεδιασμούς και συλλογικές συζητήσεις, θα δημιουργήσουν σχήματα και χορογραφίες με το σώμα τους, θα επιλέξουν ήχους και μουσική, θα μάθουν την ιστορία των εκθεμάτων, θα συνθέσουν τα δικά τους παραμύθια και, τελικά, θα γνωρίσουν το μουσείο… αλλιώς!

Στόχος της δράσης είναι να επαναπροσδιορίσει το μουσείο ως τόπο ψυχαγωγίας καλλιεργώντας το αίσθημα του σεβασμού προς αυτό, να δώσει τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα και να συμβάλει στην ανάπτυξη μουσειακής παιδείας, να εξοικειώσει τα παιδιά με τις τέχνες και τον πολιτισμό, να προάγει την συνεργασία και την ομαδικότητα, να ενθαρρύνει την ελευθερία έκφρασης.

Η μουσικοχορευτική δράση έχει ευέλικτη δομή και προσαρμόζεται κάθε φορά σύμφωνα με τις ανάγκες του πολιτιστικού χώρου που πραγματοποιείται και σύμφωνα με την ηλιακή ομάδα που απευθύνεται. Κάθε χώρος θα φιλοξενήσει δύο διαδραστικές ξεναγήσεις σε μία μέρα. Κάθε δράση διαρκεί περίπου 60’- 90’ και πραγματοποιείται με ελεύθερη συμμετοχή για περιορισμένο αριθμό ατόμων (απαραίτητη η κράτηση θέσης).

«Το μουσείο αλλιώς» θα πραγματοποιηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης και στα παρακάτω μουσεία και πολιτιστικούς χώρους του ΟΠΑΝΔΑ: Δωδεκανησιακό Σπίτι, Κέντρο Τεχνών, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος.

Για κράτηση θέσης, επικοινωνήστε με τον χώρο που ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε. Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που θα πραγματοποιηθεί η δράση ανά χώρο:

  • Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου | Κυριακή 24 Οκτωβρίου, 11.00 & 13.00 (για οικογένειες με παιδιά) | 2130109325 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Δωδεκανησιακό Σπίτι | Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, 09.30 & 11.00 (για σχολεία) | 2105151541, 2105136930 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος | Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 11.00 & 13.00 (για οικογένειες με παιδιά)* | 2105142138 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
    * Οι θέσεις έχουν συμπληρωθεί.
  • Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων | Κυριακή 14 Νοεμβρίου, 11.00 & 13.00 (για οικογένειες με παιδιά) | 2105202420-1 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» | Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, 09.30 & 11.00 (για σχολεία) | 2103243987, 2103243972 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων | Κυριακή 21 Νοεμβρίου, 00 & 13.00 (για οικογένειες με παιδιά) | 2108236635 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» | Κυριακή 28 Νοεμβρίου, 11.00 & 13.00 (για οικογένειες με παιδιά) | 2103452150 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Κέντρο Τεχνών | Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, 09.30 & 11.00 (για σχολεία) | 2107232604 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Λίγα λόγια για την ομάδα A(r)CT

Η ομάδα A(r)CT γεννήθηκε το 2014 στην Αγγλία από την χορογράφο, performer και καθηγήτρια χορού Ελένη Παπαϊωάννου με κεντρική ιδέα πώς η τέχνη ανήκει σε όλους και πρέπει να βρίσκεται παντού. Έχει πραγματοποιήσει διαδραστικές site-specific παραστάσεις σε απρόσμενους χώρους (μετρό, πλατείες, βιβλιοπωλεία, γκαλερί, πάρκα κ.ά.), εργαστήρια που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και παραστάσεις με στόχο τη διαπαιδαγώγηση και ενεργή συμμετοχή του κοινού. Μερικά από τα φεστιβάλ που έχει συμμετάσχει σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι: International Contemporary Dance Festival of Mexico City 2018, Rabbitlab 2.0, Κυριακές στην Τεχνόπολη, In Progress Feedback Festival 2017, Αthens Video Dance Project Festival 2016 (Αθήνα), 1η και 2η Πλατφόρμα σύχρονου χορού του θεάτρου ΠΚ (Αθήνα), 1ο Φεστιβάλ Χορού του Χοροχρόνου (Αθήνα), Resolution 2016 και Fringe Shorts 2015 στο The Place (Λονδίνο), Summer Streets 2015 στη Regents Street, Friday League στο Theatre Delicatessen (Λονδίνο), Motus Festival στο Milton Keynes (Αγγλία), 2ο Scratch Festival (Αθήνα), Emerging Choreographers Platform 2015 στο Broadway Theatre (Λονδίνο).

Λίγα λόγια για το Artfygio

Το Artfygio–«Τεχνών το Καταφύγιο» ιδρύθηκε το 2013 με βασικό σκοπό να αποτελέσει καταφύγιο τεχνών μέσω της προώθησης της τέχνης στην καθημερινότητα των ατόμων και των οικογενειών με στόχο την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξατομικευμένων (customized) εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δράσεων για φορείς όπως μουσεία, δήμοι, πολιτιστικά κέντρα, ιδρύματα, ιδιωτικές εταιρείες κ.ά.

 

Πληροφορίες
Για παιδιά 6-12 ετών (οικογένειες & σχολεία)
Ελεύθερη συμμετοχή, για περιορισμένο αριθμό ατόμων
Απαραίτητη κράτηση θέσης
Για κρατήσεις, επικοινωνήστε με τον χώρο που ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων