×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» την έκθεση χειροποίητων υφαντών «Τα πλουμιστά υφαντά της Όσσας Θεσσαλονίκης» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» έως τις 14 Ιανουαρίου 2024.

Ο  Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 20:30 στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» τη θεατρική παράσταση Η Δίκη του Σωκράτη με τον Γιάννη Μόρτζο από το «Θέατρο Τέσσερις Εποχές», μια ρηξικέλευθη σκηνική παρουσίαση βασισμένη σε κείμενα του Πλάτωνα, Ξενοφώντα και Βάρναλη.

Στόχος του έργου είναι  να δώσει με σύγχρονες  σκηνοθετικές - ερμηνευτικές μεθόδους την ιστορική και τόσο καθοριστική για την πορεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δίκη και καταδίκη του μεγαλύτερου φιλοσόφου στοχαστή Σωκράτη, καθώς και να προωθήσει τα διαχρονικά μηνύματα που εμπεριέχονται στον αρχαιοελληνικό φιλοσοφικό στοχασμό.

Το έργο
Οι ιδέες του Σωκράτη, που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη του παγκόσμιου πνευματικού πολιτισμού, όπως προβάλλουν μέσα από το θείο λόγο του Πλάτωνα, του Ξενοφώντα και το νευρώδη, καυστικό και χιουμοριστικό λόγο του Βάρναλη, αναδύονται ανάγλυφα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης του υλικού για τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μιας φοιτήτριας κι ενός φοιτητή. Ένας από τους δικαστές που παρευρέθηκαν στη δίκη και ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη, καθώς και ένας από τους αγαπημένους και φανατικούς μαθητές του Σωκράτη έρχονται από το βάθος του χρόνου για να εμπλακούν καθοριστικά μέσα από μια εικονική πραγματικότητα στα σκηνικά δρώμενα.

Η δημιουργική συζήτηση που θα έχουν με τους φοιτητές αποτελεί έναν πρωτότυπο και συνάμα ευχάριστο τρόπο γνωριμίας του θεατή με το πνευματικό μεγαλείο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

Η παράσταση στοχεύει και στην παράλληλη αποτύπωση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αναδεικνύοντας την ενότητα της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας ανά τους αιώνες. «Με το πρόσχημα της αρχαίας Ελλάδας και της  σωκρατικής φιλοσοφίας σατιρίζεται η σημερινή αντιδραστική Ελλάδα και η "κοινή γνώμη" του κοπαδιού και των "προδομένων Ελλήνων" (όπως θα έλεγε ο Σολωμός) που η κυρίαρχη τάξη τους τυφλώνει τόσο επιτήδεια, ώστε να μην μπορούν να βλέπουν και να κατανοούν την πραγματικότητα.»

Ταυτότητα της παράστασης
Θεατρική προσαρμογή (βασισμένη σε κείμενα Πλάτωνα – Ξενοφώντα και Κώστα Βάρναλη) - Σκηνοθεσία: Γιούλη Ζήκου| Σκηνικά- κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης| Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης| Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος| Φωτογράφιση: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης| Γραφικά: Βαγγέλης Καλαϊτζής| Εκτέλεση Σκηνικών: Κώστας Αβραμιώτης| Ζωγραφική Σκηνικών: Ευθύμιος Ζήσης| Εκτέλεση Κοστουμιών: Ελένη Μελισάρη| Περούκες: Ευγενία | Κομμώσεις: Όλγα Νικόλα

Τα πρόσωπα του έργου
Σωκράτης: Γιάννης Μόρτζος | Δικαστής: Μανώλης Γεραπετρίτης| Μαθητής: Ηλίας Γκογιάννος| Φοιτητής- Κρίτων: Γιώργος Μαγκίνης| Φοιτήτρια: Ελεάννα Πουλίδα| Α΄ Νόμος: Ελεάννα Πουλίδα| Β΄ Νόμος: Μανώλης Γεραπετρίτης| Γ΄ Νόμος: Ηλίας  Γκογιάννος

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες
:
τ. 210 5284854, 210 9344131 |  #PolitismosGiaOlous

Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά»:
Τιμοκρέοντος 6A, Ν. Κόσμος


Ένα από τα εμβληματικότερα έργα της ελληνικής πεζογραφίας «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη,  με την Ιωάννα Παππά να ενσαρκώνει καθηλωτικά όλους τους ήρωες του διηγήματος, παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κολωνού, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κολωνού, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την παράσταση «Το δέντρο του Οιδίποδα» σε σκηνοθεσία Κώστας Γάκη από την Ομάδα ΙΔΕΑ.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων σας ενημερώνει, ότι την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου,στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κολωνού, θα παρουσιαστούν οι Νεφέλες του Αριστοφάνη, μία παράσταση για όλη την οικογένεια από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, με ελεύθερη είσοδο, σε αντικατάσταση της παράστασης «Μητρόπολη – Χορός και Άγγελος απ’ το πανάρχαιο δράμα», που ακυρώθηκε.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι το διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι “Η Μαίρη Πόππινς και το παιχνίδι των μεταμορφώσεων”που αναβλήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου στις 11.00 παραπλεύρως της παιδικής χαράς στον Εθνικό Κήπο. 

Ο δήμος Αθηναίων – Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας και το Φεστιβάλ Αθηνών σας ενημερώνουν, ότι έχει ξεκινήσει η διάθεση των δελτίων εισόδου για την παράσταση «Εθνικός Κήπος» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, η οποία θα παρουσιαστεί στον Εθνικό Κήπο από 22 έως 26 Ιουνίου, στις 19:00με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ζήσε τον Κήπο αλλιώς».

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συνεργάζεται με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το οποίο για 15η χρονιά συνεχίζει τη δράση του Θεάτρου αλληλεγγύης για παιδιά, και παρουσιάζει στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων τη θεατρική παράσταση «Στη χώρα του Βασιλιά των κλόουν» της Συμέλας Μεσβελιάνη, με ελεύθερη είσοδο.

Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, σας ενημερώνει ότι η θεατρική παράσταση «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, από το «Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης  Μόρτζος», η οποία είχε αναβληθεί στις 28/8, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 9μ.μ. στο θέατρο του Αττικού Άλσους.

O Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στο Θέατρο του Αττικού Άλσους, παρουσιάζει, με την υποστήριξη του Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής,  το Σάββατο 10  Σεπτεμβρίου στις 9μ.μ. τη θεατρικά παράσταση «Αριστοφανιάδα»από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, ένα ξεκαρδιστικό ύμνο στο συνολικό έργο του Αριστοφάνη, στηριγμένη σε μία πρόταση της ομάδας ΙΔΕΑ.

Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016», παρουσιάζει στο Φεστιβάλ στο Θέατρο του Αττικού Άλσους, με την υποστήριξη του Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 9μ.μ. την παράσταση για όλη την οικογένεια «Πιάνω ΠΑΠΟΥΤΣΙ…. Πάνω στο ΠΙΑΝΟ», βασισμένη στη Σταχτοπούτα του Sergei Prokofiev και σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων