Κύκλος συναυλιών “Γύρω Από το Πιάνο”: Η Συμφωνική Ορχήστρα σε έργα μεγάλων κλασικών συνθετών

Μουσική
Typography

Την Πέμπτη 9 Μαΐου στις 20.30 ξεκινάει ο κύκλος συναυλιών “Γύρω από το Πιάνο” με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και το Γιώργο Φράγκο να παρουσιάζουν στη σκηνή του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας έργα δύο πασίγνωστων συνθετών, του Johannes Brahms (κοντσέρτο για πιάνο αρ.2 σε σι ύφεση μείζονα) και του W.A. Mozart (συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζονα), υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.

Ο πιανίστας Γιώργος Φράγκος γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο με τον Γιώργο Αραβίδη, στο Conservatorio Superior de Salamanca με τον Claudio Martinez Mehner, στην Escuela Superior de Música Reina Sofia με τον Ralf Gothóni και τον Eldar Nebolsin και τελείωσε κάνοντας Μάστερ στο Konservatorium της Βιέννης. Σημαντικοί μέντορες για αυτόν έχουν υπάρξει οι πιανίστες Ferenc Rados και Maria João Pires.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό Primer Palau στη Βαρκελώνη, το οποίο ακολούθησε μια περιοδεία συναυλιών σε όλη την Ισπανία από την οργάνωση Juventudes Musicales, ενώ ήταν ο νικητής του διαγωνισμού Montserrat Alavedra το 2010.

Έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με την Orquesta Sinfónica της Βαλένθια και έκτοτε έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ του Σανταντέρ και τη Sinfonietta ESMRS. Είναι επίσης τακτικός προσκεκλημένος του συνόλου σύγχρονης μουσικής Plural Ensemble της Μαδρίτης.

Ως μουσικός δωματίου έχει εμφανιστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη με ονομαστούς μουσικούς, όπως οι Mate Bekavac και η Jasmine Choi. Σε αυτές τις παραστάσεις συγκαταλέγονται διάσημα κέντρα συναυλιών, όπως Wiener Musikverein, Palau de la Musica Catalana, Auditorio Nacional de Madrid, Palacio de Congresos de Santander και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εμφανίσεις του έχουν μεταδοθεί από τις εθνικές ισπανικές και αυστριακές ραδιοφωνίες.

Την Πέμπτη, έρχεται στην Αθήνα για μια μοναδική βραδιά γεμάτη με ήχους κλασικής μουσικής που δεν πρέπει να χάσετε!

Η δεύτερη συναυλία του κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 20.30 όταν η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα υποδεχτεί στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο τον πιανίστα Απόστολο Παληόκαι υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη θα παρουσιάσουν έργα του μεγάλου Ρώσου συνθέτη Sergei Rachmaninoff (κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1, συμφωνία αρ. 2 σε μι ελάσσονα, έργο 27).

Γεννημένος στην Καρδίτσα o σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός χαρακτηρίστηκε ως «καταπληκτικός πιανίστας» (Cyprien Katsaris) και «ασυνήθιστα χαρισματικός, επικοινωνιακός και αφοσιωμένος μουσικός με σπουδαία φινέτσα, εκφραστικότητα και καλλιτεχνική οντότητα» (Y. Solomon). Διπλωματούχος πιάνου και πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες Βερολίνου και Λειψίας με τους G. Sava και M. Tomas, όπου έλαβε σολιστικό δίπλωμα και master με άριστα, ενώ παράλληλα μελέτησε μουσική δωματίου και διεύθυνση ορχήστρας. Θήτευσε κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως οι A. Ciccolini, M. Perahia, C. Katsaris, Y. Solomon, R. Szidon και Γ. Χατζηνίκος, ενώ είναι απόφοιτος και αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕKΠΑ.

Υπήρξε υπότροφος των Ιδρυμάτων Ι. Κωστόπουλου, Κόσμος εν Αρμονία, του Κρατιδίου της Σαξονίας, του Friedrich Ebert Stiftung και του ΙΚΥ και βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Τιμήθηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και κέρδισε το Βραβείο Gina Bachauer του Ιδρύματος World in Harmony ενώ από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής τού απονεμήθηκαν οι διακρίσεις του καλύτερου νέου καλλιτέχνη της χρονιάς και του καλύτερου δίσκου από Έλληνα καλλιτέχνη.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Νορβηγία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτος, Χιλή, Η.Π.Α.) και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Βιέννης, Carnegie Hall Ν. Υόρκης Φιλαρμονική Όσλο, Auditorio de Falla Γρανάδας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).Έχει συμπράξει επανειλημμένα με πολλές ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού (Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, Orquesta Ciudad de Granada κ.ά.) και έχει πραγματοποιήσει πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων.

Στο Ολύμπια έρχεται για να εκτελέσει δύο αγαπημένα έργα του Sergei Rachmaninoff και να μας ταξιδέψει υπό τους ήχους του πιάνου!

Ο κύκλος “Γύρω από το Πιάνο” θα κλείσει 23 Μαΐου στις 20.30 με το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο να γεμίζει με μαγευτικές μελωδίες από γνωστά έργα του Ludwig van Beethoven. Τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου, ενώ στο πιάνο θα είναι ο Τίτος Γουβέλης.

Ο Τίτος Γουβέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τον Άρη Γαρουφαλή στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου με τον Peter Katin και στη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας με τον Fali Pavri ως υπότροφος του Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ, του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ. Για κάποια χρόνια μελέτησε τακτικά κοντά στον διάσημο πιανίστα και παιδαγωγό Dominique Merlet στο Παρίσι. Επίσης, μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον Nicolas Kynaston (1995-1998).

Έχει κερδίσει βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και το Βραβείο “Μυκονίου” της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Βασιλική Εθνική  Ορχήστρα  της Σκωτίας, την  Κρατική  Ορχήστρα  της  Τρανσυλβανίας, τις  Κρατικές και Δημοτικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την  Καμεράτα – Ορχήστρα  των Φίλων της Μουσικής, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κ.ά., συνεργαζόμενος με διακεκριμένους αρχιμουσικούς (E. Tabakov, A. Paris, A. Ertüngealp, Β. Φιδετζή, Ν. Αθηναίο, Β. Χριστόπουλο, Γ. Πέτρου κ.ά.). 

Δίνει τακτικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην  Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία,  Γερμανία,  Αυστρία,  Ολλανδία,  Ρουμανία, Σερβία,  Τουρκία,  Νότιο Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο). Από τις σταθερές και πολύχρονες μουσικές  του συνεργασίες  ξεχωρίζουν  αυτές  με τον βιολοντσελίστα  Άγγελο  Λιακάκη, τον πιανίστα  Χαράλαμπο Αγγελόπουλο και με την  υψίφωνο  Μάιρα Μηλολιδάκη.

Το  ρεπερτόριό  του  εκτείνεται  από το  μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα.  Σημαντική  θέση σε αυτό  κατέχει  η  ελληνική δημιουργία. Έχει ερμηνεύσει έργα άνω των 60 Ελλήνων συνθετών, περιλαμβανομένων και αρκετών πρώτων εκτελέσεων, όπως αυτή του 2ου Κοντσέρτου για πιάνο του  Ιωσήφ Βαλέτ με την  Κρατική  Ορχήστρα Αθηνών (Ιανουάριος 2016). 

Αξιοσημείωτη στιγμή της σταδιοδρομίας του ήταν η ιστορική πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του  κολοσσιαίου έργου Vexations  του Eric Satie (Απρίλιος 2010) στην Αθήνα, που διήρκεσε  16  περίπου  ώρες  και έλαβε διθυραμβικές  κριτικές.

Στο Ολύμπια έρχεται για να παρουσιάσει στο κοινό τρία αγαπημένα έργα του Ludwig van Beethoven (Εισαγωγή Κοριολανός, Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 5 (Αυτοκρατορικό) και Συμφωνία αρ. 3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55).

Πληροφορίες:

Ημερομηνία:
Πέμπτη 9, Πέμπτη 16, Πέμπτη 23 Μαΐου 2019
Ώρα: 20:30

Τιμές εισιτηρίων:
6€, 8€, 10€, 15€, 20€
Περιορισμένης ορατότητας: 3€
Φοιτητικό, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών: 5€

Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία του θεάτρου
: Τ. 210 3642540

Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 19.00
Σάββατο: 10.00 - 16.00
Κυριακή: 11.00 - 16.00
Δευτέρα: κλειστά

Ωράριο τις ημέρες παραστάσεων:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 20.30
Σάββατο: 10.00 - 14.00 και 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Κυριακή: 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Και στο δίκτυο της viva.gr

viva

Πρόσβαση:
Μετρό: Στάση Πανεπιστήμιο

Προσβασιμότητα:
Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες.

olympia logo RGB

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα
Τ. 210 3642540
#OlympiaNewEra

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων