Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν προγράμματα κολύμβησης ειδικής φυσικής αγωγής για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία

Αθλητισμός
Typography

Για μία ακόμη χρονιά, ο Δήμος Αθηναίων δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες με αναπηρία να συμμετέχουν στα δωρεάν προγράμματα κολύμβησης ειδικής φυσικής αγωγής, που υλοποιούνται μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ).

Τα δημοτικά κολυμβητήρια στο Γουδή, στο Σεράφειο, στην Κολοκυνθού και στη Γκράβα, ανοίγουν τις πόρτες τους, κάθε εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο, για να υποδεχθούν άτομα με αναπηρίες, που ενδιαφέρονται για το κολύμπι.

Τα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν με κόστος ετήσιας εγγραφής 5€.

Στο σύνολό τους εφαρμόζονται, είτε ατομικά, είτε σε μικρές ομάδες των 2 ή 3 ατόμων, με στόχο την καλύτερη απόδοση και το μεγαλύτερο δυνατό θεραπευτικό όφελος για τους συμμετέχοντες.

 

Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ηλικίας 5-65 ετών και είναι σχεδιασμένα από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, λαμβάνοντας υπόψη τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία: της διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής (αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down), της νευρομυϊκής διαταραχής και της τραυματικής εμπειρίας στο νερό.

 

Σημαντικά οφέλη από τα εξειδικευμένα προγράμματα κολύμβησης και γυμναστικής

Μέσα από τα ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα άθλησης, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, να αναπτύξουν βασικές κινητικές δεξιότητες, να αποκτήσουν καλύτερο προσανατολισμό στον χώρο και τον χρόνο, να αναπτύξουν ακουστικά ερεθίσματα και πρωτοβουλίες (κυρίως μέσα από τα αθλητικά παιχνίδια στο νερό), ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ψυχοκινητική υποστήριξη που λαμβάνουν τα παιδιά μέσα από κινητικές δραστηριότητες στην πισίνα.

Σε όλα αυτά προστίθεται η κοινωνικοποίηση, η βελτίωση και αποκατάσταση των κινητικών - νοητικών και  γνωστικών- ικανοτήτων, η ενίσχυση του ψυχοκινητικού συστήματος, η βελτίωση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης και η ενεργοποίηση της εσωτερικής δύναμης των αθλουμένων.

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας για τα προγράμματα κολύμβησης:


Τμήμα Κλειστών Αθλητικών Κέντρων και Κολυμβητηρίων ΟΠΑΝΔΑ:
2105284877, 2105284878 & 2105284896

Επιμέλεια προγράμματος: Αθανάσιος Γραμμένος

Υλοποίηση προγράμματος: Αυγουστίνη Παπανικολάου και Χρυσάφη Παλτατζίδου

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας για τα δημοτικά κολυμβητήρια:

  1. Γουδή: Κανελλοπούλου & Κοκκινοπούλου - Γουδή, 210 7771990

Υπεύθυνοι Κολυμβητηρίου: Ιωσήφ Λουλουδάκης και Γιαννοπούλου Ελευθερία

  1. Σεράφειο: Πειραιώς & Εχελιδών 69-Ρουφ,  210 3313334

Υπεύθυνοι Κολυμβητηρίου: Κων/νος Παπανδρέου και Κάρτσωνα Δήμητρα

 

  1. Κολοκυνθούς: Λεάνδρου & Ιφιγένειας-Κολωνός, 210 5153725

Υπεύθυνοι Κολυμβητηρίου: Ιωάννης Σπυρόπουλος και, Μαρία Παπαϊωάννου

 

  1. Γκράβας: Πασσώβ 10- Άνω Πατήσια, 210 2282714

Υπεύθυνος Κολυμβητηρίου: Κων/νος Λιάλος και  Ευαγγελία Παπαχρήστου

Ημέρες και ώρες προγραμμάτων κολύμβησης κατόπιν συνεννόησης με καθηγητή/τρια ειδικής φυσικής αγωγής:

Δευτέρα – Παρασκευή: 08:00 -19:00 & Σάββατο: 09:00 - 14:00

 

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα για τα Άτομα με Αναπηρίες υλοποιούνται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο). Τα συγκεκριμένα προγράμματα εγκρίνονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α) και πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους καθηγητές Φυσικής Αγωγής. 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων