Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017. Την έκθεση επιμελείται η Λουίζα Καραπιδάκη και θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, στις 20:00.
«Η έκθεση έχει ένα πολλαπλό ενδιαφέρον και από την εικαστική της πλευρά με το εικονογραφικό έργο, 40 ετών, του Αλέκου Φασιανού και από την εκδοτική πλευρά με τις σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις. Παρουσιάζονται συνολικά 91 βιβλία από τη Συλλογή της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου της Ι. Π. Μεσολογγίου. Τα 395 εμπεριέχοντα έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, τα οποία χρονολογούνται από το 1973 έως και το 2013, είναι υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον καλλιτέχνη. Ενδεικτικά πρόκειται για πρωτότυπες ζωγραφιές, σχέδια, estampes, pochoir, λινοτυπίες, κολάζ, μεταξοτυπίες, χαρακτικά (λιθογραφίες, χαλκογραφίες, pointes-sèches, χαρακτικά σε Λινόλεουμ), χαρτοκολητικές ή διατρητογραφίες επιζωγραφισμένες και άλλες μεικτές τεχνικές. Στις εκδόσεις περιλαμβάνονται κείμενα από την αρχαία ελληνική γραμματεία (Θεόκριτος, Σαπφώ, Αλκαίος, Αριστοφάνης, Όμηρος), από τη νεοελληνική ποίηση (Δημήτρης Άναλις, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ, Δημήτρης Γιακουμάκης, Μάνος Ελευθερίου, Ανδρέας Εμπειρίκος, Κ.Π.Καβάφης, Νίκος Καρούζος, Γιώργος Κοτζιούλας, Δημήτρης Κρανιώτης, Θανάσης Νιάρχος, Γιώργος Μανιώτης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κωστής Παλαμάς, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ηλίας Πετρόπουλος, Γιάννης Ρίτσος, Μίλτος Σαχτούρης, Διονύσιος Σολωμός, Γιάννης Σουλιώτης, Αντώνης Φωστιέρης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Βαγγέλης Χρόνης) και των συγγραφέων Κώστα Ταχτσή και Ελένης Βακαλό. Επίσης περιλαμβάνονται ποιήματα Γάλλων ποιητών (Guillaume Apollinaire, Louis Aragon, Pierre André Benoit, Jean Cocteau, Michel Déon, Jean-Marie Drot, Léon-Paul Fargue, Hamid Fouladvind, Alain Jouffroy, Jacques Lacarrière, Valery Larbaud, André Laude, Jean-Michel Maulpoix, Jean Moreas, André Pierye, Pierre Seghers, Paul Valery, του Χιλιανού ποιητή Luis Mizon και του Ισπανού Fernando Arrabal. Η έκθεση συμπληρώνεται και με εικονογραφημένα βιβλία-λευκώματα του Αλέκου Φασιανού, όπως «Murmures / Ψίθυροι», “Fruits et Amours», «Αρχαίοι πολεμιστές», «Πολεμιστές», “Mythologie quotidienne”, “Le cycliste amoureux”, “Le Paradis perdu”, «Ρεμπέτικα, Douze chants rebetiques», “Une journee perdue”, “Desirs”, “Nocturne”, “Les traveaux des Dieux”, “L’envie du Lezard”, «Γλαφυρά», «Οι Νικητές». Τα βιβλία έχουν κυρίως τυπωθεί σε Ελλάδα και Γαλλία και μέσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι εκδόσεις Fata Morgana, Μιμνέρμος κ.ά.», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Λουϊζα Καραπιδάκη.
Όπως σημειώνει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων & Συλλογών του ΟΠΑΝΔΑ: «Στο δρόμο για το 2018, όπου η Αθήνα έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου, η έκθεση των βιβλίων του Αλέκου Φασιανού εγκαινιάζει μια σειρά από εκθέσεις που παρουσιάζουν επιφανείς ζωγράφους και χαράκτες οι οποίοι συνεργάστηκαν με συγγραφείς και ποιητές, καθώς και με κείμενα σύγχρονα και αρχαία, και σφράγισαν τη σχέση της τέχνης με το βιβλίο στον 20 αιώνα. Η περίπτωση του Αλέκου Φασιανού με τη γραφή και την ποίηση είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική, καθώς και η εξέχουσα θέση στο εικαστικό του ιδίωμα,. Η άμεση και προσωπική του σχέση με μεγάλους συγγραφείς της γενιάς του, όπως και η πρωτοτυπία με την οποία ξεπέρασε την παραδοσιακή εικονογράφηση για να επεξεργαστεί νέους εικαστικούς τρόπους, τεχνικές και ευαισθησίες, δικαιώνουν την ιδιαίτερη σημασία αυτής της πλευράς του έργου του, καθώς και τη σημασία των βιβλίων που εκτίθενται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Το εύρος των διαφορετικών τεχνικών του επιτευγμάτων στην εικαστική γλώσσα δικαιολογεί και το ανάλογο εύρος των εκλεκτικών του συγγενειών με συγγραφείς, γλώσσες και εποχές πολύ διαφορετικές αλλά όπου ο άνθρωπος και το σώμα του, όπως και ο ζωγράφος και το χέρι του, συναντώνται σχεδόν ερωτικά ή τουλάχιστον με μια όλως ιδιαίτερη ευαισθησία που τον ξεχώρισε διεθνώς και σφράγισε την εποχή του με τις μορφές και τις γραφές του.»
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων:
κτίριο Μεταξουργείου
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή
τηλ.: 210 5202420
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00Είσοδος ελεύθερη
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Tools
Typography
- Font Size
- Default
- Λειτουργία Ανάγνωσης