Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens», η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ συνδιοργανώνει με τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) την πολυδραστική εικαστική έκθεση «ΕΚ-Πατρίδες»

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης συνδιοργανώνει με το Δήμο Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και με τον συντονισμό του Γραφείου Πολιτισμού του Δημάρχου Αθηναίων, την έκθεση «Με βελόνι και κλωστή: Στον καμβά της ιστορίας»  έως τις 18 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση Arcadia του Χάρη Γαβρήλου (1957-1995), στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων από τις 30 Ιουνίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Μία ανοικτή συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που εγείρει η έκθεση «Burning  IssuesMerimbula» της Δανάης Στράτου, την οποία παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 18:30, παρουσία της εικαστικού και του επιμελητή της έκθεσης Χριστόφορου Μαρίνου.

Μια έκθεση για τον ανατρεπτικό περφόρμερ και ζωγράφο Γρηγόρη Σεμιτέκολο (1935-2014) παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων από τις 17 Ιουνίου έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση του Γρηγόρη Σεμιτέκολο, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο έναν από τους πιο ιδιαίτερους Έλληνες καλλιτέχνες.

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο την εικαστική έκθεση Ανθεκτικότητα/ Συμπόνια [Resilience/ Compassion]* από 4 Μαΐου έως 12 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την πρώτη αναδρομική έκθεση του συγγραφέα και εικαστικού Πάνου Κουτρουμπούση (1936-2019) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από τις 6 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου.  Η αναδρομική έκθεση «Ο Πάνος Κουτρουμπούσης στην αγκαλιά του Κρισγιαούρτι», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, συγκεντρώνει το εικαστικό έργο του cult συγγραφέα ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019.

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης Ρεμπέτικο, πραγματοποιεί δύο δράσεις για όλη την οικογένεια με παιδιά από 6 έως 12 ετών, το Σάββατο 19 Μαρτίου στην Πινακοθήκη και το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες σχεδιάστηκαν από τους εξειδικευμένους μουσειοπαιδαγωγούς του ΟΠΑΝΔΑ.

Η έκθεση Visitations (Επισκέψεις) του Γιάννη Χατζηασλάνη, που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από τις 23 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου,  αφορά μία συλλογή φωτογραφιών από μουσεία της Αττικής, ένα σύνολο εικόνων από χώρους, δωμάτια, βιτρίνες, εκθέματα και αντικείμενα. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε περισσότερα από 50 μουσεία τα τελευταία πέντε χρόνια, με μια μικρή αναλογική κάμερα. Το έργο προέκυψε μέσα από την εξερεύνηση μουσειακών αφηγήσεων, την περιέργεια γύρω από τα εκθέματα και από τις συναντήσεις με το απρόσμενο. Το έργο του Χατζηασλάνη δεν αποσκοπεί να λειτουργήσει ως ευρετήριο των μουσείων της Αττικής. Ωστόσο, μέσω της διαδικασίας της συσσώρευσης, έχει εξελιχθεί το ίδιο σε ένα μικρό μουσείο· σε μια συλλογή των συλλογών.

Πενήντα Έλληνες εικαστικοί - ανάμεσά τους Τσαρούχης και Φασιανός - συμμετέχουν με 125 έργα

 

Συνολικά 125 έργα 50 Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων του Γιάννη Τσαρούχη, του Τάσσου και του Αλέκου Φασιανού, συνθέτουν την πρωτότυπη Έκθεση «Ρεμπέτικο», που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), σε τρεις χώρους του: από 10 Φεβρουαρίου έως 3 Απριλίου, στο Κέντρο Τεχνών και το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» και από 15 Φεβρουαρίου έως 3 Απριλίου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.

Νίκος Νικολόπουλος
«Γεφυροποιός»
στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων
Από 29 Ιανουαρίου έως 2 Μαρτίου 2022

Μία έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο,
με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την αδόκητη απώλειά του

Την ατομική έκθεση του Charles Howard, με τίτλο «Το ελληνικό καλοκαίρι», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) από 4 Δεκεμβρίου 2021 έως 23 Ιανουαρίου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων