Η Ζυρράνα Ζατέλη στο "Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα - Ιταλία"

Δελτία Τύπου
Typography

Στο πλαίσιο του Ελληνο-Iταλικού φεστιβάλ με τίτλο «Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα - Ιταλία», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και το Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων από 13 έως 16 Απριλίου 2018  στην Τεχνόπολη, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Απριλίου στις 18.45 στο Αεριοφυλάκιο 1, Αμφιθέατρο, αφιέρωμα στη συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη με αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο θάνατος ήρθε τελευταίος».

Μα ποιος είπε ότι οι οντότητες συνομιλούν μεταξύ τους μόνο όταν δεν τους χωρίζουν σύνορα, απροσδιόριστα, ρευστά; Αντιθέτως. Όσο περισσότερο μια οντότητα έχει τα δικά της, μοναδικά και σαφή, χαρακτηριστικά, τόσο περισσότερο ξανοίγεται, χωρίς να χάσει χρόνο, σε μια σύγκριση που μεταμορφώνεται σε ευκαιρία αμοιβαίου εμπλουτισμού. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ των συνομιλητών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ώθηση να διασχίσουν το μονοπάτι της συνάντησης. Αυτή η προϋπόθεση, μας οδήγησε να αφιερώσουμε την έναρξη του φεστιβάλ στη συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη, μια λογοτεχνική προσωπικότητα απαράμιλλης μοναδικότητας, η έκφραση της οποίας, προπαντός ελληνική και με αρκετή δόση θηλυκότητας, κατορθώνει να αγγίξει τα κρυμμένα χαρακτηριστικά που κείτονται στα βάθη οποιασδήποτε ψυχής και για το λόγο αυτό αξίζει να χαρακτηριστούν ως Οικουμενικά. Η συνάντηση είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε από την ίδια τη δημιουργό μερικές από τις πιο σημαντικές σελίδες του διηγήματος «Ο Θάνατος ήρθε τελευταίος» (“Ultimavennelamorte”) και, στη συνέχεια, τις ίδιες σελίδες μεταφρασμένες στα ιταλικά από την Valentina Gilardi, η οποία κατάφερε όχι μόνο να μας μεταδώσει κατά γράμμα τη μετάφραση του κειμένου αλλά κυρίως το πνεύμα του έργου και το αποτύπωμα της δημιουργού του.

Παρουσίαση - συντονισμός: Stefano Bindi, Καθηγητής Φιλοσοφίας

Η  Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε το 1951 στο Σοχό Θεσσαλονίκης. Έζησε εκεί ως το 1969, που τελείωσε το Λύκειο. Τρία χρόνια μετά, σπούδασε θέατρο και εργάστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο και στο ραδιόφωνο, μα εγκατέλειψε γρήγορα. Το 1973 μετά από περιπλάνηση στο εξωτερικό βρέθηκε στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον της στράφηκε από νωρίς στο γράψιμο. Εμφανίζεται στο προσκήνιο το 1984, με την «Περσινή αρραβωνιαστικιά», το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα. Δυο χρόνια αργότερα ακολουθεί μια δεύτερη συλλογή με διηγήματα, με τίτλο «Στην ερημιά με χάρι». Το 1993 καθιερώνεται με το μυθιστόρημα «Και με το φως του λύκου επανέρχονται», το οποίο και βραβεύεται τον επόμενο χρόνο με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Με τον τίτλο «Ο θάνατος ήρθε τελευταίος», εκδίδει το 2001 το πρώτο μέρος της τριλογίας «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους». Το βιβλίο σημειώνει αμέσως τεράστια επιτυχία και μετά από έναν χρόνο λαμβάνει το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Ακολουθεί, το 2005, η νουβέλα «Ο δικός της αέρας» και το 2006 το αφήγημα «Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου»· αφορμή για το τελευταίο αποτελεί η έκθεση ξυλογλυπτικής του Χρήστου Καρακόλη στο Μουσείο Μπενάκη. Το 2009 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Το πάθος χιλιάδες φορές», ενώ το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Το μυθιστόρημά της «Και με το φως του λύκου επανέρχονται» μεταφράστηκε στα γερμανικά, ολλανδικά, λιθουανικά, ιταλικά, γαλλικά. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά. Από το 1981 ζει ανάμεσα στην Αθήνα στη Γαλλία και στην Πορτογαλία. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σερβία και τη Λιθουανία.

Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του Tempo Forte, μιας πρωτοβουλίας που περιγράφει ένα ιδιαίτερα δημιουργικό χρονικό διάστημα (με αφετηρία την Άνοιξη του 2018), κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Φωτογαρφικό υλικό μπορείτε να κατεβάσετε από το παρακάτω 
link:
https://www.dropbox.com/sh/jjydy749s66uski/AAAxBOmxkc_h4SQM1roGQ4vXa?dl=0


Πληροφορίες: www.opanda.gr | www.iicatene.esteri.it www.comites-grecia.gr | www.technopolis-athens.com

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, Τ. 213 0109300
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός» |Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο» |Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

 

xorigoi word GREEK ITALIAN FESTIVAL 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων