Μετά την πρώτη sold out συναυλία, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, «Τα λογοκριμένα», η μουσική παράσταση του Δημήτρη Χαλιώτη, επιστρέφει στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», την Πέμπτη, 19 Μαρτίου, στις 20:30. Ο Κώστας Μακεδόνας, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Λεωνίδας Κακούρης και η Ελένη Καρακάση συναντούν το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων σε μία αναδρομή σε τραγούδια που υπέστησαν λογοκρισία από το 1937 μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Το 1937 το δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά με τους αναγκαστικούς νόμους 445 και 446 διαμορφώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα νομοθετικό πλαίσιο προληπτικής λογοκρισίας στο θέατρο, το τραγούδι και το βιβλίο. Οι μεταξικοί νόμοι περί λογοκρισίας και στη συνέχεια οι αντίστοιχοι των κατοχικών κυβερνήσεων αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία κινήθηκε η λογοκρισία στη μουσική - και στην τέχνη γενικότερα - για τα επόμενα 37 χρόνια, μέχρι δηλαδή την πτώση της Χούντας το 1974. Ακόμα και στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης όμως η λογοκρισία μπορεί να ατονεί, αλλά δεν παύει να υφίσταται. Μέχρι το 1994 που καταργείται οριστικά ασκείται είτε υπογείως με «κόψιμο» τραγουδιών από την κρατική ραδιοφωνία / τηλεόραση είτε επισήμως με λογοκρισία συγκεκριμένων στίχων τραγουδιών σε δίσκους, που θεωρούνται βλάσφημοι ή ανήθικοι.

Η μουσική παράσταση «Τα λογοκριμένα» επιχειρεί μία αναδρομή στα 50 και πλέον χρόνια μουσικής λογοκρισίας στην Ελλάδα. Μία επιλογή τραγουδιών που λογοκρίθηκαν, απαγορεύτηκαν, λοιδορήθηκαν και άλλα που κυκλοφόρησαν «κουτσουρεμένα» ή κατάφεραν να ξεγελάσουν τους αρμόδιους με διάφορα τεχνάσματα, βρίσκονται στο επίκεντρο της παράστασης μαζί με προσωπικές μαρτυρίες, ιστορικά στοιχεία και τραγελαφικές αφηγήσεις.

Ο Κώστας Μακεδόνας και η Ρίτα Αντωνοπούλου ερμηνεύουν μία σειρά από σπουδαία τραγούδια, που πιάστηκαν στη μέγγενη της λογοκρισίας. Από το ρεμπέτικο μέχρι το λαϊκό και το αστικό τραγούδι. Τραγούδια με την υπογραφή των Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Βαμβακάρη, Τούντα, Καλδάρα, Ξαρχάκου, Σαββόπουλου, Καραΐνδρου, Κηλαηδόνη, Πάνου και άλλων σπουδαίων δημιουργών. Δίπλα τους δύο ηθοποιοί, ο Λεωνίδας Κακούρης και η Ελένη Καρακάση, κρατούν τον ρόλο του αφηγητή ταξιδεύοντας μας στα σκοτεινά χρόνια της μουσικής λογοκρισίας στην Ελλάδα.

Την ιδέα, τα κείμενα και την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Δημήτρης Χαλιώτης, ενώ τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Άγγελος Ηλίας.

Συντελεστές

Ιδέα – Έρευνα – Κείμενα: Δημήτρης Χαλιώτης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Χαλιώτης

Ενορχηστρώσεις – Καλλιτεχνική επιμέλεια Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής: Άγγελος Ηλίας

Επιμέλεια φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης

Επιμέλεια ήχου: Άγγελος Πετκίδης

Οργάνωση παραγωγής: Ηχόχρωμα – Μύρο Παπαδοπούλου

Τραγούδι: Κώστας Μακεδόνας, Ρίτα Αντωνοπούλου

Αφήγηση: Λεωνίδας Κακούρης, Ελένη Καρακάση

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ώρα έναρξης: 20:30

 

Τιμές εισιτηρίων:

10€, 12€, 15€, 20€, 25€

Περιορισμένης ορατότητας: 5€

Φοιτητικό, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών: 7€

Προπώληση εισιτηρίων:

Ταμεία του θεάτρου: Τ. 210 3642540

Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 19.00

Σάββατο: 10.00 - 16.00

Κυριακή: 11.00 - 16.00

Δευτέρα: κλειστά

Ωράριο τις ημέρες παραστάσεων:

Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 20.30

Σάββατο: 10.00 - 14.00 και 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης

Κυριακή: 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης

Και στο δίκτυο της viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/music/olympia/synaulia-me-ton-kosta-makedona/

viva

Πρόσβαση:

Μετρό: Στάση Πανεπιστήμιο

Προσβασιμότητα:

Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες.

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα

Τ. 210 3642540

www.opanda.gr

#OlympiaNewEra

#OlyErgastiri

 

fasa logokrimena 2

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την κα Μαριάννα Κοντοέ διοργανώνουν έκθεση έργων τέχνης που έχουν δημιουργηθεί από ασθενείς και φροντιστές ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 19:00. Παράλληλα, στο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σχετικές εκδηλώσεις.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:30 η κα Δήμητρα Ερμείδου θα κάνει παρουσίαση με τίτλο:Μεταμόρφωση Μέσα από το Φακό: Θεραπευτική Φωτογραφία για Ανθρώπους με Εμπειρία Καρκίνου.

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση από τον καρδιολόγο, συνθέτη και συγγραφέα κ. Αθανάσιο Δρίτσα, με θέμα:Η Τέχνη στο Νοσοκομείο.

Τέλος, το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 18:00 η κα Βίκυ Χριστοδούλου θα κάνει την παρουσίασημε θέμα:Η Τέχνη ως Μέσο και Εργαλείο Θεραπείας.

Μέσω της τέχνης οι ογκολογικοί ασθενείς βρίσκουν μια χαλαρωτική και δημιουργική διέξοδο, έναν τρόπο να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους και μια ευκαιρία να δώσουν νόημα στη ζωή τους. Επιπλέον μέσω της τέχνης ενισχύεται σημαντικά η ψυχική υγεία των ασθενών, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους και αποκτούν αισιοδοξία για το μέλλον.

Η συγκεκριμένη έκθεση δίνει την ευκαιρία σε αυτές τις γυναίκες που γνώρισαν τον καρκίνο είτε ως ασθενείς είτε ως φροντιστές να εκφραστούν, να παρουσιάσουν μέσω της τέχνης το βίωμά τους, να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, να αγκαλιάσουν και να φροντίσουν αυτό το «πονεμένο» κομμάτι.Επιπρόσθετα, η έκθεση θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να αφουγκραστεί ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα που πλέον αφορά κάθε οικογένεια παγκοσμίως.

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη – Σάββατο | 10:00 – 20:00, Κυριακή| 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστα
Είσοδος: Ελεύθερη

Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας "Πράσσειν Άλογα" πραγματοποιεί σε συνδιοργάνωση με τις Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Αττικής, στο πλαίσιο του προγράμματος και 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού "Κουκλοπαίζουμε" Δάσκαλος & Θεατρική Κούκλα στην Τάξη, την Ημερίδα για την Κούκλα στην Εκπαίδευση, υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  και με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
 
Λίγα Λόγια για το "Κουκλοπαίζουμε":
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει σε ένα νέο σχολείο με νέες προσεγγίσεις εκμάθησης μέσω της δημιουργίας και της διάδρασης, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τις χειρωνακτικές και νοητικές ικανότητες των μαθητών, για μια ποιοτική εκπαίδευση που να κινητοποιεί την φαντασία, την συνεργασία και την αυτοέκφραση τόσο για τους μαθητές όσο και για τους δασκάλους.
Μέσα από την ηλεκτρονική μας πλατφόρμα https://prasinaloga.gr/koyklopaizoyme/, παρέχεται δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση η οποία δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες πανελλαδικά να καθοδηγήσουν την ομάδα τους στην κατασκευή και εμψύχωση μιας θεατρικής κούκλας ως μια νέα επιμορφωτική μέθοδο προς την διδακτέα ύλη.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό μας, προυποθέτει την κατασκευή, την εμψύχωση μιας θεατρικής κούκλας και τέλος την δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης μέσα στην τάξη με τη συμμετοχή των παιδιών ως ήρωες και κουκλοπαίχτες!
Στόχος μας είναι να κοινοποιηθεί το πρόγραμμα και διαγωνισμός μας σε εκπαιδευτικούς, ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία για την συμμετοχή τους στο δεύτερο πανελλαδικό διαγωνισμό "Κουκλοπαίζουμε".
Επίσης, επιθυμούμε να συλλέξουμε από τις φετινές συμμετοχές την πορεία προόδου των εκπαιδευτικών. 
Ο διαγωνισμός μας είναι ενεργός από τον Οκτώβρη και έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 50 συμμετοχές εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα και διαγωνισμός "Κουκλοπαίζουμε" γίνεται στο πλαίσιο της ελληνικής πλατφόρμας «17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης».
 
Η εν λόγω Ημερίδα, πραγματοποιείται ως ημερίδα αξιολόγησης και απολογισμού της πρώτης χρονιάς του "Κουκλοπαίζουμε", όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιδέες, τις εμπειρίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τις πρωτοβουλίες και τις σκέψεις των μικρών κουκλοπαιχτών/τριων με διακεκριμένους ανθρώπους από τον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ τέλος θα βραβευτούν συνολικά 7 ευφάνταστα έργα.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει έκθεση εικαστικών έργων, με θέμα την αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες στο Κέντρο Τε

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 4 Μάρτη, ώρα: 19.30

Στα εγκαίνια θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνης του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων και η εκδοτική εταρεία WELCOME τιμούν τον θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου Μίμη Δομάζο στην παρουσίαση του λευκώματος "Μυστικά και άλλες... αποκαλύψεις".

Είσοδος ελεύθερη.

Το ομότιτλο ποίημα του Κώστα Βάρ ναλη εμπνέει δύο σημαντικές ερμηνεύτριες του ελληνικού τραγουδιού, την Αφροδίτη Μάνου και την Μπέττυ Χαρλαύτη, οι οποίες μαζί με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής παρουσιάζουν τραγούδια που αντανακλούν το πνεύμα των άγιων ημερών, όπως μεταξύ άλλων τη μελοποίηση του ποιήματος του Βάρναλη από τον Νίκο Μαμαγκάκη

Τραγούδι: Αφροδίτη Μάνου, Μπέττυ Χαρλαύτη

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Άγγελος Ηλίας

Εισητήρια: 10€, 12€, 15€, 20€, 25€
Περιορισμένης ορατότητας: 5€
Φοιτητικό, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών: 7€

Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία του θεάτρου
: Τ. 210 3642540
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 19.00
Σάββατο: 10.00 - 16.00
Κυριακή: 11.00 - 16.00
Δευτέρα: κλειστά

Ωράριο τις ημέρες παραστάσεων:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 20.30
Σάββατο: 10.00 - 14.00 και 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Κυριακή: 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Και στο δίκτυο της viva.gr

viva

Πρόσβαση:
Μετρό: Στάση Πανεπιστήμιο

Προσβασιμότητα:
Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες.

fasa olimpia new

 

 

Πασχαλινή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας δήμου Αθηναίων

Λυρική σοπράνο: Μυρσίνη Μαργαρίτη | Λαϊκός τραγουδιστής: Μανώλης Μητσιάς | Αφηγητής: Γρηγόρης Βαλτινός

Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία δήμου Αθηναίων
Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Μπαλατσινός

 

Εισητήρια: 10€, 12€, 15€, 20€, 25€
Περιορισμένης ορατότητας: 5€
Φοιτητικό, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών: 7€

Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία του θεάτρου
: Τ. 210 3642540
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 19.00
Σάββατο: 10.00 - 16.00
Κυριακή: 11.00 - 16.00
Δευτέρα: κλειστά

Ωράριο τις ημέρες παραστάσεων:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 20.30
Σάββατο: 10.00 - 14.00 και 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Κυριακή: 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Και στο δίκτυο της viva.gr

viva

Πρόσβαση:
Μετρό: Στάση Πανεπιστήμιο

Προσβασιμότητα:
Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες.

fasa olimpia new

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Υποκατηγορίες

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων